Wolny czas- urlopy, odpoczynek

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Egipt

Post autor: niko02 »

Ja ze swojego doświadczenia polecam Egipt, a w szczególności Hurghadę. W Październiku 2011 byłem w podróży poślubnej z biurem Sun&Fun, na początku się bałem, bo nazwa nieznana, jak się później okazało, biuro działa na rynku od 9 lat. Dostaliśmy super rezydenta w hotrlu "PALM BEACH" na obrzeżach miasta. All Inclusive, super dla rodzin z dziećmi, bardzo miła obsługa, szczególnie na kuchni.
Nie polecam centrum miasta chyba, że ktoś lubi wieczne klaksony i sprzedawców, którzy na każdym kroku wciągają Cię do sklepu i zarzucają tekstami typu: "Tanio, tanio Polska", "Mucha rucha karalucha" itp.
Do miasta można wyskoczyć 2 razy, żeby kupić prezenty i to wszystko, żadnych atrakcji.
Z wycieczek polecam:
1. Kair 1 dzień
2. Luksor 1 dzień
3. Snurkowanie " Orange Bay"
4. Jeep safari
Warto zobaczyć ale za drugim razem, na pewno nie wybrał bym już pozycji 1, 2 i 4, ponieważ wystarczy to zwiedzić jeden raz.
Z chęcią skorzystał bym jeszcze ze snurkowania, ponieważ rafy są cudowne i jest to jakaś przygoda.
Dla Dzieciaków z wycieczek warto na pewno wykupić jednodniowy wyjazd do parku wodnego, ktory znajduje się na obrzeżach miasta, nie korzystałem ale przejeżdżając obok byłem pewien, że jak tam jeszcze wrócę, to to będzie jedna z pewniejszych pozycji kolejnego wyjazdu.
Jeżeli chodzi o koszta, to wycieczka kosztowała 3049 zł za osobę na 2 tygodnie w biurze.
Atrakcje pkt 1-4 około 1500zł, do tego zakupy i inne około 1000zł. Łącznie wyszło około 8000zł za 2 dorosłe osoby. Było warto, w końcu podróż poślubna jest raz w życiu ;) :> )
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Hurghadę to wszyscy znają. Najbardziej popularne miejsce w Egipcie i nie dla rocznego dziecka niestety...
Obrazek
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Ja akurat byłem i w Alanyi i Bodrum i polecam Bodrum i wyjazd na Rafting :) .
Na wegry przejrzyj ten link co podałem na początku postu www.hungaria.pl i w razie czego pytaj pomoge ile bede mógł. Ja z córeczką prawie dwuletnia dlatego myślę o Korfu a Egipt z żoną.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

andrz3j pisze:Ja akurat byłem i w Alanyi i Bodrum i polecam Bodrum i wyjazd na Rafting :) .
Na wegry przejrzyj ten link co podałem na początku postu www.hungaria.pl i w razie czego pytaj pomoge ile bede mógł. Ja z córeczką prawie dwuletnia dlatego myślę o Korfu a Egipt z żoną.
A ja wam polecam przed wybraniem biura podróży telefon do Urzędu MArszałkowskiego Departament Turystyki by sprawdzić czy biuro ma ubezpieczenie :-)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Dziecko

Post autor: niko02 »

LYJO pisze:Hurghadę to wszyscy znają. Najbardziej popularne miejsce w Egipcie i nie dla rocznego dziecka niestety...
Nie dla dziecka z powodu trudu przystosowania do jedzenia i przelotu samolotem.
Osobiście, to ja bym zabrał dopiero 5-6 letnie dziecko na taką podróż.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

cheles pisze:A ja wam polecam przed wybraniem biura podróży telefon do Urzędu MArszałkowskiego Departament Turystyki by sprawdzić czy biuro ma ubezpieczenie :-)
napewno tak zrobie :)
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Panowie czy był ktoś kiedyś w Hiszpanii lub Grecji w apartamentach ?
Tak, żeby samemu sobie gotować.

Szukam jakiś fajnych apartamentów z basenikiem i blisko do morza :)
Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Jak Kair to tylko 2 dni ;) ,jechać tam na jeden dzień i od razu wracać to męczarnia,a tam na miejscu to można sobie zamówić taxi wieczorkiem i jechać do centrum ,to jest dopiero szaleństwo ;) a na drugi dzień wstajesz ,prysznic i wypoczęty jedziesz zwiedzać dalej ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

jakby ktoś się wybierał bułgaria, chorwacja-czarnogóra to ja bym się dołączył :mrgreen:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Dodi, Chorwacja bardzo fajna i polecam kwatery u ludzi ;) W zeszłym roku byłem,nawet zdjęcie wrzuciłem z touranem w roli głównej w moim temacie o tourim. Woda kryształ,chociaż nie za ciepła(podobno takie cienkie lato było) i jakoś tak się miło czujesz :D
Egipt?Jak chcesz się porządnie wygrzać :mrgreen: Tylko sharm moim zdanie,bo jest co robić i jest bardziej światowo no i o wiele lepsza rafa i co najlepsze w morzu przy samym hotelu,że codziennie sobie możesz iść popływać między kolorowymi rybkami-w hurghadzie tego nie było niestety i byłem zawiedziony :|

W tym roku jadę do Włoch do ciotki nad samo morze i może przez Wenecje do Chorwacji na Istrie jeszcze ;) Oczywiście z towarzyszem podróży-Tourim 8)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

QQRYDZA pisze:Jak Kair to tylko 2 dni ;) ,jechać tam na jeden dzień i od razu wracać to męczarnia
przyznaje. Kair to wogóle syf i piramidy które są na uboczy Kairu gdzie wychodzi się cyknąć zdjęcia i wraca do autokaru bo upał niesamowity, a byłem w maju więc w wakacje nie ręczę.
Byłem w Egipcie 6 razy. w Kairze i piramidy tylko raz i więcej mnie tam nie zobaczą :)

Egipt lubię z racji pięknych hoteli, pięknego morza czerwonego i 99% gwarancji pogody no i... ceny! Za takie niskie ceny dostajemy taki standard gdzie porównując to np. do Grecji to skok o kilka klas.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Ciapek, a jakie hotele polecasz w których byłeś?
W sharmie byłem w tropicana grand azure i wszystko MEGA wypas!!
w Hurghadzie w Makadi saraya hotel i była tragedia!! Żarcie kompletnie bez smaku,słaba animacja,chodziliśmy głodni i tylko drinami się karmiliśmy ;/
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Dodi pisze:jakby ktoś się wybierał bułgaria, chorwacja-czarnogóra to ja bym się dołączył :mrgreen:
Bułgarie zwiedziłem autem... Samolotem na miejce i potem autem..
Polecam Nessebar, Sozopol, Kaliakre, Kamienny Brzeg, Balczik (piekne ogrody królowej Marii - miejsce dla żon ;) )

A może ktoś się wybiera na weekend majowy do Egiptu?
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Kurcze ja ze względu na moją małą pociechę jestem zmuszony zwiedzić nasze morze, był ktoś w Jastrzębiej Górze?
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

aki pisze:Kurcze ja ze względu na moją małą pociechę jestem zmuszony zwiedzić nasze morze, był ktoś w Jastrzębiej Górze?
Ja polecam Italię :-)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ