Dogrzewacz strasznie dymi
-
- Początkujący
- Auto:: Touran BMM 2.0TDI
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Dogrzewacz strasznie dymi
Panowie u mnie podobnie dziś rano zakopcilo webasto. Teraz pytanko co z tym zrobić jak znowu zakopci ?? Zostawić włączone auto i poczekać aż się wydymi czy gasić odrazu 

- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Witam
Ja także u siebie coś takiego zauważyłem. Co jakiś czas po kolejnym odpaleniu potrafi zakopcić, najczęściej jak się odpali przy silniku który ma jakąś już temperaturę. Nie zdarza się to jednak często. Normalnie po odpaleniu nie widać dymienia.
Ja także u siebie coś takiego zauważyłem. Co jakiś czas po kolejnym odpaleniu potrafi zakopcić, najczęściej jak się odpali przy silniku który ma jakąś już temperaturę. Nie zdarza się to jednak często. Normalnie po odpaleniu nie widać dymienia.
jeżu pisze:Mi zdarzyło się to dosłownie kilka razy, ale nie wiem od czego to zależy. Zauważyłem,że jak odpala po raz pierwszy o dogrzewacz się włącza nigdy nie "zakopci" Natomiast zdarzy mu się jak odpalam silnik np drugi raz np po 30 minutowym postoju. Silnik raczej nie zdążył się za pierwszym razem nagrzać albo zdążył już ostygnąć. Dziś miałem taką zasłonę dumną....
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Panowie jak piec nie działał długi czas, np. przez całe lato to norma że przy pierwszym uruchomieniu będzie chmura.
Po drugim czy trzecim uruchomieniu już powinno być OK.
Jeżeli dalej dymi to piec do czyszczenia.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Jak byście nie mogli się "wypróżnić" przez całe lato też byście takiego bąka puścili 
Mój dymi delikatnie na początku (rure zmieniałem rok temu), zrobiłem test VCDS i grzeje normalnie, jedyne co to w stan chłodzenia przechodzi dopiero po 89C (temp silnika).
Błędów nie ma. Wydajnosc moglaby byc lepsza ale pieca wymieniac raczej nie bede, ani czyscic

Mój dymi delikatnie na początku (rure zmieniałem rok temu), zrobiłem test VCDS i grzeje normalnie, jedyne co to w stan chłodzenia przechodzi dopiero po 89C (temp silnika).
Błędów nie ma. Wydajnosc moglaby byc lepsza ale pieca wymieniac raczej nie bede, ani czyscic

Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Jeśli piec dymi na biało to sitko na którym spala sięTomasz_W-wa pisze:Panowie jak piec nie działał długi czas, np. przez całe lato to norma że przy pierwszym uruchomieniu będzie chmura.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tylko w piecach, które są w touranach do 1T3 są bez siatki, a ze zwezka venturiego. Jak dymi to jest brudny "układ paliwowy" i komora spalania.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Muti tylko jak to wytłumaczyć, że raz na jakiś czas (kilkanaście uruchomień dogrzewacza) po uruchomieniu zakopci a raz nie. U mnie jest tak, odkąd użytkuję przyprowadzony samochód a mam go trzy lata. Czyli raz jest brudny a raz nie? Sprawdzałem błędów nie generuje.Muti pisze:Tylko w piecach, które są w touranach do 1T3 są bez siatki, a ze zwezka venturiego. Jak dymi to jest brudny "układ paliwowy" i komora spalania.
NzTT