Nie twierdzę, że nie potrzeba rozgrzewac i proszę tak nie sugerować. Bo zawsze rozgrzewalem i będę rozgrzewal auto. Chodzi o jazdę volllast. Tak musi być zaprojektowany silnik i Auto, że musi wytrzymać pełne obciążenie.
NzTT
Diesel lubi wysokie obroty- o co tu chodzi?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Re: Diesel lubi wysokie obroty- o co tu chodzi?
Myślę, że to jeszcze przed kawą albo zamiastspacewalker pisze:Ciekawe czy jak wstaje to tez na pełne obroty dyma
- newcastle26
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
nie widzialem reklamy, ale w ktoryms nr Auto Swiat chyba, czytalem dosc obszerny artykul na temat rozgrzewania samochodu przed jazda. i faktycznie zdecydowanie bardziej polecaja wlesc do samochodu, odpalic i poprostu jechac, nie stac i czekac az sie rozgrzeje. oczywiscie mowa byla o delikatnej jezdzie, nie kreceniu do czerwonego. takze mit z przed kilkunastu laty zeby najpierw rozgrzac samochod, potem jechac zostaje chyba obalony. zaznacze ze chodzi tu o pore zimowa i przeswiadczenie ze w zimie wlasnie trzeba najbierw rozgrzac samochod, dopiero jechac.spacewalker pisze:"Fajna" jest teraz ta reklama Skody na GAZ gdzie facet NIE ZALECA rozgrzewania auta przed jazdą, tylko zapal, i jazda
W życiu piękne są tylko chwile - RR
-
agniazd
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Rozgrzewanie diesla na postoju nie ma sensu. Po odpaleniu oczywiscie, że należy jechac - jednak na początku normalnie, bez kręcenia na wysokie obroty. Na postoju nowoczesny diesel będzie się rozgrzewał dłuzej niz przy spokojnej jeździe i to własnie dlatego montuje się dogrzewacze silnika. Mają zapewnić jak najszybciej optymalną pracę silnika. Gdyby temperatura nie była ważna dla silników to nikt dogrzewaczy by chyba nie montował.
Kiedyś padł mi moduł komfortu (dogrzewacz elektryczny) w peugeocie 2,0 hdi. Zimą przy kilkustopniowym ledwie mrozie grzał się do normalnej temperatury przez 50 km a spalanie wzrosło radykalnie.
Kiedyś padł mi moduł komfortu (dogrzewacz elektryczny) w peugeocie 2,0 hdi. Zimą przy kilkustopniowym ledwie mrozie grzał się do normalnej temperatury przez 50 km a spalanie wzrosło radykalnie.
-
ckcaddy
- Przeglądacz
- Auto:: caddy 1,9 TDI bsu
- Imię:: wojtek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
zagrzać świece żarowe, odpalić i jechać. Na zimnym silniku delikatnie bez przeciągania obrotów, a jak "złapie" normalną roboczą temperaturę to już można troszkę poszaleć. Mój w zimie przy niskich temperaturach potrzebuje 8 do 12 km żeby złapać 90 stopni, do pracy mam 30 km to spoko
caddy(lepsza wersja tourana) life 1,9 TDI 75/139 KM BSU, skrzynia JCY, typ handlowy 2KBD52, model CA, 2009, bordo metalik, średnio 6,2l/100km, dołożone RNS 510, tempomat, kierownica skóra multi, światła dzienne w trybie amerykańskim 64%, MFA+, czarne światła AL przód