1.6MPI- wyzszy moment przy nizszych obraotach
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: 1.6MPI- wyzszy moment przy nizszych obraotach
Zobacz ile waży touran a ile fabia, myślę, że różnica jest większa niż 200 kg. Silniki benzynowe bez turbodoładowania, te o małej pojemności muszą być wysoko kręcone inaczej to " muły". Moim zdaniem masz wszystko ok z samochodem. Przy 3000 obrotów pewnie zbliża się do osiągnięcia maksymalnego momentu obrotowego stąd też to tzw "drugie życie". Ktoś mi fajnie kiedyś powiedział, a ja się dziś z tym zgadzam, że aby autem przyjemnie się jechało musi mieć 1KM na 10 kg wagi. Twój touran ma 13 sekund do pierwszych 100 km/h wiec to jest długi czas rozpędzania. Tak ma i tyle.
Twój touran waży 1468 kg a fabia 1050 kg, pofatygowałem się i sprawdziłem.
Twój touran waży 1468 kg a fabia 1050 kg, pofatygowałem się i sprawdziłem.
Wojtek
-
Deex
- Kandydat
- Auto:: Touran 1t2 1.6MPI 2008
- Imię:: Damian
W innych lekkich VAG'ach typu leon albo golf byly montowane silniki 1.6 8v o oznaczeniach SR, AKL i pewnie jakies inne tez. I ludzie opisuja ze zachowuja sie dokladnie tak samo jak moj bse.
Z tad tez moj domysl ze moze chodzi o spelnienie smiesznych norm EURO i przy niskich obrotach ten typ tak jest w kompie zaprogramowany. Choc to kompletnie bez sensu bo zeby to zaczelo jechac to po miescie poruszam sie na 3 biegu i spalanie wtedy wysokie jest...
Apropo mula- chcesz sie zmierzyc z oryginalnym golfem II GTI z prawdziwymi wolnossacymi mustangami w ilosci 139?
Z tad tez moja irytacje zwalam na normy emisji spalin a nie na brak turbawki.
Z tad tez moj domysl ze moze chodzi o spelnienie smiesznych norm EURO i przy niskich obrotach ten typ tak jest w kompie zaprogramowany. Choc to kompletnie bez sensu bo zeby to zaczelo jechac to po miescie poruszam sie na 3 biegu i spalanie wtedy wysokie jest...
Apropo mula- chcesz sie zmierzyc z oryginalnym golfem II GTI z prawdziwymi wolnossacymi mustangami w ilosci 139?
Z tad tez moja irytacje zwalam na normy emisji spalin a nie na brak turbawki.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Z nikim się nie chce mierzyć. Touran to nie jest sportowe auto tylko rodzinny minivanik. Tak jak Ci napisałem mój ma 140 koni w dieselu, gdzie moment masz nisko i jeździ się dla mnie tak akurat. Mimo to osiągi nie są porywające i mogłyby być lepsze. Byłem posiadaczem auta 1.6 o mocy 101 koni i wiem, że jak go nie wkręciłem to był dramat. Po przekroczeniu tych 3,5 tys obr. zaczynał mieć w sobie jakieś pokłady energii. Także myślę, że te motory po prostu są tak skonstruowane.
Wojtek
-
Easypro
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.6MPI, 2009
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 2 razy
Może ktoś potrafi zinterpretować ten wykres i dzięki temu wytłumaczyć dlaczego 1.6mpi przy 3000obr/min dostaje kopa? Wprawdzie to wykres Audi ale to ten sam motor.

-
Deex
- Kandydat
- Auto:: Touran 1t2 1.6MPI 2008
- Imię:: Damian
Chodzi o wykres momentu obrotowego.
Przy około 2800 obrotów jest dołek.
Do około 3700 obrotów jest ładny przyrost momentu.
Wykres pokazuje że faktycznie ten typ tak ma i nawet tak się w rzeczywistości zachowuje Ale mnie to denerwuje i tyle. Kompletny brak elastyczności przy niskich obrotach...
Przy około 2800 obrotów jest dołek.
Do około 3700 obrotów jest ładny przyrost momentu.
Wykres pokazuje że faktycznie ten typ tak ma i nawet tak się w rzeczywistości zachowuje Ale mnie to denerwuje i tyle. Kompletny brak elastyczności przy niskich obrotach...
-
masa2008
- Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
A czy ten silnik 1.6 można w jakiś rozsądny sposób wzmocnić dodatkową ilością koników mechanicznych? Ktoś wie? Dobre i 10 więcej 
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Taniej niż pchanie się w wyciśnięcie czegoś z 1.6 mpi wyjdzie swap na 1.8t… A to nie jest tania zabawa. Z samym 1.6 mpi nie za bardzo jest co robić, a wymiana pozostałych gratów może by miała sens dla polo, ale przy przełożeniu na masę tourana niewiele da. Ze skrzynią też chyba niewiele zdziałasz.
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Vw wypuścił masę silników według upodobań klientów, więc każdy z nich znajdzie coś dla siebie. Po co roztrząsać, że ten słaby a tamten mocny. Zanim kupiłem swoje 140 KM długo szukałem na forum, żeby wybrać najlepsze rozwiązanie, nie jestem młodzieniaszkiem (60 na karku) mam jeszcze golfa sdi więc wiem jaka jest różnica. Mój wybór był świadomy, przynajmniej na razie mi to wystarcza a później może zawitam do Łowicza, żeby być jeszcze bardziej zadowolony. 
Leszek
Leszek