Przeciekające relingi dachowe

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
Zbynio83
Początkujący
Auto:: Vw Touran 1.6 mpi 2009
Imię:: Zbyszek

Re: Przeciekające relingi dachowe

Post autor: Zbynio83 »

Temat przecieków jest do opanowania we własnym zakresie . Żadna wymiana uszczelek pod relingami zwłaszcza tych na środku pianek nic nie da bo to nie ta pianka uszczelnia. Co dla mnie wogole jest jakims dziwnym wymyslem.Tylko uszczelka na podkladce którą jest pod dachem. I stopka relingu która opiera się o ta podkladke. Czyli metal o metal.
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany
Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
Imię:: Tomasz
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomek12 »

Witam odgrzeje temat cieknących relingów.
Czytałem ze to dość czesta przypadłość przecieków spod relingów z tego powodu że pod relingami nie ma uszczelki gumowej a jest tylko tak jakby piankowa uszczelka i to powoduje problem.
I ten problem dopadł i mnie ale to na wlasne życzenie iż za mocno ścisnąłem pasy jak przewozilem kilka desek na relingach. Na drugi dzień zobaczyłem przecieki na podsufitce i od razu wziąłem sie za demontaż relingów i teraz chcę to uszczelnić i znalazłem taki silikon i czy ktoś taki używał u siebie do uszczelnienia relingów? Czy bedzie on dobry do uszczelnienia?
Albo może podkleić relingi matą bitumiczną którą mi została po wygłuszaniu auta?
Załączniki
Screenshot_20200603-165016_Samsung Internet.jpg
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: bdronka »

Silikon nie kup uszczelniacz
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Napewno nie może być to silikon zawierający ocet czyli taki zwykły sanitarny. Blacharka reaguje i rdzewieje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany

"wesol" tak zgadza się zwykły silikon przyspiesza korozje.
A ten powyżej jest przeznaczony do uszczelnienia szyba itp. w aucie takze powinien byc ok.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Tak. Tylko zastanawiam się czy jeśli będzie to taki jak do szyb czyli jakby jego plus jeśli chodzi o klejenie szyb to ta jego moc. Czyli trzyma mega mocno to do relingów będzie dobrym wyjściem. Będziesz kiedyś chciał odkręcić relingi to dźwigiem za nie podniesiesz auto do góry a to nie puści.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany

wesol pisze:Tak. Tylko zastanawiam się czy jeśli będzie to taki jak do szyb czyli jakby jego plus jeśli chodzi o klejenie szyb to ta jego moc. Czyli trzyma mega mocno to do relingów będzie dobrym wyjściem. Będziesz kiedyś chciał odkręcić relingi to dźwigiem za nie podniesiesz auto do góry a to nie puści.
Hehe no racja ale jeszcze jutro podjade na miejscu do sklepu motoryzacyjnego i zobacze może bedą mięć jakieś masy uszczelniające do aut lub coś podobnego.

-- Cz cze 04, 2020 16:45 --

Dzisiaj kupiłem ten silikon do szyb ale czuć jakby ocet . Czy to oznacza ze zawiera aceton?
pershing
Początkujący
Auto:: 1T1 BKC , 1T3 CAYC , Jett
Imię:: Marcin
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: pershing »

Przerabiałem to u siebie przeciekają zawsze środkowe pod pianką . Ja kupiłem nowy komplet uszczelek w ASO koszt 106 zł z demontowałem relingi dokładnie umyłem miejsce pod uszczelki założyłem nowe uszczelki na relingi nowe pianki na środek , ze starych uszczelek przednich po wycinałem uszczelki na środek tak aby pasował oryginalny otwór . Przed zamontowaniem relingów wycentrowałem podkładkę z uszczelką która jest od wewnątrz dachu i zamontowałem relingi. Po tym zabiegu suchutko ani kropelki nic nie przecieka a ostatnie deszcze jak padało 3 dni bardzo mocno było najlepszym testem . Polecam na przyszłość każdemu same pianki nie dadzą rady . Wymiana z demontażem podsufitki i montażem około 4 h .
stauros
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 Highline 20
Imię:: Greg
Podziękował: 7 razy

Post autor: stauros »

Witam wszystkich. A ja poleglem przy demontazu podsufitki zeby uszczelnic te relingi. Wszystko bez problemu z odkrecaniem innych srub zatrzaskow itd ale nie udalo mi sie oddzielic podsufitki od szyberdachu (Touran 2007) Zlozylem z powrotem. Moze mi ktos powiedziec jak oddzielic podsufitke od szyberdachu? Co ja tam trzyma? Jakies zatrzaski? Z gory dziekuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ