Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
d3v0
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1T3 '11
Imię:: MATEUSZ
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Post autor: d3v0 »

jeżeli skrzynia jest ok to zakładać jednomasa , W leonie ARL 190KM/400 nm nie ma różnicy a trzyma już 50k km .
początkowo po zmianie na jednomasa valeo skrzynia grzechotała bo miała wy**bane łożyska , dwumas to tłumił całkowicie a sam dostawał po dupie ale przed jazdą luzy i łożyska na skrzyni naprawione i jest ok :)

niektórzy właśnie mówią że im potem skrzynia siada.. głupota moim zdaniem .
Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

Bo zauważyłem ze najwięcej do powiedzenia zawsze na wszystkich forach mają ci co w branży nie siedzą i nigdy nie mieli jednomasu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
Imię:: Konrad
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: newcastle26 »

Witam.
Wczoraj odebralem Tourana z warsztatu gdzie wsadzili mi sztywne kolo.
Zdecydowalem sie na nie po problemach z dwumasa. Nowa montowalem w zeszlym roku i od razu bylo zle. Problemy przy odpalaniu i to dosc duze. Szarpalo silnikiem przeokropnie, nie raz gasl momentalnie po odpaleniu (rowniez z bardzo mocym szarpaniem). na 10 prob - 1 konczyla sie ladnym, "miekkim" odpaleniem silnika. Reszta to tragedia :(
A wracajac do tematu - co prawda za mna dopiero jeden dzien ale odczucia jak najbardziej pozytywne. Zadnego szarpania, telepania czy to przy odpalaniu, czy podczas jazdy. Zadnego halasu. Roznice zauwazylem poki co tylko jedna. Delikatnie odczuwalne jest puszczeniu pedalu gazu przy jechaniu na biegu (mam nadzieje ze w miare obrazowo to ujalem :/ )
Narazie tyle. Podziele sie opinia po dluzszym uzytkowaniu.
W życiu piękne są tylko chwile - RR
piotreldiablo
Przeglądacz
Auto:: Touran AVQ 101KM
Imię:: Piotr

Post autor: piotreldiablo »

Po dniu dzisiejszym ODRADZAM WSZYSTKIM SZTYWNE KOŁO ! Czemu? Owszem kultura pracy prawie ta sama, brak problemu z dwumasą na przyszłość. Ale uwaga do naszych aut sztywne koło robi tylko VALEO (mówimy o firmach sklepowych)Mój zestaw założony w lutym 2014, przejechane 20tys. km i zaczęła walić skrzynia. Po wyjęciu okazało się że sprężyny na tarczy sprzęgłowej maja mega luz i teraz uwaga. Docisk i zamach idealne jak nowe a firma VALEO nie ma o ofercie samych tarcz sprzęgłowych. Dzwoniłem po hurtowniach i do samej firmy, produkują tylko zestawy. Gdybym miał zestaw dwumasy nie ma problemu z sama tarczą. A tak niech ktoś nawet przypadkiem spali tarcze po nawet 5 tys km to kupuje cały zestaw sztywnego koła. Wiec gdzie to oszczędności. Musze wywalić idealny docisk i zamach bo firma valeo nie sprzedaje samych tarcz!
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wymiana sprężynek u radzika to koszt 60 zł. Nie rób afery tylko czytaj od czasu do czasu inne fora i ci tam też wypisuje na temat jednomasy. Trzeba też czytać które są lepsze oznaczenia sprzęgiel valeo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

Jak ktos ma czas i lubi zabawy możne sobie dawać komuś na wymiany spręzyn. Ja wole isc do sklepu i kupić nową część a nie kombinować. Nie wiem czy są lepsze i gorsze ale do żadnego zestawu nie ma tarczo osobno. Zjeździsz tarcze i nowy zestaw . Przeliczając to wszystko jednomas to wcale nie lepszy interes. Lepiej dołożyć 500zł i mieć na 100tys pokój. Dla normalnego Kowalskiego to kilka lat a wy sobie kombinujcie po fabryce sprężynki chińskiego pochodzenia w porównaniu do valeo które padły po 20tys. co to za jakość.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nowe okładziny u radzika masz do tarczy 240mm za 90 zł. Chcesz organika potocznie i błędnie nazywana kevlarem to za 150 zł. W czym problem? Okładziny jakie używają to luk. To dobrze czy źle skoro masz tyle doświadczenia. Wiesz ile kosztuje do dwumasy tarcza z dociskiem z luka w intercarsie? Czekaj juz ci mowie 600-700 zł. Pasi taka cena? Czy może chcesz Sachs performance do dwumasy za dwa tysie założyć? . Nie opowiadaj bajek kolego tylko spytaj Mastersa goodhopa albo w tune up czy te tdi z mocą po 300-400 koni to wypuszczają na dwumasy czy na jednomasie?

Jeszcze mi sie przypomnialo ze kiedys dyskutowalismy nad zmodzeniem jednomasu z innego auta do skrzyn 6 biegowych w tdi i ktos mowil na forum golfa ze jest tarcza 240 mm z tlumikiem. Juz nie pamietam dokladnie od jakeigo silnika ale z audi w benzynie chyba 2.3T. Tyle ze taki zestaw tarczy z dociskiem jest piekielnie drogi. Nie opyla sie innymi slowy. Teraz kuklem na stronke IC i zestaw docisk z tarcza do dwumasy kosztuje tez bagatela 950 zl bez rabatow.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

Kolego źle mnie rozumiesz. Ja popieram jednomasy, miałem je rok czasu i poprzedni własciciel rok i zero problemu do momentu. Chodzi o to ze tarcza sprzęgłowa valeo jest tak słabej jakości materiału że wyrobiła sie w centralnej cześci nie wiem jak to nazwać wiec nowa tarcza. Ma duży luz i to nie wina sprężyn tylko rozrobionego materiału. Wiec normalnie pojechałem do sklepu i wiadomość ze valeo nie posiada w sprzedaży samej tarczy tylko cały zestaw. Dzwoniąc do firmy potwierdzili. Więc gdzie tu sens jednomasu. A jak gdzieś ktoś sprzeda sama tarcze za 300zł i co jakośc ta sama i znowu wyciągać skrzynie za dwa lata. Kurde jestem lakiernikiem ale nie wiem co robić. Komplet sprzegła LUK w Arpol mam za 1390zł. Wolałbym kupić tarcze ale z kąd? Masz pomysł ? Sama tarcza to VALEO 702321. Jak ma być taki z nia problem to wolał bym dać ile trzeba za tarcze do dwumasy, założyć i mieć czas na inne rzeczy.
Załączniki
DSC01764.JPG
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Zadzwoń do radzika czy jakieś innej firmy co zajmuje się sprzęgłami i daj do zrobienia ta tarcze. Ta od dwumasy mogą ci przerobić by miała sprezynki i po sprawie będzie. Widzisz ja mam prawie 450 nm i ponad 200 koni i jakoś dwa lata jeżdżę i cały czas prawie daje ostro w pale a sharan lekki nie jest a jeszcze z przyczepka smigam. Umnie w touranie mam jednomas i 30 tys km zrobione i pięknie chodzi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

Możesz podać namiary na radzika ? Znalazłem docisk z tarczą nowe za 541zł to już lepiej jak 1400zł ale pytanie co sądzisz o tym zestawie ? https://www.autoczescivaldi.pl/partscat ... ~2VAL.aspx
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie podejdzie. Inny wielowarstwowe bo na 28 zębów no i średnica tarczy 228 mm. To do jednomasy do skrzyń 5 biegowych takich jak w golfie 4 i5 ze słabymi tdi po 101 koni 105 110 i 90.

Na necie wklepać sprzęgła Radzikowski. Potem ci jeszcze zapodam inny namiar tez dobry.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

W inter cars zaproponowano mi zestaw Nexus ze zniżka 800zł za komplet http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... m-wyc.html ciekawe jak z jakością tego zestawu bo valeo już nie kupie. Są jeszcze dwa sztywne koła LUK-a, SRLine i NTY. Jesli chodzi o jednomas chyba bym brał luka CO ? polec coś
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Luk robi sztywne koła? Coś mi tu popada bo na tej ich stronce tez znalazłem jednomas valeo val835035 i niby do Turka jest a w danych ma 228 mm tarcze i 28 zębów na walku co przeczy juz temu. W Turku masz 240 mm tarcze i 23 zeby walka. Ja mam w sharanie val835065 czyli wersje która podają tylko do sharana Alhambra i galaxy a pasuje do golfow leonow itp. Wydaje mi się ze taki zestaw powinien podpasowac tez do Turka tylko łożysko zostawiasz seryjne i po bulu. Tez zamienne jest do tego 835965 835050. Poprostu jest nie do sharana 130/150 km tylko do 115 km co w sumie nie ma znaczenia. Ja celowalem w większa moc wiec brałem 835065.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

No a takie coś ?
Obrazek