wibracje(bujanie) przy przyśpieszaniu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Mateusz.N
Przeglądacz
Auto:: 1T1, 2.0tdi BMW, 2006
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Re: wibracje(bujanie) przy przyśpieszaniu

Post autor: Mateusz.N »

Panowie odświeże temat. Niedawno stałem się posiadaczem Tourana i borykać się z podobnym problemem. Podczas przyspieszania jadąc na wprost w szczególności na 4 i 5 biegu słychać z prawej strony dziwny dźwięk podobny do obcierania koła o nadkole. Oczywiście nic nie obciera w zawieszeniu nie ma żadnych luzòw jeżeli chodzi o elementy zawieszenia byłem na szarpakach, ostatnio wymieniłem amortyzatory przednie. Podczas tego dźwięku występują wibracje na podłodze wibracje są silniejsze kiedy pokaż nike zakręt w lewo. Dodam że mechanik doradzić mi abym po jeździe sprawdził który z przegubów wewnętrznych będzie cieplejszy i go wymienił. Tak zrobiłem prawy był znacznie cieplejszy od lewego i go wymieniłem, niestety dalej jest to samo [DISAPPOINTED FACE] już mnie szlak trafia wymienić też lewy? Co radzicie? Może też to być przegub zewnętrzny? Dodam że ewidentnie dźwięk dochodzi od z strony kierowcy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
radek19
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: radek
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy

Post autor: radek19 »

Witam. też przerobiłem temat wibracji przy przyspieszaniu. Wymieniłem kompletne półosie oczywiście używane OEM po 150 zł szt. i problem zniknął. :super:
Awatar użytkownika
Mateusz.N
Przeglądacz

Wymieniłem oba przeguby wewnętrzne i dalej to samo. Został mi tylko lewy zewnętrzny ale on nie tryka już sam nie wiem...

Awatar użytkownika
Mateusz.N
Przeglądacz

Wymieniłem oba przeguby wewnętrzne i dalej to samo. Został mi tylko lewy zewnętrzny ale on nie tryka już sam nie wiem...

Wino102
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 170KM 2007
Imię:: Krystian
Podziękował: 14 razy

Post autor: Wino102 »

Wino102 pisze:Coś podobnego mam w moim aucie: przy przyspieszeniu powyżej 2000 obrotów auto zaczyna skakać, na kierownicy nic nie czuję. Przy jeździe jednostajnej nie ma tego. Mechanik powiedział mi że to początki dwumasy... ale jeszcze mogę na tym spokojnie jeździć. Teraz daje do innego serwisu zobaczę co powiedzą.
Umnie okazało się że źle był ustawiony rozrząd.
radek19
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: radek
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy

Post autor: radek19 »

:cze: Nie szukałem który to przegub. Kupiłem obie kompletne półosie- używki OEM sprawne, założyłem i po problemie. Wyszło taniej niż wymiana jednego przegubu(dobrej firmy).
ODPOWIEDZ