Buczenie w 1.9 tdi BXE w wysokiej temperaturze powietrza
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Re: Buczenie w 1.9 tdi BXE w wysokiej temperaturze powietrza
Miałem to buczenie niemal za każdym razem w temperaturach w okolicy 30 stopni na zewnątrz. Ja również obstawiam, że był to po prostu rezonans - może pokrywy filtra powietrza, może końcówki wlotu powietrza przy grillu, cholera wie. Po jakimś czasie przestałem się przejmować i tyle.radek19 pisze:Podejrzewam wadę lub coś w rodzaju poszerzania się przewodów dolotowych w wysokich temperaturach co powoduje buczenie lub rezonans.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
KriSSo pisze:Miałem to buczenie niemal za każdym razem w temperaturach w okolicy 30 stopni na zewnątrz. Ja również obstawiam, że był to po prostu rezonans - może pokrywy filtra powietrza, może końcówki wlotu powietrza przy grillu, cholera wie. Po jakimś czasie przestałem się przejmować i tyle.radek19 pisze:Podejrzewam wadę lub coś w rodzaju poszerzania się przewodów dolotowych w wysokich temperaturach co powoduje buczenie lub rezonans.
To samo obstawialem
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
roguMR
- Auto:: Altea XL
- Imię:: Mateusz
Czy problem buczenia został w końcu rozwiązany? Bo nieni ma jasnej informacji. Od roku posiadam Seata Altea z silnikiem BXE i mam ten sam problem. Przy czym w zimie buczenie jest mniej odczuwalne, ale w lecie jest tragedia. Wymieniłem juz na grande panewki i dwumase ale bez poprawy. W deszczowe chłodne dni buczenia prawie nie ma. Cały czas mam ochote sprzedać ten samochód ale już za dużo zainwestowałem. Chciałem sie wybrać do chłopaków z Łowicza, ale raz że daleko a dwa to jak raz tam zadzwoniłem to nie zostałem zbyt miło potraktowany. Ale wiadomo jak jest ruch to nikt nie ma czasu wisieć na telefonie.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Heh, no ale chyba na Ciebie nie nakrzyczalem
.
Wiesz jak masz 50tel. Na godzinę i chcesz żeby zdiagnozować auto przez tel to masz prawo mieć takie odczucie bo nie ukrywam, że mam alergię na klientów, którzy chcą auto przez tel naprawiac.
Dzwon, umów termin , daj to auto to zobaczę co Ci huczy i powiem albo naprawie.
Wiesz jak masz 50tel. Na godzinę i chcesz żeby zdiagnozować auto przez tel to masz prawo mieć takie odczucie bo nie ukrywam, że mam alergię na klientów, którzy chcą auto przez tel naprawiac.
Dzwon, umów termin , daj to auto to zobaczę co Ci huczy i powiem albo naprawie.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Tez chodzi oto ze w 5 minut rozmowy czlowiek postawi jakas przypuszczalna diagnoze i potem klient juz leci i niby na pewniaka wymienia czesci. Potem sie okazuje ze jednak to nie bylo to wiec zostaja po tym jakies dase ze sie zle powiedzialo. Zawsze mowie-tak sie auta nie naprawia. Owszem mozemy pogadac ale to tylko akademicka pogadanka.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Z tym buczeniem w turanach to chyba jakas plaga. Jak zapodałem to auto i zacząłem smigac to w pewnym momencie przy przyspieszaniu zaczynalo tak buczeć ze masakra. Myślę sobie ale gówno. Ale jestem zawzięty i postanowiłem znalezc. Uwierzcie lub nie usztywniłem wsio co mozna było w srodku i jak buczenie było tak jest nadal. Prosze ojca przejedz sie to sprawdzisz moze Ty. No i k...wa jedziemy. I szok. Buczenia nie ma. Pytam sie jaki ch***. Coś zrobił. A on nic. Tylko oparłem sie o podłokietnik. Piepszony podłokietnik tak buczał. A niosło na całym aucie. Teraz jak w 1 miejscu podłożyłem kawałek taśmy wygłuszającej i świety spokój.
Pozdro
Pozdro
-
roguMR
- Auto:: Altea XL
- Imię:: Mateusz
Panie Jacku nie mam pretensji. Wiem jak jest z tymi telefonami. A wracając do buczenia. To na pewno nie jest podłokietnik. To słychać jakby wydech. Co ciekawe nie raz wystarczy jeden pasażer i prawie nie buczy. Wymieniłem poduszke skrzyni biegów, nie pomogło. Normalnie auto idealne tylko ten jeden mankament. Dzieje sie tak przy 1800-2200 obrotów. Przy przyśpieszaniu ale również przy zwalnianiu gdy puszcze gaz. I zdecydowanie nasila sie w cieplejsze dni. Chciałem wymienić jeszcze tą tylnią poduszke ale oglądaliśmy z mechanikiem i wygląda na dobrą. Na żadnym forum nie ma jasno rozwiązanej zagadki tych dziwnych dźwięków. Jakieś pomysły?
-
sredniol
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI, BKD, 2005
- Imię:: Krzysiek
Ja tez mam niemal identyczny problem i nie rozwiazalem tego. A silnik mocno Wam slychac powyżej 2500 obrotów?
-
radek19
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: radek
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Rozwiązałem problem z tym buczeniem. Pozbyłem się tego dźwięku razem z samochodem
-czyli sprzedałem auto. Koniec z klekotem TDI teraz jest nowa benzynka TSI, cisza spokój.(niestety nie jest to touran)
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
Niestety wygłuszenie lipa w touranach i jest głośno. Mysle wykleić komore silnika jakaś specjalna folią.sredniol pisze:Ja tez mam niemal identyczny problem i nie rozwiazalem tego. A silnik mocno Wam slychac powyżej 2500 obrotów?
I bardzo dobrze bo BXE to kible.radek19 pisze:Rozwiązałem problem z tym buczeniem. Pozbyłem się tego dźwięku razem z samochodem-czyli sprzedałem auto. Koniec z klekotem TDI teraz jest nowa benzynka TSI, cisza spokój.(niestety nie jest to touran)
-
konradkry
- Użytkownik
- Auto:: Toledo 1,9 BXE-
- Imię:: Konrad
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Merytoryczne stwierdzenie. BXE jest Kibel.
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
Bardziej doświadczalne w brutalnej rzeczywistości.konradkry pisze:Merytoryczne stwierdzenie. BXE jest Kibel.
Pozdro.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
To tak o prawie połowie można powiedzieć silników. A wystarczy wymienić panewki jeśli są te wadliwe i smigasz już bez stresu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC