drżenia kierownicy przy 120-140km/h

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: drżenia kierownicy przy 120-140km/h

Post autor: bdronka »

Znalazłem warsztat z testem drogowym, najlepsze że pracuje w nim mój kolega, umówiłem się na środe, jednak według niego, ten test to pic, szkoda kasy na niego...tak czy siak na przód go pewnie zrobimy, nie powiem, zmartwiło mnie to troche,
druga sprawa - niektóre zakłady oferują wyważanie kół na samochodzie, ale to to już chyba przesada, zdejme kolo (np w warsztacie przy okazji czegoś tam) założe z powrotem i już nici z roboty...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Jeżeli maszyna jest ta co napisałem, to dociska ona rolkę z siłą 3200Nm,także wystarczająco, żeby wykryć nieprawidłowośc w oponie. Wiem bo aktualnie zajmuje się tym problemem w pracy i wiem, że wyniki tego testu mają ogromny wpływ i nawet nowe opony są wadliwe.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
bdronka
Użytkownik

Na początku dziękuje trial70 za pożyczenie i przełożenie swoich kół do mojego tourana, niestety na sprawdzonych kołach występuje to samo; przy przekładaniu opon dało się wyczuć większy luz na przegubie zewnętrznym pomiędzy 2 kołami, więc wytypowany został prawy przegub zewnętrzny. Dzisiaj przy okazji akcji serwisowej wymienili mi go w ASO. Niestety, objaw pozostał, mechanik usłyszał stuki dwumasy na zimnym silniku, przebieg 183.000 - czas wymiany coraz bliżej. Znów jestem w punkcie wyjścia, no może troche dalej - chyba zaczne zbierać na dwumase, chociaż poza lekkimi ledwo słyszalnymi stukami nie daje o sobie znać.
Myśle co może być jeszcze odpowiedzialne za te drgania....
mechanik z firmy regenerującej osie napędowe mówił o zabieraku skrzyni, zadzwoniłem do firmy naprawiającej dsg (abs długołęka), oni całkowicie wykluczyli skrzynie....
Zwróciłem uwage jeszcze na to, że jak samochód jest na podnośniku i kręcę półosiami sprawdzając luzy, słychać takie chrobotanie ze strony mechanizmu różnicowego. To tyle co nowego sie wydarzyło...niby prosta usterka a cięzko to diabelstwo wyeliminować.
Awatar użytkownika
stivler89
Początkujący
Auto:: Cross Touran, 2.0, 2007
Imię:: Karol

Post autor: stivler89 »

Witam! Dołączę się do tematu, ponieważ mam taki sam problem. Od 120 do 140 w środku turanka przeżywam istne piekło. Opony letnie wywazalem kilkanaście razy w ciągu paru miesięcy i cały czas to samo. Teraz mam zimowe i nic się nie zmieniło. ( najgorzej jest pod górkę trzymam stałą prędkość trzęsie , a jak dodam gazu to turcio przechodzi turbulencje )
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Przeguby wewnętrzne najprawdopodobniej jak na obu zestawach kół są takie same objawy.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
bdronka
Użytkownik

Nie wiem jak kolega, ale ja wymieniłem przeguby zewnetrzne i prawy wewnętrzny i nic nie pomogło...
czy jakbym wjechał z touranem na hamownie taką gdzie będzie kanał pod spodem można tam rozpędzić przednie koła do 140 i zobaczyć co przenosi te drgania?
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

:/

znam bdronke osobiscie. Co do dwumasy to to na prawdę początkowe delikatne objawy. Sprawdzałem osobiście.

"Niekończąca się opowieść"
Pozdrawiam!
bdronka
Użytkownik

Myśle już o wymianie koła dwumasowego,
na allegro jest pełno niby nowych oryginałów (np http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-dsg-2- ... 20378.html), warto kupić taką dwumase? Podejrzana jest cena, serwis życzy sobie za nową dwumase ~3.000
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

bdronka pisze:Myśle już o wymianie koła dwumasowego,
na allegro jest pełno niby nowych oryginałów (np http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-dsg-2- ... 20378.html), warto kupić taką dwumase? Podejrzana jest cena, serwis życzy sobie za nową dwumase ~3.000
Wiesz co na mój gust nie będzie to wina dwumasy. Jedynie władujesz się w koszta. To możesz zrobić ka Cię będzie słychać z daleka :)
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

bdronka pisze:jak hamuje nic nie drga, teraz szukam zakładu który ma huntera, biorąc pod uwage że wszyscy rzucili sie na wymiane opon, pewnie odezwe sie za pół tygodnia co dało wyważenie z testem drogowym:)
witam, troszku inaczej, masz auto od poczatku, bylo uszkodzone wczesniej, cos kombinowane. Sprawdz poduszki-lapy silnika, temat przerabialem kiedys w swoim starym turanie, wymiany poduszki pomogla. Druga sprawa po co wymianiales przeguby wewnetrzne wystaczy je wyciaganc rozebrac i juz wiadomo czy sa dobre czy nie. Pamiatam temat przeguby wyciagania rozbierania , skladanie, wymiana kol przekladania itp, piasty sprawdzania..... a to tylko poduszka silnika. Oczywiscie nie mozna calkowicie wykluczyc dwumasy. Pozdrawiam
bdronka
Użytkownik

Postanowiłem zrobić liste przyczyn, co może powodować drgania - proszę Was o dopisywanie kolejnych (jeszcze raz w miare możliwości sprawdze)
- opony/koła (wykluczone)
- tarcze/piasty
- przeguby/półosie
- dwumasa
- wyrobione tuleje wahacza
- poduszka pod silnikiem/skrzynią biegów
- zabierak skrzyni (ten trop podał mechanik regenerujący półosie, ale czy dsg ma coś takiego?)
...

Kolejny dzień i inny specjalista:
- poduszek pod silnikiem i skrzynią sprawdzać nie chce - mówi to na bank nie to, myśli czy silnik względem półosi nie ma naprężeń i chce odkręcić silnik, przejechać sie po równym podłożu żeby silnik się uleżał, a następnie całość skręcić.

może spytam inaczej, ma ktoś zaufanego dobrego mechanika (takiego który jest dokładny, nie spieszy sie no i zna sie na rzeczy) który jest blisko Torunia?

-- 30 gru 2014, o 15:03 --

Jakby ktoś stał z boku to zaśmiałby sie w głos, choć mi do smiechu daleko;
chyba z nadmiaru wolnego czasu tak dla rozrywki i z przezwyczajenia pojechałem pozwiedzać warsztaty w innym mieście, (dokładnie w Bydgoszczy - Landowscy, ul. Gajowa, dowiedziałem się, że tam doważają koła na samochodzie). Co prawda nie udało się ich doważyć - DSG blokuje kręcenie kołem kiedy drugie koło stoi na ziemi, ale przed tym doważeniem fachowcy wyważyli jeszcze raz koła.
Drgań NIE MA. Jest to 6 czy 7 zakład z kolei, gdzie dla pewności wyważałem koła....Idzie sie normalnie załamać....

myśle teraz, może coś z zawieszeniem (już wiadomo gdzie szukać) jest coś nie tak, że jest tak bardzo wrażliwe choćby na lekkie niewyważenie?
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Touran jest wrażliwy na wyważenie bo sam tego doświadczyłem.
Nie warto też zamieniać kół po sezonie stronami aby równo się ścieraly. Tak miałem na letnich.
A co do stalowek na zimę to za namową jednego zakładu dałem felgi do prostowania na wyważarce. Dwie były krzywe i jest teraz w sumie chyba dobrze ;)
Pozdrawiam!
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Siemanko, jak tam poszukiwania przyczyny drgań bo zagadka niezła i chętnie poznałbym jej rozwiązanie :bry:
Jaro-J
chajbol
Początkujący
Auto:: TOURAN 1.9TDI 101KM
Imię:: BOLEK

Post autor: chajbol »

witam ,mam ten sam problem który powrócił.Dwa lata temu wymieniłem gumy na wahaczach przednich i problem znikł chociaż nie były popękane teraz powrócił,wymieniłem przeguby wewnętrzne Metelli oba dwa tygodni temu, koła wyważałem znowu ,dwumasę założyłem nową komplet.luzów nie czuję stuków nie słychać,kiera drży od 120 podczas przyspieszania jak nogę ściągnę z gazu to przestaje,łożyska kół rok temu wymieniłem zbieżność też zrobiłem,mam to na zimowych kołach też CO DALEJ!!!.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

u mnie pomogła regeneracja półosi

-dwumasa nowa
-kompletne wachacze i tuleje nowe
-felgi proste i wyważane X razy

To cholerny problem bo w Touranie jak coś drży to może być wszystko!
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ