Wydmuchana uszczelka pod głowicą. Jak długo można jeździć?

Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Re: Wydmuchana uszczelka pod głowicą. Jak długo można jeździ

Post autor: magic »

wladek0706 pisze:500gbp i auto bedzie jak nowe.
Nie lepiej poświęcić jedną tygodniowke i mieć auto zrobione, niż walczyć, przepychać się. Touran to bardzo wdzięczne autko, pojeździsz trochę to się przekonasz.
never ever give up
Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący
Auto:: VW TOURAN 1.9 TDI SE 2005
Imię:: wladek
Podziękował: 2 razy

Post autor: wladek0706 »

aj panowie sam już nie wiem komu ufać?! mój mechanik niby straszy mnie wywaloną uszczelką, ale ja jako laik mam co do tego mieszane uczucia
właśnie wróciłem Turanicą z pracy, stałem w korku chyba z 10min., temparatura stoi na 90 stopniach, auto sie nie zagotowało, w oleju wciąż nie ma wody, w wodzie nie ma oleju, jedyny objaw to duże ciśnienie w układzie chłodzenia aż wywala bezpiecznikiem w korku i niemal całkowity brak ogrzewania
a moze to przytkany układ chłodzenia jakim pieprzonym mineralizatorem, bo mu może chłodnica ciekła? cholera to już lepiej żeby się matoł przyznał to bym chociaż wiedział na czym stoję...
... a może na prawdę nie wie o co biega, bo to anglik - ta nacja niewiele wie o świecie a już na pewno niewiele o mechanice :/
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Szkoda ze dystans mam do ciebie 100 mil to oblukalukalbym tego twojego turlaka. To ze sa matoly to to sie zgadza w wiekszosci przypadkow :D
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

wladek0706 pisze:stałem w korku chyba z 10min., temparatura stoi na 90 stopniach, auto sie nie zagotowało, w oleju wciąż nie ma wody, w wodzie nie ma oleju, jedyny objaw to duże ciśnienie w układzie chłodzenia aż wywala bezpiecznikiem w korku i niemal całkowity brak ogrzewania
Wydaje mi się ze masz zapowietrzony układ chłodzenia sprawdź to nic nie kosztuje, a sprawdź jeszcze korek od wlewu oleju czy nie ma tam żadnej maźi i zobacz też węże czy nie są pozaginane.
never ever give up
Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący

Wydaje mi się ze masz zapowietrzony układ chłodzenia sprawdź to nic nie kosztuje, a sprawdź jeszcze korek od wlewu oleju czy nie ma tam żadnej maźi i zobacz też węże czy nie są pozaginane.[/quote]

może... jutro jak będę miał chwilkę to na dłuzej odkręcę korek i doprowadzę do włączenia dużego obiegu... może pomoże...

nie. mazi na korku nie ma. w płynie oczek jak w "rosołku" też nie. płyn "pachnie" normalnie i na palcach nie zostawia żadnego osadu. wczoraj dłuższy czas pogazowałem na otwartym zbiorniczku to dziś płyn jest już na połowie bańki wyrównawczej czyli ciut powietrza (spalin?) z układu zeszło

P.S. sorry, że tak rzadko mam czas podziałać przy aucie, ale do popołudnia pracuję a wieczorami siedzę w domu z bąblem. niestety dla nowej zabawki czasu niewiele ;)
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Lepiej troszke wlozyc niz sie znowu wylozyc :D a tu z 'naszymi' mechanikami to wiesz jak jest, no chyba, ze masz naprawde kogos zaufanego, najlepiej samemu zdiagnozowac problem, a udajac sie do mechanika powiedziec zrob to i to, jak to pisal ktos wyzej Touran to naprawde wdzieczne autko :piwo:
Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący

Wydaje mi się ze masz zapowietrzony układ chłodzenia sprawdź to nic nie kosztuje, a sprawdź jeszcze korek od wlewu oleju czy nie ma tam żadnej maźi i zobacz też węże czy nie są pozaginane.[/quote]

Kolego miałeś na 99% racje, bo odpowietrzeniu węże jakby były OK, w zbiorniczku wyrównawczym już bąbli brak, ciśnienie płynu w normie i jego poziom też!

Chyba już czas zmienić mechanika, bo wygląda na to, że ten mój albo chciał mnie wydupcyć na grubą kasę, albo jest takim znawcą, że nie potrafi odróżnić zapowietrzonego układu od padniętej uszczelki.

Dalej pozostaje jednak problem braku ciepła w aucie. Obydwa węże od nagrzewnicy są gorące, płyn w normie, a w aucie grzeje baaardzo słabiutko dopiero po dobrym nagrzaniu silnika po 10km po mieście. Wentylator puszcza tylko lekko nagrzane powietrze zamiast gorącego. Idę zaraz sprawdzić bezpieczniki, o ile mi bąbel pozwoli cokolwiek podziałać pod maską. :P
Ostatnio zmieniony czw kwie 30, 2015 18:16 przez wladek0706, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Nie jestem znawcą ale wygląda na to że masz coś nie halo z silniczkiem od klapy ciepłego powietrza
Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący

kriso pisze:Nie jestem znawcą ale wygląda na to że masz coś nie halo z silniczkiem od klapy ciepłego powietrza
znalazłem taki oto temat:
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =18&t=7981

to może być też jakieś nie halo z webasto i pompką od niego ponoć :/
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

W dobie dzisiejszego postepu technicznego podstawa diagnostyki samochodowej jest podpiecie pod kompa. Wladek0706 kup kabel zrob 1go skana potem wykasuj bledy i przejedz troszke samochodem po czy zrob drugiego skana i wrzuc na forum rezultaty. A jak nie to wybierz sie na wycieczke weekendowa w moje strony to grzebniemy cos tu i owdzie.
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Tak zgadza się po wymianie pompki V55 ogrzewanie się poprawiło ale piszesz że węże od nagrzewnicy gorące !
Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący

wujo_sam pisze:W dobie dzisiejszego postepu technicznego podstawa diagnostyki samochodowej jest podpiecie pod kompa. Wladek0706 kup kabel zrob 1go skana potem wykasuj bledy i przejedz troszke samochodem po czy zrob drugiego skana i wrzuc na forum rezultaty. A jak nie to wybierz sie na wycieczke weekendowa w moje strony to grzebniemy cos tu i owdzie.
A z jakiej angielskiej "wioski" kolega pochodzi? ...bo może bym się i wybrał a przy okazji kabelek podpatrzył co bym potem sobie podobny kupić ;)

-- Cz kwi 30, 2015 18:40 --
kriso pisze:Tak zgadza się po wymianie pompki V55 ogrzewanie się poprawiło ale piszesz że węże od nagrzewnicy gorące !
tak, wejście i wyjście z nagrzewnicy gorace jak pierun. czyli że jak? :) wygląda na to, że jedyny trop prowadzi do sterowania klapami nawiewu tak? trzeba podpiąć pod kompa i zresetować tudzież porządnie palcem pieprznąć co by fizycznie zaskoczyło ;)
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

CV21 mate :D
Zrobimy mini spota na 3 Turlaki :D
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

he he czemu nie, ja z PE13, a kiedys nawet mialem dwa tygodnie szkolenia w u Ciebie w padnietym CityLinku :piwo:
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik

Kiedy i gdzie??? To może zrobimy spota na 4 Turlaki tkz.Angielsko - Irlandzki :brawa:
never ever give up
ODPOWIEDZ