TOURAN 2015 (5T1)
- Johan007
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI DSG 2016
- Imię:: Jaś
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
Cześć, u mnie od pewnego czasu pojawia się dziwny dźwięk biegi, zwykle występuje przy rozgrzanym silniku podczas zmiany biegów (DSG)(VCDS nie nie pokazuje) Na przeglądzie po 30k serwis olał temat. Czy ktoś się już zetknął z takim problemem?
-
- Kandydat
- Auto:: Touran III 1.4
- Imię:: Marcin
A gdzie robiłeś przegląd ? , chciałbym wiedzieć co by omijać taki serwis szerokim łukiem.Johan007 pisze:Cześć, u mnie od pewnego czasu pojawia się dziwny dźwięk biegi, zwykle występuje przy rozgrzanym silniku podczas zmiany biegów (DSG)(VCDS nie nie pokazuje) Na przeglądzie po 30k serwis olał temat. Czy ktoś się już zetknął z takim problemem?
- Jusand
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Też mam podobnie, zgłaszałem to przy pierwszym przeglądzie, coś posmarowali ale problem wrócił. Niedługo mam drugi przegląd to znowu zgłoszę.Zdunio pisze:Wracając do usterek, w moim 5T1 po 12 miesiącach od odbioru zaczęło przeraźliwie skrzypieć lewe boczne lusterko przy składaniu (mam pakiet lusterka, po zamknięciu auta lusterka boczne automatycznie składają się) obecnie wyłączyłem tę funkcję bo wstyd przed sąsiadami :-(
Ma ktoś podobną usterkę?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran '16 2.0TDI 150KM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
W końcu zebrałem się, żeby odpowiedzieć na kilka pytań / podzielić się moimi doświadczeniami po rocznym użytkowaniu Tourana, którym przejechałem w tym czasie 53.000 km.
- zamawiając rok temu RM 2017 do Top LED + DLA musiałem domówić nawigację - nie wiem, jak to wygląda obecnie. Po roku jeżdżenia nie tylko po autostradach uważam, że mimo wszystko było warto, i chciałbym mieć zawsze DLA w kolejnych autach;
- czujniki parkowania - jak najbardziej tak. Kamera - niekoniecznie;
- fotele ErgoActive TopKomfort, czy jak tam one... - mam tylko dla kierowcy, i jest bardzo wygodny. Funkcja masażu to przyjemny dodatek, wziąłbym ponownie;
- pakiet zimowy, ze szczególnym uwzględnieniem ogrzewania foteli: TAK! warto; tapicerka nie skórzana, ale na chłodne poranki jak znalazł; na twoim miejscu domówiłbym również ogrzewaną kierownicę;
Dwa elementy, których nie mam w touranie, ale mam w Pasku, którym jeździ żona (3 lata + 1 miesiąc, 25.000 przebiegu
)
- przedłużona gwarancja - jak najbardziej tak. Masz ogromny komfort psychiczny. Akurat po 3 roku silnik nie chciał dać sie wyłączyć, dyskoteka z kontrolek. Normalnie byłoby po gwarancji, a tak wciąż mogę śmiało wymagać od serwisu;
- ogrzewana szyba: druciki widoczne, ale po chwili przyzwyczajenia już ich nie zauważasz; wg. mnie i mojej żony nie przeszkadzają; w Touranie niestety już mi się nie dopiął budżet przez Nawi, więc musiałem odpuścić. Ale lepiej jest skrobać tylko boczne, a przód i tył 'spływają' same.
(mała dygresja: życie nie jest sprawiedliwe: żony Pasek z ogrzewaną szybą mieszka teraz w garażu, a ja swojego muszę skrobać
)
- schowek centralny faktycznie dość osobliwie się otwiera, ale znalazłem sposób: u siebie muszę nacisnąć przycisk otwierający lekko z lewej strony, a nie centralnie, i otwiera się za każdym razem.
Composition media: mi potrafił podwiesić się na uruchamianiu modułu bluetooth. Radio działało, grało, a moduł BT wisiał na uruchamianiu. Pomagało 10-cio minutowe wyłączenie silnika z wyciągnięciem kluczyka
Serwis oczywiście nie stwierdził żadnej usterki, błędy nie zapisały się w pamięci.
- co 10 tys. km muszę dolać 1 l oleju (silnik 2,0 tdi): wg. serwisu 'jest bardzo dobrze, to tyle co nic'.
- problem z CarNet - ale nie AppConnect, z połączeniem ze smartfonem, tylko tym prostszym (może nie nazywa się to CarNet, tylko inaczej?): wgrywanie POI do nawigacji przez portal Infotainment, zarządzanie samochodem, itp: coś się rozjechało, i przestał się łączyć z serwerem. Na portalu Infotainment ostatni stan to marzec przy przebiegu 25 tys. Wgrane POI zniknęły. Serwis nie potrafi tego nawet sprawdzić, i zasugerowali, że pewnie internetu nie miałem (dla jasności: średnio 2 razy w tygodniu jadę w trasę z nawi podłączoną do internetu, pozostałe funkcje, jak np. pogoda online w celu podrózy działą bardzo dobrze).
To chyba tyle. Pozdrawiam!
Z wyposażenia zostawiłem to, co mam u siebie:Yoga pisze:Cześć wszystkim,
(...) konfiguracja jaką sobie upatrzyłem to:
• Highline
• Pakiet business: LED (top), radio composition media, alarm
• Czujniki parkowania z przodu i tyłu
Dodatkowo rozważam także poniższe i tu mam najwięcej pytań, które umieszczam poniżej:
• Fotele ergoActive
• Pakiet zimowy
• Dynamic Light Assist
Pytania:
- fotele ergoActive – czy są faktycznie wygodniejsze dla osoby przeciętnego wzrostu (180cm) niż zwykłe TopKomfort? Nigdy nie czułem problemu z długością siedzisk z żadnym samochodzie, ale zależy mi na dobrym wyprofilowaniu oparcia w odcinku lędźwiowym, bo często plecy potrafią mi doskwierać przy dłuższych podróżach. Czy regulacja w odcinku lędźwiowym w zwykłych fotelach TopKomfort jest gorsza od tej w ergoActive? Dodatkowo mam złe doświadczenia z siedzeniami w VAG (co prawda z dzisiejszej perspektywy starymi konstrukcjami jak Golf III, Audi A6 B5) i wiem, że wygodny fotel to podstawa. Masaż w siedzeniu chyba raczej by mnie rozpraszał niż relaksował, ale może się mylę.
(...)
- Dynamic Light Assist – po tym co przeczytałem w tym temacie, wydaje mi się, że same TOP led to zaledwie połowa sukcesu, bo nie świecą zbyt daleko. Mam rację?
- pakiet zimowy – czy przy przedniej szybie ogrzewanej warto brać ten pakiet? Czy przy tapicerce nie-skórzanej ogrzewanie foteli się przydaje?
- ogrzewana przednia szyba – czy widać druciki, czy ogrzewanie odbywa się jakoś inaczej?
- czy warto brać rozszerzoną gwarancję, np. do 4 lat i 80k km? 1600zł to nie tak dużo, gdyby miały wyjść jakieś problemy.
Przepraszam za długą formę, ale chyba już tylko te kilka kwestii dzieli mnie od podjęcia decyzji :-)
Serdeczności,
Konrad
- zamawiając rok temu RM 2017 do Top LED + DLA musiałem domówić nawigację - nie wiem, jak to wygląda obecnie. Po roku jeżdżenia nie tylko po autostradach uważam, że mimo wszystko było warto, i chciałbym mieć zawsze DLA w kolejnych autach;
- czujniki parkowania - jak najbardziej tak. Kamera - niekoniecznie;
- fotele ErgoActive TopKomfort, czy jak tam one... - mam tylko dla kierowcy, i jest bardzo wygodny. Funkcja masażu to przyjemny dodatek, wziąłbym ponownie;
- pakiet zimowy, ze szczególnym uwzględnieniem ogrzewania foteli: TAK! warto; tapicerka nie skórzana, ale na chłodne poranki jak znalazł; na twoim miejscu domówiłbym również ogrzewaną kierownicę;
Dwa elementy, których nie mam w touranie, ale mam w Pasku, którym jeździ żona (3 lata + 1 miesiąc, 25.000 przebiegu

- przedłużona gwarancja - jak najbardziej tak. Masz ogromny komfort psychiczny. Akurat po 3 roku silnik nie chciał dać sie wyłączyć, dyskoteka z kontrolek. Normalnie byłoby po gwarancji, a tak wciąż mogę śmiało wymagać od serwisu;
- ogrzewana szyba: druciki widoczne, ale po chwili przyzwyczajenia już ich nie zauważasz; wg. mnie i mojej żony nie przeszkadzają; w Touranie niestety już mi się nie dopiął budżet przez Nawi, więc musiałem odpuścić. Ale lepiej jest skrobać tylko boczne, a przód i tył 'spływają' same.
(mała dygresja: życie nie jest sprawiedliwe: żony Pasek z ogrzewaną szybą mieszka teraz w garażu, a ja swojego muszę skrobać

Ja nie dostałem listu, ale w czasie ostatniego serwisu zostałem poinformowany o akcji serwisowej. Nie widzę różnicy w funkcjonowaniu hamulca.Gandalf pisze:Była akcja serwisowa z hamulcem ręcznym - dostałem wezwanie listowne na korektę oprogramowania. Nie wiem czy to oznacza zmianę wersji oprogramowania...qrczak pisze: Ja oddając wczoraj auto do serwisu u sprzedawcy w celu zmiany kół na zimowe zostałem poinformowany, że zrobią software upgrade, bo jest jakiś feler z hamulcem ręcznym. .
freebaby pisze:cześć,
jak u was wygląda sprawa z usterkowością ? (...)
2. nie otwierający się schowek centralny w desce rozdzielczej - szczególnie nasila się latem (...)
4. radio (composition media) co jakiś czas po włączeniu zapłonu audio radia działa, natomiast wyświetlacz jest wyłączony.
(...)
Moje doświadczenia:jano78 pisze: (...) Natomiast radio (composition media) faktycznie czasami się zawiesza i wyświetlacz jest na WELCOME VW i nie działa, natomiast radio (fonia) w tle działa.
- schowek centralny faktycznie dość osobliwie się otwiera, ale znalazłem sposób: u siebie muszę nacisnąć przycisk otwierający lekko z lewej strony, a nie centralnie, i otwiera się za każdym razem.
Composition media: mi potrafił podwiesić się na uruchamianiu modułu bluetooth. Radio działało, grało, a moduł BT wisiał na uruchamianiu. Pomagało 10-cio minutowe wyłączenie silnika z wyciągnięciem kluczyka

- co 10 tys. km muszę dolać 1 l oleju (silnik 2,0 tdi): wg. serwisu 'jest bardzo dobrze, to tyle co nic'.
- problem z CarNet - ale nie AppConnect, z połączeniem ze smartfonem, tylko tym prostszym (może nie nazywa się to CarNet, tylko inaczej?): wgrywanie POI do nawigacji przez portal Infotainment, zarządzanie samochodem, itp: coś się rozjechało, i przestał się łączyć z serwerem. Na portalu Infotainment ostatni stan to marzec przy przebiegu 25 tys. Wgrane POI zniknęły. Serwis nie potrafi tego nawet sprawdzić, i zasugerowali, że pewnie internetu nie miałem (dla jasności: średnio 2 razy w tygodniu jadę w trasę z nawi podłączoną do internetu, pozostałe funkcje, jak np. pogoda online w celu podrózy działą bardzo dobrze).
To chyba tyle. Pozdrawiam!
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 5T 2.0TDI 190KM
- Imię:: Krzysztof
Witam.
W niedziele bede zamawial nowego highlina i chodza mi po głowie foteliki zintegrowane.
Mam kilka obaw co do ich zamówienia dlatego tez przeszukuje internet co by znaleźć jakieś testy odnośnie tych fotelików i nic nie mogę znaleźć, chodzi mi głównie jak one są zbudowane? . Miałem kiedyś sharana z 2004r i na pokładzie były takowe dwa foteliki, zeczjasna ze aby je rozłożyć to trzeba było podnieść siedzisko tak jak i w Touranie 5T zauważyłem ze w Touranie nie jest to tak jak było w Sharanie czyli: siedzisko do góry a z oparcia wyciągało się takjakby drugie siedzisko na którym sadzalo się dziecko i przypinalo pasami bodajże 3 punktowymi do tego zdejmowało się zagłówek i nakładało się trzymanie boczne głowy po czym nasadzili się spowrotem wcześniej siedzący zagłówek. Wydaje mi się ze ówczesny Touran ma tylko siedzisko podnoszone do góry po czym sadzamy na to dziecko i zapinamy pasem tak jak dorosłego a trzymanie głowy jest zintegrowane z drugim zagłówkiem?
Prosiłbym osoby które maja u siebie te foteliki czy warte są odmówienia i jakiś mały instruktaż jak one są skonstruowane? Będę wdzięczny za zdjęcia jeżeli ktoś by wstawił.
Pozdrawiam
W niedziele bede zamawial nowego highlina i chodza mi po głowie foteliki zintegrowane.
Mam kilka obaw co do ich zamówienia dlatego tez przeszukuje internet co by znaleźć jakieś testy odnośnie tych fotelików i nic nie mogę znaleźć, chodzi mi głównie jak one są zbudowane? . Miałem kiedyś sharana z 2004r i na pokładzie były takowe dwa foteliki, zeczjasna ze aby je rozłożyć to trzeba było podnieść siedzisko tak jak i w Touranie 5T zauważyłem ze w Touranie nie jest to tak jak było w Sharanie czyli: siedzisko do góry a z oparcia wyciągało się takjakby drugie siedzisko na którym sadzalo się dziecko i przypinalo pasami bodajże 3 punktowymi do tego zdejmowało się zagłówek i nakładało się trzymanie boczne głowy po czym nasadzili się spowrotem wcześniej siedzący zagłówek. Wydaje mi się ze ówczesny Touran ma tylko siedzisko podnoszone do góry po czym sadzamy na to dziecko i zapinamy pasem tak jak dorosłego a trzymanie głowy jest zintegrowane z drugim zagłówkiem?
Prosiłbym osoby które maja u siebie te foteliki czy warte są odmówienia i jakiś mały instruktaż jak one są skonstruowane? Będę wdzięczny za zdjęcia jeżeli ktoś by wstawił.
Pozdrawiam
Tylko oem sprzęt....
VAS 6150D + VAS 6154
VCDS/VCP
ODS S/E Online
Development tool
ELSAPRO GEKO VW AUDI SEAT SKODA MAN
Touran 5T
Potrzebujesz schematów, instrukcji, informacji z Etki itd... pisz
VAS 6150D + VAS 6154
VCDS/VCP
ODS S/E Online
Development tool
Touran 5T
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
31/1/2017 w tym wątku załączyłem film gdzie m.in. są pokazywane te foteliki (~8 minuty)Gecon pisze:Witam.
viewtopic.php?f=29&t=7780&start=165#p202857
Niestety ja ich nie mam bo nie było jeszcze w polskim konfiguratorze. Szkoda.
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
AdBlue
Taka mała zagadka językowa, z którą zmaga się pewnie niejeden posiadacz Diesla:
Po angielsku...

Po niemiecku...

A jak będzie po polsku to, co jest napisane pod 6000?

Oczywiście powinno być coś w rodzaju "Ilość do zatankowania"
Zagadka nr dwa, także w temacie AdBlue, tym razem logiczna:
Jak widać na załączonych obrazkach, do zatankowania mam ni mniej ni więcej tylko 3,5l AdBlue. Jest to minimalna wartość, od której auto przypomina o konieczności uzupełnienia tego płynu. Dziś informacja ta pojawiłą się, gdy na pozostałej ilości AdBlue mogę przejechać jeszcze 6000km.
Przy poprzednim uzupełnianiu AdBlue informacja o konieczności dotankowania przynajmniej 3,5l pojawiła się, gdy do przejechania pozostało 6500km.
Czy w związku z tym - zużycie AdBlue wzrosło czy zmalało?
Po angielsku...

Po niemiecku...

A jak będzie po polsku to, co jest napisane pod 6000?

Oczywiście powinno być coś w rodzaju "Ilość do zatankowania"
Zagadka nr dwa, także w temacie AdBlue, tym razem logiczna:
Jak widać na załączonych obrazkach, do zatankowania mam ni mniej ni więcej tylko 3,5l AdBlue. Jest to minimalna wartość, od której auto przypomina o konieczności uzupełnienia tego płynu. Dziś informacja ta pojawiłą się, gdy na pozostałej ilości AdBlue mogę przejechać jeszcze 6000km.
Przy poprzednim uzupełnianiu AdBlue informacja o konieczności dotankowania przynajmniej 3,5l pojawiła się, gdy do przejechania pozostało 6500km.

- Prusiak
- Początkujący
- Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Organoleptycznie stwierdzam, że wpływ na zużycie AdBlue ma wpływ styl jazdy, tzn. zimą w mieście na krótkich odcinkach wg wskazań nic nie ubywało tego magicznego płynu. Natomiast w długiej trasie szło go ponad wskazanie i to prawie dwukrotnieqrczak pisze:Taka mała zagadka językowa, z którą zmaga się pewnie niejeden posiadacz Diesla:

Tak to się ma moim skromnym zdaniem.
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
dokładnie takPrusiak pisze:
Tak to się ma moim skromnym zdaniem.
tak jak z ubytkiem oleju, jeden doleje 100ml po 10 000km, drugi po 8tys
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
No bo Adblue to ''zacier'' do redukcji tlenków azotu N0x , które tworzą się przy wysokich temeraturach spalania . Czyli właśnie jazda autostradą na nie kręcenie się koło domu .
He , he
wam też gratuluje ekoterrorystycznej zabawki .
Na forum Sharana z tym właśnie mamy najwięcej zabawy .
I ten dreszczyk emocji odliczania do całkowitego zatrzymania silnika przy jakiejś niesprawności systemu .
He , he

Na forum Sharana z tym właśnie mamy najwięcej zabawy .
I ten dreszczyk emocji odliczania do całkowitego zatrzymania silnika przy jakiejś niesprawności systemu .

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 5T 2.0TDI 190KM
- Imię:: Krzysztof
Witam.Gandalf pisze:31/1/2017 w tym wątku załączyłem film gdzie m.in. są pokazywane te foteliki (~8 minuty)Gecon pisze:Witam.
Touran zamówiony , nie brałem tych fotelików bo po przemyśleniach doszedłem do wniosku ze nie będę ich używał. Tak czy inaczej zamówienie złożone i czekamy 12tyg , przez ten czas będę zamawiał poszczególne graty do retrofitow miedzyinnymi ori elektryczny hak, PLA itd
Powiedzcie mi czy te nowe Tourany maja w standardzie dogrzewacz? mowa tu o TDI
Tylko oem sprzęt....
VAS 6150D + VAS 6154
VCDS/VCP
ODS S/E Online
Development tool
Touran 5T
VAS 6150D + VAS 6154
VCDS/VCP
ODS S/E Online
Development tool
Touran 5T
- Prusiak
- Początkujący
- Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Mam, polecam ori hak i jego współpracę z systemami. A dodatkowa funkcja składania to już miód-malina.Gecon pisze: miedzyinnymi ori elektryczny hak...
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Nie ma dogrzewacza. Jest grzałka PTC do dogrzania kabiny.Gecon pisze:Witam.Gandalf pisze:31/1/2017 w tym wątku załączyłem film gdzie m.in. są pokazywane te foteliki (~8 minuty)Gecon pisze:Witam.
Touran zamówiony , nie brałem tych fotelików bo po przemyśleniach doszedłem do wniosku ze nie będę ich używał. Tak czy inaczej zamówienie złożone i czekamy 12tyg , przez ten czas będę zamawiał poszczególne graty do retrofitow miedzyinnymi ori elektryczny hak, PLA itd
Powiedzcie mi czy te nowe Tourany maja w standardzie dogrzewacz? mowa tu o TDI
Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
CysożCesarz pisze: Nie ma dogrzewacza. Jest grzałka PTC do dogrzania kabiny.

Bo mam większą budę do ogrzania a nawet wszystkie systemy grzania sprawne nie dają efeku na szybko