Jest inny niż w przednich.....Rauko pisze:A to będzie inaczej PIN wyglądał to sterownika w tylnych drzwiach?
Podłączenie lampek w tylnych drzwiach
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
No to ja was pogodzę. Było i takie i takie podłączenia lampek w tylnych drzwiach.
Zależało to od wersji wyposażenia (Basic, Conceptline, kontra Comfort-, Highline) ponieważ decydowało to o tym, czy tylne szyby były na korby, czy elektryczne.
Wersja na korby nie ma oczywiście sterowników w drzwiach, rolę sterowania centralnym zamkiem (i lampkami drzwi) przejmuje moduł komfortu - pełne okablowanie leci z drzwi do komfortu. Z tego względu były komforty dla dwu- i czterodrzwiowych. Jak twierdzi kolega z niemieckiego forum, od MR'07 roku nie było podziału - to uwaga dla mających ochotę na przeróbkę na elektryczne (ja sam tej wypowiedzi nie sprawdzałem, ale chyba tak jest ze względu na to, że od 05.2006 sterownik drzwi przednich komunikuje się dodatkowo ze sterownikiem tylnych po szynie LIN i steruje zamkami też)
Wersja z elektrycznymi szybami posiada już swój sterownik, od 05.2006 steruje on też zamkiem i wtedy okablowanie to raptem zasilanie, szyna CAN, szyna LIN i przewody głośników.
Oczywiście po podpięciu lampek należy też zmienić kodowanie sterowników drzwi względnie komfortu.
Zależało to od wersji wyposażenia (Basic, Conceptline, kontra Comfort-, Highline) ponieważ decydowało to o tym, czy tylne szyby były na korby, czy elektryczne.
Wersja na korby nie ma oczywiście sterowników w drzwiach, rolę sterowania centralnym zamkiem (i lampkami drzwi) przejmuje moduł komfortu - pełne okablowanie leci z drzwi do komfortu. Z tego względu były komforty dla dwu- i czterodrzwiowych. Jak twierdzi kolega z niemieckiego forum, od MR'07 roku nie było podziału - to uwaga dla mających ochotę na przeróbkę na elektryczne (ja sam tej wypowiedzi nie sprawdzałem, ale chyba tak jest ze względu na to, że od 05.2006 sterownik drzwi przednich komunikuje się dodatkowo ze sterownikiem tylnych po szynie LIN i steruje zamkami też)
Wersja z elektrycznymi szybami posiada już swój sterownik, od 05.2006 steruje on też zamkiem i wtedy okablowanie to raptem zasilanie, szyna CAN, szyna LIN i przewody głośników.
Oczywiście po podpięciu lampek należy też zmienić kodowanie sterowników drzwi względnie komfortu.
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Czyli ten numer, który podałeś jako dawcę pinów to będą piny do sterownika drzwi, czy komfortu, bo dziwnie zdanie złożyłeś i nie rozumiemjeżu pisze:OczywiścieA może jeszcze ktoś zna numery kabli, których można by użyć jako dawców PINów do wpięcia w sterownik drzwi?do drzwi tylnych 000979019E jakbyś potrzebował daj znać...
Jeśli masz korby to tak. Jeśli elektryczne to do sterownika drzwi...jeffik pisze:Tylne lampki z tego co się orientuję nie są podłączone do sterownika drzwi tylko aż do modułu komfortu. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Bo ja potrzebuję 4-8 pinów do sterownika drzwi.