dlugo sie nagrzewa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik
Auto:: 1,9; 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy

Post autor: MarceL »

czytałem ale myślałem, że z poilftem jest inaczej...

[ Dodano: Nie Lis 04, 2012 17:38 ]
Dziś zrobiłem dokładne pomiary temperatury na biegu jałowym (na postoju). Efekty poniżej:
Temp powietrza 9,5’ C.
Po 12min 40’C (VCDS),
po 17min 50’C (VCDS),
po 20min 55’C (VCDS),
po 24min 60’C (VCDS),
po 27min 65’C (VCDS),
po 32min 70’C (VCDS),
po 40min 76,5’C w programie VCDS ale już 90’C na liczniku,
po 44min 83’C (VCDS), 90’C (licznik),
po 55 min 86,4 (90) spadło do 85,5 chłodnica gorąca
Sprawdzałem czy nagrzewają się jednocześnie węże przy chłodnicy (w górnej części chłodnicy - chyba dolotowe). Temperatura węży rosła systematycznie wraz ze wzrostem temperatury cieczy. Nie było takiego momentu, że węże miały stałą temperaturę i nagrzały się dopiero kiedy powinien zareagować termostat. Natomiast kontrolowałem też temperaturę samej chłodnicy i była ona zimna aż do ostatniej fazy, do 85’C. Przy tej temperaturze (mierzonej przez VCDS) blaszki chłodnicy zrobiły się gorące.
Na razie dałem sobie spokój z webasto bo przecież przy tej temperaturze powietrza nie ma prawa się webasto (samoczynnie) uruchomić. Więc jeśli czas dochodzenia do właściwej temperatury jest obecnie zbyt długi, to jak na razie może to być wyłącznie wina termostatu.
Być może, że jak temperatura powietrza spadnie poniżej 5'C, to paradoksalnie silnik się szybciej nagrzeje, zakładając, że webasto sprawnie zadziała. Dobrze rozumiem?

[ Dodano: Pon Lis 05, 2012 09:19 ]
Jeszcze informacje z jazdy. Temperatura powietrza 9'C.
Po 6 minutach spokojnej jazdy temperatura łaskawie drgnęła na 50'C, później powolutku systematycznie rosła. 90'C osiągnęła po 16 minutach jazdy. Sprawdzałem węże od chłodnicy były ciepłe (nie gorące), natomiast chłodnica zimna.
*Temperatury z jazdy podaję wyłącznie z informacji z licznika (bez VCDS).
To dobrze czy źle?

[ Dodano: Czw Lis 15, 2012 08:09 ]
Dziś temperatura spadła poniżej 5'. Dogrzewacz się włączył i ciepło (nie gorąco) miałem w autku już po ok 4 min (3 km). Po skończonej jeździe (ok 5 km - niestety takie mam "trasy) z prawego nadkola jeszcze wydobywał się szum (dymu brak). Więc wychodzi na to, że webasto sprawne. Mam natomiast wątpliwości co do termostatu. Czy objawy jakie zaobserwowałem powyżej są prawidłowe? Najbardziej zastanawia mnie fakt nagrzewania węży przy chłodnicy systematycznie, od razu po uruchomienia silnika. Wcześniej ktoś pisał, że powinno to być nagle po puszczeniu dużego obiegu przez termostat. U mnie węże nagrzewają się stopniowo przez cały czas. Natomiast sama chłodnica jest zimna do momentu nagrzania do ok 86'. Dlatego pytam po raz kolejny czy to prawidłowe objawy czy termostat do wymiany?
SMIR
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: SMIR »

Witajcie.
Podłączę się do tematu. Touran 2006 1.9TDI BLS. Wymieniłem pompkę wody od dogrzewacza, zrestartowałem dogrzewacz VAG-iem. Po odpaleniu Tourana dogrzewacz się uruchamia, po 2 -3 minytach z kratek leci ciepłe powietrze, silnik szybko łapie temperaturę i wszystko jest OK do momentu... Niestety po 10-15 minutach jazdy, mimo że silnik ma 90 stopni, na climatroniku jest ustawione HI, to przy obrotach silnika na poziomie 1000 - 1500 obr/min z kratek leci chłodne powietrze. Oczywiście jak zwiększymy obroty, to po chwili z kratek leci ciepłe powietrze. Pytanie - gdzie szukać usterki???
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

masz zakłócony obieg wody w obwodzie, podejrzana pompa V55 i wody na silniku

czy mechanik nie podłączył odwrotnie wody do V55?
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
SMIR
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: SMIR »

No nie moge tego wykluczyć, ale czy w takiej sytuacji nie występował by problem zaraz po odpaleniu??? A tu przez pierwsze 10 - 15 minut jest OK
Awatar użytkownika
RedArt
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: RedArt »

jarry pisze:masz zakłócony obieg wody w obwodzie, podejrzana pompa V55 i wody na silniku

czy mechanik nie podłączył odwrotnie wody do V55?
w sumie nie to nie wiem czy to mozliwe ... ja zakladajac V55 i robiac wtyczke do niejk sprawdzilem na zasilaczu i jak odwrotnie podlacze biegunowosc to pompka nie rusza wcale ... wiec jedymie opcja z epompka nie dziala ....

aha pompka orginalana VW wiec nie wiem jak zamienniki ale raczej VW maja zabezpieczenie
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013
Mój chomik - redart_vw

Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

redart ale jarry zdaje sie miał na mysli podłaczenie krócców z płynem a nie zasilania ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

marynarz75 pisze:redart ale jarry zdaje sie miał na mysli podłaczenie krócców z płynem a nie zasilania ;)
mądrego to i miło posłuchać :)

oczywiście chodzi o to czy pomka nie mieli "pod prąd"

ale nie wiem czy nie bardziej prawdopodobne że masz umierającą pompę wody na silniku, nie wiem tylko jak one umierają? czy się ścierają łopatki? czy się coś urywa?

popatrz na fejsie czy w obu przypadkach pompa V55 jest załączona (PUMP ON)
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

oj, wystarczy czytać ze zrozumieniem :haha:
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

W swoim poprzednim poście dość dokładnie opisałem charakterystykę nagrzewania mojego auta. Czy mógłby się ktoś do tego ustosunkować?
Mam wątpliwości co do sprawności tej konstrukcji u mnie. Wydaje mi się, że jednak za wolno się nagrzewa.
Dodam, że dziś gdy temperatura na zewnątrz spadła do -0,5C" letnie powietrze zaczęło lecieć z kratek dopiero po 3 min a wskazówka na termometrze ruszyła się po 8 minutach jazdy.
Awatar użytkownika
RedArt
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: RedArt »

marynarz75 pisze:redart ale jarry zdaje sie miał na mysli podłaczenie krócców z płynem a nie zasilania ;)
Mozliwe :] ale przynajmniej wie ze podłaczene elektryczne nie da sie zkaszanic .... a co do błednego podlaczenia wody do pompki to latwo to sprawdzic .... inaczej mowiac pogratulowac i omijac mechanika jesli tak zrobil .... je poprostu ciezko zamienic miejscami ... przynajmniej u mnie te obie rurki sa ze soba połaczone i "przekrecenie" ich to wyższa szkoła jazdy ....no chyba ze pompka to jakis zamiennik i np nie w ta strone toczy wode.

a co do padania to nie widzialem wiele ale moja miała uszkodzenie elektryczne a dokladnie spalony ( przepalone ) zwoje .... z zew. widac jak popekała obudowa i woda dostala sie do srodka :( i pewnei to uszkodziło pompke.
marynarz75 pisze:oj, wystarczy czytać ze zrozumieniem
hmmmm kazdy moze roznie odebrac różne fragmenty tekstu .... ja ze swojej strony chcialem pomoc i przynajmniej wyeliminowałem mozliwy problem z elektrycznym podlaczeniem :) jestesmy tu zeby sobie pomagac a nie krytykowac innych :piwo:
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013
Mój chomik - redart_vw

Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

redart oczywiscie ze jestesmy tu po to zeby sobie pomagac :piwo:

tylko jak mozna inaczej odzczytac
jarry pisze: czy mechanik nie podłączył odwrotnie wody do V55?
nie ma slowa o zasilaniu ;)

a mój tekst o czytaniu ze zrozumieniem to był tylko luzny komentarz do wypowiedzi jarrego który wydaje mi sie tez jest daleki do krytykowania na tyle na ile go zdazyłem poznac...

A z 3 strony to poprostu jestem na to uczulony przez prace gdzie czasem ktos czegos nie doczyta albo zrobi to w pospiechu i bez zrozumienia (roboczym jezykiem jest u mnie ang.) i potem zdarzaja sie problemy :|

Wracajac do tematu MarceL wydaje mi sie ze u Ciebie jest OK, no w kazdym razie ja mam podobnie...
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Czyli trzeba się z tym pogodzić, cieplej ubierać i jeździć...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Albo jezdzic dłuzsze odcinki... Niestety lub tez "stety" obecne diesle maja wyzsza sprawnosc i ich ciepło idzie ze tak powiem "w tłoki" a nie w chłodnice stad i dorzewacze. Ja trzymam auto na hali garazowej pod budynkiem i bywa to irytujace jak wyjezdzam i na zwenatrz jest powiedzmy 0 a w hali było np. +6,5 w aucie zimno, odcinek do jazdy z dzieciakami do przedszkola krótki jakies 3 km i auto zimne bo za nim termometr zareaguje i odpali dogrzewac to ja jestem na miejscu

I tu jarry mam pytanie za 100pkt. czy da sie (jak i gdzie) podniesc temp startu dogrzewacza z tych +5 do np. +8 stopni C?
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Myślałem o tym samym, żeby podnieść temp. startu dogrzewacza ;)
Mam podobne warunki (garaż, i "trasy" po 2-3km)...
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

marynarz75 pisze:I tu jarry mam pytanie za 100pkt. czy da sie (jak i gdzie) podniesc temp startu dogrzewacza z tych +5 do np. +8 stopni C?
oczywiście że można i jest to banalnie proste przecież :)

nie będę ci psuł przyjemności z odgadnięcia jak :)

mnie tak na szybko 3 sposoby przychodzą do głowy...
pozdraVWiam, jarry

ODPOWIEDZ