GioW sorki!
Przez zamieszanie z wpisami w nie tym wątku, że uciekło mi.
Jak tylko z działki wrócimy biorę się za robotę.
Wzór, akceptacja szefów i negocjacja ceny u kolegi!
Spoko luzik. Podałem największą powierzchnię w której (moim zdaniem) powinien zawrzeć się cały napis. Możesz/cie to ewentualnie sobie sprawdzić u siebie. Wymiary brałem od końca listwy tylnych drzwi i później idąc w kierunku przodu.
Fajny pomysł z tymi naklejkami tylko mam mała sugestie by moze nadrukowac cały napis przezroczystej foli i by to była jedna naklejką a nie osobne literki
Z doświadczenia z wlepka na tylnie klepie widzę ze podczas mycia trzeba bardzo uważać by nie pozadzierac pojedynczych literek które i tak po jakimś czasie zaczynaj odchodzić
Chmm...
No nie wiem, czy na przezroczystych nadruk nie zachowa się gorzej...
Wpierw projekt zrobię jednak a potem będę gadać i móżdżyć co dalej.
Wieczorkiem usiądę.
Eljot trzeba sprawdzić czy po naklejeniu na karoserie nie będzie widoczna ta folia jeśli napis będzie w jednym kawałku, jeśli będzie ją widać to robimy tak jak wlepy. Akurat przy białym kolorze nie było żadnego problemu z ich naniesieniem. Po prostu trzeba to robić w ciepłe dni albo lekko podgrzac naklejkę przed montażem.
U mnie w firmie oklejamy dużo samochodów folią, począwszy od osobówek po ciężarowe z plandeką również.
Jeśli mógłbym coś doradzić to wybrałbym naklejkę w formie pojedynczych liter na folii pomocniczej (pozycjonującej), czyli dokładnie taką jak nasza wlepa klubowa na klapę.
Nadruki na jednym kawałku folii co prawda można już zrobić bardzo trwałe ale taka nalepka będzie odróżniać się na każdym lakierze bez względu na kolor. Zwłaszcza folie bezbarwne z czasem żółkną i twardnieją i po prostu bardzo odróżniają się od reszty karoserii.
My w firmie kleimy nasze logo na samochodach zawsze z pojedynczych liter i jeszcze się nie zdarzyło żeby któraś spadła. Zważywszy że samochody przejeżdżają od 60 tys do 120 tys rocznie to sprawdzona metoda oklejania.
Kwestia odpowiedniego przygotowania powierzchni przed klejeniem liter.
Można się zastanowić jeszcze nad nalepką na folii wypukłej. Takie nalepki klejone są zarówno na urządzenia i na samochody też (nalepki dealerów lub frm tuningowych). Jakby co mam namiar na dobrej jakości nalepki wypukłe w drukarni w Łodzi.
Jest kłopocik...
Przy długości napisu 300mm standardowo wychodzą mi napisy w wysokości 19,1mm
druga opcja przy zachowaniu 300mm rozciągnięciu liter do 30,9mm wygląda tak:
Dokładnie Eljot, ja podałem maksymalne pole w który należy się zmieścić. Jeśli mogę prosić, to spróbuj pierwszy wzór druknąć na zwykłej kartce i przyłożyć do auta... wtedy zobaczymy czy będzie gites czy jeszcze trochę powiększyć
GioW pisze:Dokładnie Eljot, ja podałem maksymalne pole w który należy się zmieścić. Jeśli mogę prosić, to spróbuj pierwszy wzór druknąć na zwykłej kartce i przyłożyć do auta... wtedy zobaczymy czy będzie gites czy jeszcze trochę powiększyć
Eljot jak możesz wydrukuj 2 wzory i pstryknij foto obu ale myślę ze 1 i tak lepiej wyjdzie
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Nie Bartku, drugiego niech nie drukuje. Lepiej zachować tą wysokość ale powiększyć długość i wtedy zobaczyć jak to się na aucie prezentuje. Ten napis musi być zachowany jak w oryginalnej vlepce