Otwierająca sie tylna klapa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

bzyk.26 pisze:Też mam problem z klapa :( tylko że u mnie nie reaguje przycisk i silniczek ?? nic sie nie dzieje po naciśnięciu ? zamarzło chyba ??? albo wymiana sie szykuje :mrgreen:
Tez jako pierwsze sprawdzilbym mikrostyk. Po wyciagnieciu wtyczki mozna na krotko polaczyc i w ten sposob sprawdzic czy dziala otwieranie i zamek
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

jest też test w VCDS - niestety ale sprawdzić można tylko impulsem - dlatego jedna osoba musi stać przy pokrywie a druga przy kompie w środku, można wymusić otwarcie klapy.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Auto stoi na zewnatrz? Na poczatek sprawdziłbym zamek ("ruchomy bolec zamykajacy"). Przesmarował środkiem do odmrażania zamków.Potem wd . Sprawdziłbym czy nic go nie blokuje, czy w miejscu gdzie sie zamyka(na belce) nic nie wpadło. Później śrubokrętem popchnąłbym zamek i na sucho sprawdził jak działa kilkakrotnie. Jak to nie pomoże to wówczas sprawdziłbym klamke (mikrostyk w klamce); Zerknij do podobnego postu o tylnej klapie.
seb_pl
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: seb_pl »

właśnie nie umiem coś znaleźć podobnego postu a jak próbowałem "na sucho" to zamek się zblokował i dopiero po chwili jakimś cudem sam się odblokował
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Obrazek

Obrazek
seb_pl
Początkujący

dzięki kolego,usunę zaraz temat bo nie potrzebny :)

[ Dodano: Pon Lut 06, 2012 21:07 ]
nie ogarniam jak usunąć ten temat bo już nie potrzebny a nie chcę robić syfu więc proszę uprzejmie admina o wyręczenie.Dzięki :)
<a href=http://zapodaj.net/d083fb79a9fd2.jpg.html>488043_3851865789427_1049964924_n.jpg</a>
seb_pl
Początkujący

mam ten sam problem,zaczął się dzisiaj rano.Choć u mnie 3 stopnie na plusie ostatnie dni w UK były trochę mroźne więc jak widzę to chyba jakiś feler z tymi zamkami że padają przez mróz na to wychodzi.Mam pytanko,czy jak wymienię zamek czy klamkę to muszę ingerować jakoś w komputer? Może to głupie pytanie ale pytam bo może być różnie z tymi dzisiejszymi technologiami :) A nie chcę się niemiło rozczarować jak wyjdzie na to że będę musiał wymienić któreś z tych części i okaże się że nie działa bo trzeba je jakoś uruchomić w ecu
<a href=http://zapodaj.net/d083fb79a9fd2.jpg.html>488043_3851865789427_1049964924_n.jpg</a>
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

uruchamiać w kompie nic nie musisz, jedyne co to zostanie błąd do wykasowania z pamięci (tyle przynajmniej widziałem u siebie po podpięciu VCDS)
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
seb_pl
Początkujący

rozumiem że ten błąd pokazuje się po wymianie bo aktualnie żadnego nie mam. Da się ten błąd wykasować jakąś sztuczką np. przyciskami przy liczniku? Czy trzeba podłączać komputer?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

seb_pl pisze:Czy trzeba podłączać komputer?
Trzeba jak będziesz miał okazję to wykasujesz. Błąd nie jest sygnalizowany np kontrolka na desce... także spoko wymień i użytkuj
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Auto:: 1,9TDI DSG 7 rocznik;2009
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Robert »

Miałem ten sam problem zdemontowałem wszystko tak jak jest to opisane wyżej tzn.tapicerkę wymontowałem mikro styk i zamek położyłem na kaloryfer wysuszyłem wyczyściłem wtyczki napryskałem do środka zamka preparatu do oczyszczania i konserwacji styków i wszystko ok.robiłem to na jesień bo nie moglem otwierać czasami po dwóch dniach samo się otworzyło zbiera tam się wilgoć dlatego są te problemy spróbujcie może poskutkuje bo jak nawali mechanicznie to wcale nie będzie działać a nie samo się otwierać po jakim czasie.
Pozdrawiam :)
seb_pl
Początkujący

rozebrałem wszystko z tylnej klapy i doszedłem do wniosku że musi być to wina mirkostyku bo jak nie jest założony zamek nie reaguje, ręcznie zamyka się i otwiera bez problemu więc myślę że wina leży gdzieś pomiędzy mikrostykiem a mechanizmem zamka albo samym mikrostykiem . Na moje oko mikrostyk jest montowany w listwie "na stałe" ale może ktoś z was próbował go wymienić? I ewentualnie jeśli wiecie gdzie można dostać w sklepie internetowym najlepiej całą listwę z mikrostykiem? Mieszkam w UK więc po polskich sklepach "stacjonarnych" niestety szukać nie mogę

Ok znalazłem ofert całych listw na allegro multum :)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

ja bym przestrzegał przed kupnem używanego, nigdy nie wiesz z jakim przebiegiem kupujesz i czy nie zdechnie Ci zaraz.
Ja w ASO rok temu za mikro-stycznik z całą listwą zapłaciłem 282 zł
seb_pl
Początkujący

na allegro najdrozszy 150 wiec chyba warto zaryzykowac

[ Dodano: Czw Lut 16, 2012 19:24 ]
Koledzy wymieniłem całą listwę,nowiutką zakupioną w salonie. Wszystko zaczęło działać jak powinno ale nie sprawdziłem kontrolki na desce która wcześniej sygnalizowała otwartą klapę z tyłu. Po zamontowaniu tapicerki klapa nie chciała się otworzyć,powyciągałem bezpieczniki , powkładałem z powrotem i klapa się otwiera z tym że komputer wciąż sygnalizuje jej otwarcie i przy blokowaniu pilotem zamków nie migają kierunkowskazy tak samo jak to się dzieje gdy któreś z drzwi jest otwarte lub niedomknięte.Ktoś może z was ma pomysł na to jak temu ustrojstwu zaradzić?
Awatar użytkownika
a-gsm
Początkujący

Post autor: a-gsm »

A co powiecie na to. U mnie dziwna przypadłość a mianowicie na postoju nie mogę otworzyć klapy. Jadę około 20 km na przejażdżkę i klapa się otwiera. Po paru godzinach znów nie działa. Jadę do 5 km nie działa, jadę około 20 otwiera się. Co robić, wymiana czy rozbierać i przeczyścić zamek?
ODPOWIEDZ