no u mnie pomogło - dokładnie było jak u Ciebie tzn radio się świeciło ale nie reagowało na ściemnianie i głośność od szybkości no i jeszcze zdarzało się , że po nocy wsiadałem do auta a radio było włączone tzn samo się wzbudzało . Poczytałem na forum , wykonałem jeden tel do Jarryego i temat się rozwiązał - kupiłem gotową przejściówkę z długimi kablami i pociągnąłem do gatewaya - naciąłem izolację na przewodach wychodzących z niego pin 10 i 20 ( u mnie przewody wychodziły z gniazda i szły w auto - nie do radia ) wlutowałem kabelki z przejścia , zaizolowałem i od tej pory wszystko pięknie funkcjonuje . I jeszcze jedno - nie wiem do końca jak RCD300 ale RNS300 ma dwa stałe plusy na zasilaniu - nic po stacyjce - wszystkim w radiu steruje szyna CAN więc tu pewnie będzie analogicznie ale jak się mylę to mnie pewnie Jeżu poprawi powodzenia http://allegro.pl/przejsciowka-radiowa- ... 39593.html
a co do kolorów kabli to chyba z fioletowym jakieś dwa dodatkowe kolory ale tu sobie nie dam głowy obciąć ..
Witam, koledzy mam pytanie który pin mogę wykorzystać jako Remonte do załączania wzmacniacza ? Bo głośniki to rozumiem sekcja A na zdjęciu ? Bo chce podpisać wzmacniacz no i wziąć sygnał z głośników takim adaprerem co ma dalej wyjście na RCA
Ktoś potwierdzi ? Scenic u siebie w temacie podawał schemat z sieci tylko to chyba nie było z RCD 300 ...
-- N gru 27, 2015 20:31 --
A więc ogarnięte wystarczy jako REM wykorzystać któryś z + od głośnika i się wzm pobudza po włączeniu radia a sygnał bierzemy również dzięki konwerterowi tj. Na zdjęciu ponizej. Pozdrawiam i podziekowania dla Niko za pomysł z REM jak i dla Jezu za schematy - opis kostki
Cześć!
Pytanie Koledzy:
chcę podłączyć "na krótko", poza samochodem RCD300, m.in. w celu sprawdzenia poprawności kodu. Czy podpinamy zasilanie do PIN 12 (-) i PIN15 i 16(+)?
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Paweł.F pisze:Masz Marcin rację, ale podłączając w samochodzie nie sprawdzę kodu - radio było zamontowane oryginalnie i "nie woła".
Aha,myślałem że to radio nie jest z twojego auta.w takim razie zapodaj plus i minus, radio się uruchomi i zobaczysz czy pasuje kod
wystukane z garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Jeszcze wczoraj/dzisiaj w nocy spróbowałem. Minus na PIN12 (masa), plus na PIN15 (+UB). I nic. Dopiero podanie plusa również na PIN16 (Safe) zadziałało. Jednocześnie sprawdziłem, poza kodem, odtwarzanie mp3-ójek. Wcześniej, zaraz po uruchomieniu, "skręciłem głośność" zapobiegawczo, żeby nie ugotować przez przypadek wzmacniacza. Małe szanse na to, ale "strzeżonego...".