Niestety nie. Nie było go w cenniku. Najbardziej szkoda mi lampki/latarki - bo w bagażniku nie ma porządnego oświetlenia.archongtv pisze:Czy dostałeś w zestawie pakiet cargo? Kiedy zamawiałeś?
Karaibek 1.4 TSI 150KM HL 2016 by Gandalf
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Re: Karaibek 1.4 TSI 150KM HL 2016 by Gandalf
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
No to masz pierwszego modaGandalf pisze:Niestety nie. Nie było go w cenniku. Najbardziej szkoda mi lampki/latarki - bo w bagażniku nie ma porządnego oświetlenia.archongtv pisze:Czy dostałeś w zestawie pakiet cargo? Kiedy zamawiałeś?

- Paweł86
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
- Gandalf
- Użytkownik
DziękiPaweł86 pisze:Piękne auto

Mi też się ciągle podoba, szczególnie kolor i stabilność prowadzenia. Jedzie jak po szynach. Tylko troszkę mocy mogło by być więcej
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Kurde, auto super za sporo kasy, a dywaniki nieoryginalne. Nie lubię tego :p kojarzy mi się z taksowkami
NzTT

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Gandalf
- Użytkownik
Oryginalne trafiły do piwnicy bo mi się nie podobają materiałowe. Wolę gumowe.
Jak je kupowałem VW nie miał w ofercie dywaników gumowych...
Jak je kupowałem VW nie miał w ofercie dywaników gumowych...
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Bardzo fajny samochód, wielkie gratulacje. Niech się sprawuje i bezpiecznie wozi. Widzę, że nie tylko ja zmieniam podejście i przechodzę na benzynkę. Inni też do tego doszli, że ropniak nie ma sensu
.

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Od początku sprzedaży są gumowe i tekstylne,tylko zapewne nasze serwisy du*y :p
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Kandydat
- Auto:: Touran, 2.0 TDI, 2016
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja dostałem gumowe dywaniki, a tekstylne śpią w piwnicy. Dzisiaj jadę zmienić zimówki na letnie ze znaczkiem VW 

- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
-
- Kandydat
- Auto:: Touran, 2.0 TDI, 2016
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Bez DSG też
Ostatnia moja trasa z takim hmm pół załadunkiem to 868km w 7:34h, średnia prędkość 115 i spalanie 5,7. Tylko autostrada. Oczywiście poza non stop 140kmh były też spowolnienia do 80 na budowy.
Ale ogólnie fotele pierwsza klasa i wysiadłem jak wsiadłem...wypoczęty.

Ostatnia moja trasa z takim hmm pół załadunkiem to 868km w 7:34h, średnia prędkość 115 i spalanie 5,7. Tylko autostrada. Oczywiście poza non stop 140kmh były też spowolnienia do 80 na budowy.
Ale ogólnie fotele pierwsza klasa i wysiadłem jak wsiadłem...wypoczęty.
- Gandalf
- Użytkownik
Czuję się dyskryminowany
Bo ja też chcę się pochwalić dużym i mocnym silnikiem a nie za bardzo mogę
Planowałem kupno Tourana z mocnym silnikiem benzynowym z manualną skrzynią biegów (bo taką lubię). I co? I nico!
Tak sobie marzyłem i myślałem, że w ofercie będzie 2.0 TSI z 200KM 350Nm pod maską albo chociaż 1.8 180KM 320Nm. Niestety VW dla takich jak ja ma co najwyżej 1.4 150KM 250Nm. A mój wybór jest ograniczony do tego czy go wezmę czy nie. Bo nawet 1.8 TSI ma osiągi wyższe tylko w zakresie mocy.
To nie tak, że nie jestem z tego samochodu zadowolony. Jestem zadowolony - bo jest nowy, mieści wygodnie 5 osób, ma dużą ładowność i świetnie się trzyma drogi. Pewnie jakbym przez ostatnie 10 lat nie jeździł samochodem z silnikiem 2.0 FSI 150KM 200Nm to bym był zadowolony jeszcze bardziej. Teoretycznie Touran ma tyle samo mocy i 1/4 więcej Nm ale ich jakoś nie czuć. A ja lubię mieć możliwość (niekoniecznie ciągle z niej korzystając) użycia rezerwy mocy i momentu.
Teraz na to jeszcze za wcześnie ale za 2 lata pewnie poszukam dobrego tunera, żeby ten silnik dał z siebie 170KM.
Na razie nie widziałem, żeby ktoś z forumowiczów robił tuning elektroniczny silnika 1.4 więc być może będę królikiem doświadczalnym.
No chyba, że VW wypuści Tourana z mocniejszym silnikiem benzynowym...

Bo ja też chcę się pochwalić dużym i mocnym silnikiem a nie za bardzo mogę

Planowałem kupno Tourana z mocnym silnikiem benzynowym z manualną skrzynią biegów (bo taką lubię). I co? I nico!
Tak sobie marzyłem i myślałem, że w ofercie będzie 2.0 TSI z 200KM 350Nm pod maską albo chociaż 1.8 180KM 320Nm. Niestety VW dla takich jak ja ma co najwyżej 1.4 150KM 250Nm. A mój wybór jest ograniczony do tego czy go wezmę czy nie. Bo nawet 1.8 TSI ma osiągi wyższe tylko w zakresie mocy.
To nie tak, że nie jestem z tego samochodu zadowolony. Jestem zadowolony - bo jest nowy, mieści wygodnie 5 osób, ma dużą ładowność i świetnie się trzyma drogi. Pewnie jakbym przez ostatnie 10 lat nie jeździł samochodem z silnikiem 2.0 FSI 150KM 200Nm to bym był zadowolony jeszcze bardziej. Teoretycznie Touran ma tyle samo mocy i 1/4 więcej Nm ale ich jakoś nie czuć. A ja lubię mieć możliwość (niekoniecznie ciągle z niej korzystając) użycia rezerwy mocy i momentu.
Teraz na to jeszcze za wcześnie ale za 2 lata pewnie poszukam dobrego tunera, żeby ten silnik dał z siebie 170KM.
Na razie nie widziałem, żeby ktoś z forumowiczów robił tuning elektroniczny silnika 1.4 więc być może będę królikiem doświadczalnym.
No chyba, że VW wypuści Tourana z mocniejszym silnikiem benzynowym...
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Ja też nie byłem przekonany do 1.4 w touranie. Ale kilka tyś km pokazało, że jest to wystarczający motor. Owszem, zawsze więcej oznacza lepiej. Czy wolałbym mieć 200km pod maską? No jasne. Kastrowane 1.8 mnie nie interesuje, więc oczywistym wyborem było 1.4.
Ostatnia trasa 2,5 tyś km pokazała, że potrafi być zarówno szybki, jak i ekonomiczny. A towarzysze podróży (którzy również prowadzili ze mną na zmianę) dopiero w drodze powrotnej dowiedzieli się, że to 1.4. Popatrzyli na mnie jakbym im salceson z kanapki zabrał
spodziewali się większego motoru pod maską.
Zresztą podejrzewam, że użytkownik
mógłby się zdziwić, gdyby chciał pogonić 1.4tsi
Pozdrawiam wszystkich, gratulując im jedynie słusznych wyborów!
Ostatnia trasa 2,5 tyś km pokazała, że potrafi być zarówno szybki, jak i ekonomiczny. A towarzysze podróży (którzy również prowadzili ze mną na zmianę) dopiero w drodze powrotnej dowiedzieli się, że to 1.4. Popatrzyli na mnie jakbym im salceson z kanapki zabrał

Zresztą podejrzewam, że użytkownik

Pozdrawiam wszystkich, gratulując im jedynie słusznych wyborów!

- Gandalf
- Użytkownik
Karaibek dzisiaj dostał bagażnik dachowy Atera Signo 045302.
Muszę go jeszcze wyregulować i na wakacje będzie jak znalazł.
O taki jak niżej...
Muszę go jeszcze wyregulować i na wakacje będzie jak znalazł.
O taki jak niżej...
- Gandalf
- Użytkownik
Karaibek w trakcie ostatniego weekendu wreszcie wypuścił się w dłuższą podróż autostradami i drogami ekspresowymi.
W sumie przejechałem około 1300 km.
Obserwacje:
1. bardzo dobre światła mijania LED; szeroki strumień aczkolwiek mam wrażenie, że mógłby być nieco dłuższy; światła drogowe też OK - jasno jak w dzień
2. tempomat ACC - świetnie się sprawdza nawet przy manualnej skrzyni; VI bieg jest wystarczająco mocny aby powracać do prędkości po wyhamowaniu; po testowaniu ustawiłem minimalną czułość bo mi wychwytywał samochody z odległości ~100 metrów i zwalniał; dwa razy w nocy radar wykrył nieistniejący samochód
3. minimalny błąd prędkościomierza na tempomacie: 140 km/h na liczniku = ~138-140 km/h na niezależnym GPS
4. zużycie paliwa przy prędkościach podróżnych 150 km/h:9,5 l/100km; przy 140 km/h: 8,5 l/100km; komputer pokazywał zużycie o 0,5 l/100km mniej
5. rezerwa: zapaliła się przy ok. 8l paliwa; połówka skali rezerwy to 4l - czyli tak jak powinno być
6. fotele - Top komfort bardzo wygodne - po 600 km trasy nie czułem specjalnego zmęczenia
7. środkowy zagłówek wyciągnięty do góry skutecznie zasłania tylną szybę i jadące z tyłu samochody - jeśli siedzi tam pasażer z bujną czupryną to nic nie widać
8. silnik 1.4 150km daje radę - przyspieszenie może nie wbija w fotel ale wykorzystując większość skali obrotomierza jest OK
Mam bardzo pozytywne odczucia - lubię to auto coraz bardziej
W sumie przejechałem około 1300 km.
Obserwacje:
1. bardzo dobre światła mijania LED; szeroki strumień aczkolwiek mam wrażenie, że mógłby być nieco dłuższy; światła drogowe też OK - jasno jak w dzień
2. tempomat ACC - świetnie się sprawdza nawet przy manualnej skrzyni; VI bieg jest wystarczająco mocny aby powracać do prędkości po wyhamowaniu; po testowaniu ustawiłem minimalną czułość bo mi wychwytywał samochody z odległości ~100 metrów i zwalniał; dwa razy w nocy radar wykrył nieistniejący samochód
3. minimalny błąd prędkościomierza na tempomacie: 140 km/h na liczniku = ~138-140 km/h na niezależnym GPS
4. zużycie paliwa przy prędkościach podróżnych 150 km/h:9,5 l/100km; przy 140 km/h: 8,5 l/100km; komputer pokazywał zużycie o 0,5 l/100km mniej
5. rezerwa: zapaliła się przy ok. 8l paliwa; połówka skali rezerwy to 4l - czyli tak jak powinno być
6. fotele - Top komfort bardzo wygodne - po 600 km trasy nie czułem specjalnego zmęczenia
7. środkowy zagłówek wyciągnięty do góry skutecznie zasłania tylną szybę i jadące z tyłu samochody - jeśli siedzi tam pasażer z bujną czupryną to nic nie widać
8. silnik 1.4 150km daje radę - przyspieszenie może nie wbija w fotel ale wykorzystując większość skali obrotomierza jest OK
Mam bardzo pozytywne odczucia - lubię to auto coraz bardziej