Potrzebny silnik 1.6 FSI

Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Potrzebny silnik 1.6 FSI

Post autor: turek »

Kris_Poland pisze:ciesze sie ze chcesz mi pomoc, z checia bym skozystal, bo go potrzebuje calego
jaki jest z osprzetem by nie bylo ze przepusnice mam jeszcze walnieta
czy kanaly dolotowe czy jakies czujniki w sumie co nalezy zabrac ze silnikiem by chodzil cacy? z poprzedniego auta ? sterownik ecu?
Jak motor z małym przebiegiem to dogadaj się co do ceny i bierz kpl.z ecu,wiązka,sprzęgłem a nie goły słupek, chyba ze wiesz ze masz swój osprzęt gitara . Przy swapie na diselka nie obejdzie się bez elektronika-mechanika co ma pojecie co robi :mrgreen: a co za tym idzie koszta,koszta i raz jeszcze koszta(turbo,skrzynia biegów,półośki,poduszki,chłodnice,przewody paliwowe-wodne-powietrza,zbiornik paliwa i mnóstwo pierdół,pierdółek ) :omatko: tylko cały angol na przeszczep to rozsądna akcja
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Kris_Poland »

bralbym silnik z wiazka jesli od tourana przepustnica i ecu popytaj co by tam mial
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

Jak pisałem wyżej od Tourana będzie problem ale myślę że nie ma różnicy czy to z Golfa czy Passata, może znawcy tematu "wymiana silnika" coś podpowiedzą bo ja w 100% nie wiem aaa podaj mi kod silnika. I nr. Tel.na priv.
never ever give up
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

BAG
Awatar użytkownika
A-R-T-U-R
Przeglądacz
Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
Imię:: Artur
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: A-R-T-U-R »

A może pokusisz się na swapa na 2 literki? Jak szaleć to szaleć :>
http://allegro.pl/vw-golf-passat-skoda- ... 64060.html#
pozdrawiam,
Artur
Był mk5 TDI jest mk6 TSI
moja Golfina MKVI
Awatar użytkownika
JustMar
Przeglądacz
Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
Imię:: Mariusz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: JustMar »

Cześć Kris, jestem po przekładce silnika 1,6 FSI BAG , silnik był wystawiony na aledrogo. Kupiłem go po za aukcją bo cena zaczynała rosnąć po podjęciu tematu. Zdecydowałem się gdyż facet jest z niedalekiej okolicy. Koszt silnika ( słupek ) wyszedł 3300 zł do tego przekłada 900 zł, olej plus filtr, resztę przełożyłem ze swojego silnika. Dostałem 30 dniową gwarancję rozruch ową, jej czas minął , jeżdżę i nie chwalę żeby się nie zeszło . Staraj się kupić silnik po który możesz osobiście odebrać bo nie wiesz co Ci przyjedzie. Zawsze to loteria, mój ponoć pochodzi z Anglika ale ja już żadnemu handlarzowi nie wierzę. Powinni ich wystawiać przy drogach żeby można na nich chlapać błotem z kałuży :)
U mnie historia zaczęła się od braku popychacza pompy paliwa wysokiego ciśnienia, tu ta historia http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =51&t=8369 , pod koniec zeszłego roku na wolnych obrotach zaczął pojawiać się komunikat Uzupełnij Poziom Oleju , Był też mały wyciek z pod pokrywy rozrządu. Kiedy na początku lutego podła mi cewka i na trzech cylindrach dojechałem do mojego mechanika , mówię Grześ , jak już tu stoi to sprawdź proszę tą pompę oleju. Po zdjęciu miski okazało się że pompa jest "zatarta-przytarta" ale przy tym okazało się że panewki są bardzo luźnie. Po ich wyjęciu ukazały się rysy , które można było za haczyć paznokciem. Grześ zaproponował - stary ,nowa pompa bez dwóch zdań ( z zakupem też nie obeszło się bez małych perypetii, przyszła do 1,6 a nie do 1,6 FSI , co przedłużyło dalsze kroki o prawie tydzień - cena 900 zł ) możemy spróbować założyć nowe panewki , albo się przyjmą i będzie jeździł albo będziemy musieli go wyciągać ( silnik ) i diagnozować dalej. Jak przypuszczacie , panewki się nie przyjęły , po 4 godzinach pracy silnika , pojawiły się opiłki w misce i ślady na nowych panewkach ( 270 zł komplet ) czekałem na info czy jest szansa uratować ten silnik ( poler wału , szlif nie wchodzi ponoć w rachubę , co do II cylindra , kompresja ucieka w dół silnika co świadczy że nie to problem z głowicą tylko tłok , cylinder lub może tylko pierścienie ) a potem było tak , kupiłem silnik z 2004 r przebieg około "71500 mil" ( zdjęcia jakiegoś licznika ,ponoć przywieziony z Anglii . Po moich perypetiach trudno mi w cokolwiek wierzyć. Koszt 3300 zł , zakup w Krakowie , 30 dniowa gwarancja rozruchowa ( pisemna ) ale czy to wyegzekwowania w razie nieszczęścia  nie wiem. Przejechałem 3000 km , pracuje równo , nie zauważyłem na razie niczego szczególnego. Po niedzieli mam podjechać do mechanika żeby sprawdzić czy gdzieś nie pojawił się jakiś wyciek. Będę chciał przyjechać na V Spot tak się zdeklarowałem , niestety tylko na Niedzielę , szczypiemy się s kasą bo oszczędności poszły w auto. Ja wiecie wcześniej kupiłem pompę oleju i panewki. W sumie na dziś dzień koszty to 5400 zł . Nie zmieniłem jeszcze pompy na nową , bo do póki mam gwarancje rozruchową a silnik jest poplombowany nie mogę go rozbierać. Chyba to tyle i oby tyle .... Jeździć chcę jeździć Tourankiem a nie oglądać pusty garaż ehhh... Więc doskonale znam Twój ból :bry: za tydzień mam założyć nową pompę oleju, w tym silniku jest dobra ale skoro mam nową to ją montuje. Będzie kilka części do sprzedania z silnika, mój mechanik ma dokładnie sprawdzić co jest sprawne i można jeszcze odzyskać. .. :sorry: :sorry:
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

witam

panowie ostatnia prosta

kupilem silnik FSI z 2007 roku, normalnie silnik cud malina, przelozony rozrzad 15tys
auto przyjechalo na kolach z angli

przelozylismy silnik i jednak jest problem z jakims kolem na wiencu i czujnikiem obrotu na wale, czujbnik nie czyta obrotow i sie gubi,
nie znam szczegolow ale jednen gosc z markowego serwisu juz 3 dzien jezdzi
i wgrywal inne softy oprogramowania do nowego silnika i mowil ze cos jeszcze sie nie zgrywa

fakt faktem na tym kole wiencowym czy cus jest troszke inna budowa, no ja szczegolow wiecej
nie znam

po roku mam silnik zloto i przy obrotach okolo 2,5 tys sie wlacza blad na wale
co zrobic by dobrze ten silnik odpalic, tak wiem ze cos z kompem? ale kto moze mi pomoc w pomorskiem albo naprowadzic na problem?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Tune Up, na forum rob555
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Możesz podać co to za błędy. (Numer błędu).
Do tune up tak jak pisze niko02

P.s. krążę od tygodnia w twoich okolicach i mieścinie wypatrując twego fsi a tu nici. Już miałem pisać co dalej silnikiem.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
rob555
Przeglądacz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: rob555 »

Kris > podaj oznaczenie starego silnika i tego nowego oraz nr sterownika jaki posiadasz
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

DANE MOJEGO SKANU

http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=51&t=2108&p=71375&hilit=vin#p71375

ale w międzyczasie wstawilem tempomat i powymieniałem moduly elektroniczne

wstawiony został silnik z Golfa V czyli (nie moge sie dodzwonic do mechanika)
wiem ze jest tam inny napinacz rozrzadu, silnik pewnie musisz w chwile obecna dobrac z katalogu:(
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Kris a wstawiony został silnik BAG czy inny?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ