Przeciekające relingi dachowe
- Zbynio83
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 1.6 mpi 2009
- Imię:: Zbyszek
Re: Przeciekające relingi dachowe
Temat przecieków jest do opanowania we własnym zakresie . Żadna wymiana uszczelek pod relingami zwłaszcza tych na środku pianek nic nie da bo to nie ta pianka uszczelnia. Co dla mnie wogole jest jakims dziwnym wymyslem.Tylko uszczelka na podkladce którą jest pod dachem. I stopka relingu która opiera się o ta podkladke. Czyli metal o metal.
- tomek12
- Zaawansowany
- Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Witam odgrzeje temat cieknących relingów.
Czytałem ze to dość czesta przypadłość przecieków spod relingów z tego powodu że pod relingami nie ma uszczelki gumowej a jest tylko tak jakby piankowa uszczelka i to powoduje problem.
I ten problem dopadł i mnie ale to na wlasne życzenie iż za mocno ścisnąłem pasy jak przewozilem kilka desek na relingach. Na drugi dzień zobaczyłem przecieki na podsufitce i od razu wziąłem sie za demontaż relingów i teraz chcę to uszczelnić i znalazłem taki silikon i czy ktoś taki używał u siebie do uszczelnienia relingów? Czy bedzie on dobry do uszczelnienia?
Albo może podkleić relingi matą bitumiczną którą mi została po wygłuszaniu auta?
Czytałem ze to dość czesta przypadłość przecieków spod relingów z tego powodu że pod relingami nie ma uszczelki gumowej a jest tylko tak jakby piankowa uszczelka i to powoduje problem.
I ten problem dopadł i mnie ale to na wlasne życzenie iż za mocno ścisnąłem pasy jak przewozilem kilka desek na relingach. Na drugi dzień zobaczyłem przecieki na podsufitce i od razu wziąłem sie za demontaż relingów i teraz chcę to uszczelnić i znalazłem taki silikon i czy ktoś taki używał u siebie do uszczelnienia relingów? Czy bedzie on dobry do uszczelnienia?
Albo może podkleić relingi matą bitumiczną którą mi została po wygłuszaniu auta?
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Napewno nie może być to silikon zawierający ocet czyli taki zwykły sanitarny. Blacharka reaguje i rdzewieje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tomek12
- Zaawansowany
"wesol" tak zgadza się zwykły silikon przyspiesza korozje.
A ten powyżej jest przeznaczony do uszczelnienia szyba itp. w aucie takze powinien byc ok.
A ten powyżej jest przeznaczony do uszczelnienia szyba itp. w aucie takze powinien byc ok.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Tak. Tylko zastanawiam się czy jeśli będzie to taki jak do szyb czyli jakby jego plus jeśli chodzi o klejenie szyb to ta jego moc. Czyli trzyma mega mocno to do relingów będzie dobrym wyjściem. Będziesz kiedyś chciał odkręcić relingi to dźwigiem za nie podniesiesz auto do góry a to nie puści.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tomek12
- Zaawansowany
Hehe no racja ale jeszcze jutro podjade na miejscu do sklepu motoryzacyjnego i zobacze może bedą mięć jakieś masy uszczelniające do aut lub coś podobnego.wesol pisze:Tak. Tylko zastanawiam się czy jeśli będzie to taki jak do szyb czyli jakby jego plus jeśli chodzi o klejenie szyb to ta jego moc. Czyli trzyma mega mocno to do relingów będzie dobrym wyjściem. Będziesz kiedyś chciał odkręcić relingi to dźwigiem za nie podniesiesz auto do góry a to nie puści.
-- Cz cze 04, 2020 16:45 --
Dzisiaj kupiłem ten silikon do szyb ale czuć jakby ocet . Czy to oznacza ze zawiera aceton?
-
- Początkujący
- Auto:: 1T1 BKC , 1T3 CAYC , Jett
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Przerabiałem to u siebie przeciekają zawsze środkowe pod pianką . Ja kupiłem nowy komplet uszczelek w ASO koszt 106 zł z demontowałem relingi dokładnie umyłem miejsce pod uszczelki założyłem nowe uszczelki na relingi nowe pianki na środek , ze starych uszczelek przednich po wycinałem uszczelki na środek tak aby pasował oryginalny otwór . Przed zamontowaniem relingów wycentrowałem podkładkę z uszczelką która jest od wewnątrz dachu i zamontowałem relingi. Po tym zabiegu suchutko ani kropelki nic nie przecieka a ostatnie deszcze jak padało 3 dni bardzo mocno było najlepszym testem . Polecam na przyszłość każdemu same pianki nie dadzą rady . Wymiana z demontażem podsufitki i montażem około 4 h .
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 Highline 20
- Imię:: Greg
- Podziękował: 7 razy
Witam wszystkich. A ja poleglem przy demontazu podsufitki zeby uszczelnic te relingi. Wszystko bez problemu z odkrecaniem innych srub zatrzaskow itd ale nie udalo mi sie oddzielic podsufitki od szyberdachu (Touran 2007) Zlozylem z powrotem. Moze mi ktos powiedziec jak oddzielic podsufitke od szyberdachu? Co ja tam trzyma? Jakies zatrzaski? Z gory dziekuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam