Jakiego Tourana wybrać? Benzynę czy Diesla?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Jakiego Tourana wybrać? Benzynę czy Diesla?

Post autor: rossi2106 »

Muti pisze:Jaka moc taka skrzynia :)

NzTT
mysle ze w 1.6 jest podobnie z moca :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

I podobna skrzynia :P tez przy wyższej prędkości są wysokie obroty, bo tak to by nie miał siły utrzymać jej.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Odp: Jakiego Tourana wybrać? Benzynę czy Diesla?

Post autor: andrz3j »

A ja im więcej jeżdżę swoim 1.6 FSI tym bardziej się do niego przekonuje. Musiałem co prawda wymienić rozrząd (zrobiłem to w ASO), mogłem u zwykłego mechanika za 1 kPLN... Dużo piszą o nagarze na zaworach, ale jak się dobrze poszuka to w necie są zdjęcia Audi 3.2 FSI z nagarem, 1.6 FSI nie znalazłem. Generalnie dużo się mówi a o nagarze a ja jeżdżę bezproblemowo i nie wiem czy ktoś miał faktycznie problemy z silnikiem FSI przez nagar.
Drugi problem to czujnik NOX w FSI, z którym ja po wymianie łącznika elastycznego tłumika nie mam żadnych problemów. W razie problemów można za ok. 350 pln odłaczyc w oprogramowaniu sterownika silnika, podobnie jak robią z DPF w dieslu.
Ma 115 KM, cichy, oszczędny. Przy jeździe do 90 km/h w trasie spalanie spokojnie poniżej 6 L. Przy zawożeniu dzieci do przedszkola, szybkiej jeździe po autostradzie spalanie jak w moim podpisie... Jadąc na zlot udało mi się nawet do 200 km/h na autostradzie (z górki :) ) rozbujać goniąc za Stannem.
I jeszcze nim dłuuugo pojeżdżę, m.in 3 lata a kto wie czy nie zostawię na dłużej.

Generalnie przejedź sie 1.6 i sam ocenisz czy takie coś ci odpowiada.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ares ares
Początkujący
Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
Imię:: krzysiek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ares ares »

tak czytam te poste i myślę że ten 1.6 MPI nie jest taki zły.też nie jedną noc myślałem czy go brać ale teraz z perspektywie czasu po dołożeniu lpg to nie taki on zły jak go opisuje się pali 8-9 l gazu przy spokojnej jezdzie choć potrafi i 11 litrów na trasie 600km zabrać ale średnia prędkość 90km/h.
kolega miał audi4 2 litry tdi 2004 koszmar za części i serwis kupiłby sobie sporo ale to na szczęście już historia teraz ma benzynę też i w końcu zadowolony ,w firmie mieliśmy vw candy 2 litry TDI podobna historia po 200 000 poszły do sprzedania
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

<cheles> przybywam z odsieczą bo widzę że sam tu odpierasz żartobliwe "ataki" kolegów dieslowców ;) ,a przecież kolega prosi o radę: diesel czy benzyna w związku z tym proponuję,napiszmy mu może co się "sypie" w dieslach, co się "sypie" w benzynach, jakich kosztów napraw i eksploatacji może i powinien się spodziewać. A przyspieszenie,prędkość,wyprzedzanie,pisk opon,toczenie się, itd...itp.... to wszystko są wartości względne a chyba najważniejsze to bezpiecznie dotrzeć do celu, czego wszystkim życzę :)
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Jak nie zadbasz w dieslu to przewaznie top :
1.turbo
2. wtryski
3. dpf (usunac mozesz i po sprawie)
4. dwumas
To tak ogolnikowo. Ale jak zadbasz o dieselka to fiu fiu kulaja sie cyferki na zegarze kulaja :D
W wiekszosci przypadkow w/w rzeczy padaja z powodu "niewlasciwego" uzytkowania gdyz diesla trzeba uzytkowac rozwaznie. Wiadomo wszystkiego nie unikniesz ale po dokladnym sprawdzeniu samochodu (ON czy PB) mozesz znacznie zminimalizowac ewentualne wydatki zwiazane z pozniejszym serwisem. Jak bijesz kilosy to ON.
Ale to taka moja opinia na ten temat.
Awatar użytkownika
JustMar
Przeglądacz
Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
Imię:: Mariusz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: JustMar »

sublime pisze:Benzyny bym nie brał, tzn nie tej bo 1.6 kompletnie nie jedzie, tylio się toczy. Patrząc na dzisiejsze diesele to wolalbym benzynę, ale nie ma odpowiedniej w Touranie.
A 2.0 150 km ?? jeżdżę 1,6 FSI , całkiem sprawnie się porusza, spalania z 1000 km około 8,5 l , trasa 7 L , miasto pożre 10 L . Wybór jednak należy też przeliczyć przebiegiem. 10-15 tys. Benzyna powyżej Diesel ale po 2008 roku ;)

-- 19 sie 2014, o 15:13 --
Muti pisze:Panowie.. Ten silnik jest sporo za słaby do tego gabarytu.. On w golfie juz średnio jechał, a co w przypadku załadowania 4os +bagaznik po dach?

Kolejna sprawa, to ile Cheles masz obrotów przy 160? Juz chyba wtedy (jarry) ten silniczek nie jest cichutki.. W a3 kolegi, która jest super wyciszona strasznie ryczal przy 160, a na luzie cisza.
NzTT
Przy tej prędkości u mnie nie słuchać wycia silnika tylko szum opływającego go powietrza , widze tu lekka przesadę ale ja mam FSI to może chodzi ciszej niż ten 102 konny ;)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

To inny silnik i bardzo możliwe, że ma dłuższą skrzynię ze względu na wyższą moc.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

ja miałem dwa silniki MPI vw najpier golf 4 2.0 115KM MPI i później 1.6 MPI w audi A3 - oba na dojazdach do pracy - 3km i krótkich odcinkach d0 15km średnio 8-8,5l/100 w zimie spokojnie pod 10l/100 przyspieszenie marne, do spokojnej jazdy i bezproblemowego użytkowania wystarczy... od tego czasu mam trzeciego diesla , drugie VW 1.9 TDI i mimo że mam DPF mimo iż nadal nie latam sporo w trasie nie kupiłbym benzyny, dobry serwis - paliwo-olej odpowiednia technika jazdy i auto śmiga bez problemu od 20tyś km od kiedy go przywiozłem z Niemiec. tyle że mam golfa V w kombi spalanie ok 5-5,5l/100 . Ja na Twoje roczne przebiegi polecam TDI jak umiesz jeździć dieslem. jak spalanie CI nie straszne a chcesz auto bezproblemowe to kup benzynę. Fakt jest taki że ciężko kupić zadbanego diesla z sensownym przebiegiem który daje jakąś tam "gwarancję" że się nie rozsypie to czy tamto zaraz po zakupie. Wszystko zależy od budżetu, wymagań, podejścia kupującego i ... szczęścia.
marceliszpak
Auto:: Touran 2008
Podziękował: 9 razy

Post autor: marceliszpak »

marnon pisze:Fakt jest taki że ciężko kupić zadbanego diesla z sensownym przebiegiem który daje jakąś tam "gwarancję" że się nie rozsypie to czy tamto zaraz po zakupie. Wszystko zależy od budżetu, wymagań, podejścia kupującego i ... szczęścia.

Dzięki wszytkim forumowiczom za wszystkie posty i rady. Co do rocznika poszukiwanego tourana to 2007-2008. Tak jak zauważył kolega ciężko znaleźć zadbanego diesla. Na naszym rynku dziwnym trafem wszystkie tourany TDI maja po 170 tys przebiegu - niezależnie od wieku. Czy to auto 5-letnie czy 10-letnie to 170-180 tys. Już nie wspomnę o opisach typu "igła", "laleczka", "doinwestowany". Oglądałem już kilka sztuk i jestem zniechęcony szukaniem. Istnieje jeszcze opcja własnego importu np z Niemiec ale ze względu na pracę to rozwiązanie w moim przypadku odpada:/ Co do benzyny to mało jest ich na rynku. Dominują TDI.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

bo VW ma benzyny średnio popularne lub udane oczywiście ma swoich zwolenników, początek TSI wiadomo jakie problemy były, FSI też z problemami, MPI sporo paliły i do tego nie imponują mocą, dlatego lwia część ludzi szuka TDI bo choć obecnie nie są wolne od wad to nadal są uznane za super niezawodne silniki, a prawdziwe warte uwagi TDI były w latach 90' ... druga sprawa że nie znający się na samochodach zwykły "Kowalski" popatrzy że auto pali 5-6l/100 i dla niego to główny argument by wybrać diesla zapominając jak się używa diesla i jak kosztowne mogą być niektóre naprawy, a w połączeniu z napisem highline, igła, niski przebieg i super okazja większość wpada w pułapkę nieuczciwych sprzedawców... marceliszpak masz dwa wyjścia albo uzbroisz się w cierpliwość i będziesz szukał u nas ale nie wiem na ile masz czasu chęci i ochoty szukać naprawdę godnego samochodu pośród 99% naciągaczy, kłamców i cwaniaczków lub zlecić import z zachodu, sam tak zrobiłem i jestem zadowolony... pamiętaj świętą uwagę - na zachodzie cenę kształtuje przebieg,wyposażenie, a dopiero na końcu rocznik... dlatego starsze modele mogą być droższe od rocznikowo młodszych bo cechuje ich lepszy stan i prawdziwy niski przebieg .nie ma ich co porównywać do naszego rynku, ale czasami zdarzają się wyjątki :ok:
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Ma ktoś Tourana z benzyną 1.4 ?

Proszę o opinię użytkowników. Mam u siebie takiego, choć rocznik mi nie odpowiada no i ta benzyna.

http://acm_autokomis.otomoto.pl/volkswagen-touran-1-4-tsi-chrom-pakiet-bi-xsenon-serwis-C35063390.html
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Odp: Jakiego Tourana wybrać? Benzynę czy Diesla?

Post autor: andrz3j »

Tomas pisze:Ma ktoś Tourana z benzyną 1.4 ?

Proszę o opinię użytkowników. Mam u siebie takiego, choć rocznik mi nie odpowiada no i ta benzyna.

http://acm_autokomis.otomoto.pl/volkswagen-touran-1-4-tsi-chrom-pakiet-bi-xsenon-serwis-C35063390.html
1.4 tsi ma stann
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

Tomek powiem tak jak na razie nie narzekam. Przed zakupem bałem się problemów i wydatków związanych z dieslem, dlatego szukałem benzyny. Silniki te nie są wolne od wad dlatego trzeba też uważać, chodzi przede wszystkim o łańcuszek który potrafi się rozciągnąć.
Co to samej jazdy to jestem zadowolony bo silnik jest bardzo żwawy ma naprawdę dobrego kopa.
Spalanie w mieście na krótkich trasach jest dość wysokie bo wynosi 10 -11 litrów. Na trasie w miarę zadowalające bo waha się w granicach 6,5 - 7,2 zależy z jaką prędkością się jedzie. Ostatnio na trasie Włochy - Polska spalił mi 7,1litra/100 km w pełnym załadowaniu i to z boxem na dachu. Prędkość dopuszczalna na danym odcinku autostrady raczej nie większa niż 130 km/h.
Muti teraz kupił też MK6 z TSI.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Jak nie wiesz co wybrać podaj roczny przebieg jaki robisz i otrzymasz odpowiedz sam. Jeżeli jezdzisz malo i głównie po mieście polecam benzynę jeżeli juz chcesz diesla to polecam 2.0 TDI BMM niezawodny silnik wysokoprężny. Jeżeli masz znowu problem ze znalezieniem auta na naszym rynku to zaptaszam do mnie postaram się pomoc przy sprowadzeniu auta z zagranicy z prawdziwym przebiegiem i pełnym serwisem.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
ODPOWIEDZ