trix pisze:Yox Bardzo dziękuję za numery to na pewno się przyda
Z kablem FM, chodzi mi o dodatkowy kabel bo taki mam zapasowy
Ja mam fabryczną instalację DAB u siebie, ale znajomy potrzebuje dorobić, dlatego szukam rozwiązania
... kabel podejdzie, ja mam u siebie zwykly koncentryk antenowy w slupku 'A' i dziala
Wymieniałem wczoraj antenę dachową i przy okazji znalazłem wzmacniacz DAB.
Jest zamontowany nad lewym tylnym oknem i żeby się do niego dostać wystarczy zdjąć plastik podsufitki, ten przy tylnej klapie
Trochę odkopię temat. Lepiej sygnał będzie zbierać antena 1K0035501J czy może jednak wzmacniacz 1K8035552F?
edit 11/03/2016
Zauważyłem, że moduł ma wyjście do podłączenia anteny wtopionej w szybę. Problem polega na tym, że taka antena występuje tylko po jednej stronie. Stąd kolejne pytanie trzeba wymienić antenę po lewej, po prawej stronie, czy może jedną i drugą? Jak wtedy wygląda kwestia podłączenia, tak żeby nie mieć błędu otwartego obwodu.
Dokładając wzmacniacz 1K9035577E oczywiście bez DAB nie było takiego problemu.
Witam
Zamierzam zakupić moduł do radia cyfrowego DAB.
Mam oryginalnie założone radio RNS510 z anteną na dachu.
Czy wystarczy zakupić moduł 7N0035552Q i go zamontować czy trzeba coś jeszcze podmienić, zamienić aby to działało?
PIOTREL pisze:Witam
Zamierzam zakupić moduł do radia cyfrowego DAB.
Mam oryginalnie założone radio RNS510 z anteną na dachu.
Czy wystarczy zakupić moduł 7N0035552Q i go zamontować czy trzeba coś jeszcze podmienić, zamienić aby to działało?
... właśnie dzis zamontowałem w/w moduł i wszystko P&P, tylko... ja mam antenę w szybie, jeśli masz u siebie zewnetrzną (dach) to podejrzewam, że musisz zmienić "rekina" na taki, który posiada DAB oraz nowy przewód DAB z anteny do radia...
Mam rekina ale czy mam w nim antenę do DAB to tego nie wiem.
Zastanawia mnie jeszcze jedno czy ten moduł 7N0035552Q wystarczy do odbioru DAB czy jeszcze coś potrzeba oprócz anteny do mego radia.
... po pierwsze, to radio musi być z obsługą DAB (wbudowany tuner, dodatkowy czarny wtyk fakra z tyłu radia)
po drugie, jak pisałem w/w moduł jest do anten w tylnych szybach, na poprzedniej stronie zamieściłem fotkę i jak widać z jednej strony idzie double fakra DAB/FM, natomiast z drugiej wchodzi mala wtyczka od anteny w szybie...
nie wiem jak to jest realizowane w przypadku 'rekina' (podłączenie), ale chyba wzmacniacz jest własnie w nim, a wtedy trzeba wymienić całą antenę na taką z obsługą DAB, ale mogę sie mylić...
PIOTREL pisze:Czyli kicha RNS510 pewnie jeszcze nie obsługuje radia cyfrowego. Ciekaw jestem czy są jakieś dodatkowe przystawki które pozwalają na odbiór DAB.
... no jak nie obsługuje, jak obsługuje ja mam u siebie RNS 510 z DAB od 3 lat, tylko jak pisałem musi być wersja z obsługą DAB co do "przystawek" to gdzies mi się o oczy obiło...