Opiszę mój problem z elektryką w Touranie i co było przyczyn

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Opiszę mój problem z elektryką w Touranie i co było przy

Post autor: wesol »

Nie znamionowego a maksymalnego ale niewazne. I wierz mi ze przepalona dioda w zasadzie zwarta dioda nie spowodouje przepalenia bezpiecznika. Altek bedzie robil za grzalke i nawet 3 takei zwarte altki nie spowoduja przepalenia bezpeicznika 150A. Bedzie wyladowywac aku owszem ale bezpiecznik jest na wypadek jakbyś kabel od altka odkrecil ten gruby i po masie pojechal. Elektromagnes rozrusznika ma dwa uzwojenia jedno wyrzucajace drugie podrzymujace. Teraz dosc czesto smarza sie te uzwojenia ale to nie istotne tez ale bywa również tak ze sie zgrzewaja polaczenia na nim i masz prad podawany na rozrusznik. A co z tym jak mui spadnie klucz na ten elektromagnes i masz fajerwerki jak nic. Ten kabel od altka a ten kabel do rozrusznika to niebo a ziemia. CVzemu inne auta nie maja takiej skrzneczki i nie maja bezpiecznika od altka do aku?? Tot ak jakbys mi chcial udowodnic ze bezpeicznik domowy nawet taki nieduzy tzw korek powiedzmy 10 czy 16 amerowy uratuje ci zycie. Najnizszy prad jaki zabil czlowieka to 40 mA ( mili amper) to 0.04 ampera to takei 10 amper to zabije pol batalionu ludzi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Kolego wydaje mi się, że mylisz pewne fakty. Chodzi mi o to, że jeśli producent dał bezpiecznik to raczej miał jakiś powód. Jeśli jest jakiś spadek napięcia to raczej trzeba by było sprawdzić czemu, np.sprawdzić i wyczyścić połączenia. Jeśli jednak chcesz poprawić fabrykę to rób to z zabezpieczeniem skoro tak jest niech tak też będzie.

Wysłano z telefonu Samsung Galaxy S 7 EDGE
Awatar użytkownika
Maxpl
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI
Imię:: MAX
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: Maxpl »

wesol pisze:Tot ak jakbys mi chcial udowodnic ze bezpeicznik domowy nawet taki nieduzy tzw korek powiedzmy 10 czy 16 amerowy uratuje ci zycie. Najnizszy prad jaki zabil czlowieka to 40 mA ( mili amper) to 0.04 ampera to takei 10 amper to zabije pol batalionu ludzi.
Te bezpieczniki domowe przeważnie są na zwarcie, chyba że mamy zabezpieczenie rużnicowe które mają 0,03A
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

wesol pisze:VALEO jest o tyle neiwdzieczny ze regulator jest dosc drogi i taki analogowy i taki cyfrowy kosztuje okolo 200 zl. Bosch natomiast to z oryginalnego regulatora wystepuje w cenie okolo 50 zl a z zamiennika dostepny jest juz za 18 zl.
Miło jakbyś nie wprowadzał kolegów w błąd z cenami regulatorów....
Te po 18zł to chyba do mercdesa 190 lub audi 80...
Cena regulatora do Tourana w wersji Valeo kosztuje 80zł z AS podobnie jak do Boscha.. 60zł z AS
Oryginały to zazwyczaj drugie tyle.... Nie ma też co porównywać też technologi lat 90 a tych po 2003... To że opel kładzie lagę na zabezpieczenie elektryczne to w Touranie masz już inaczej z wieloma rzeczami. Przecież wiesz...
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

jak by co to tego prawie nowego mam wystawionego w dziale giełda
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Mowie raczej o regulatorze z analogu do boscha który całkiem niedawno kupiłem szwagrowi i o dziwo z toprana za 18 zł i daje rade. Sprawdzę jaki jest ten umie w Turku boscha czy analog czy cyfrowy. Zresztą mam ten altek 220 A i dwa regulatory analog i cyfrowy to sobie założę co trzeba. Zabezpieczenie na tak duży prąd czyli setki amper to praktycznie żadne zabezpieczenie. Mieliśmy sztaplarki elektryczne to tez był bezpiecznik 150a a jak się spalił to wstawił nam 300a.

Wymienilem dzis altek u siebie. No i tak na postoju,wylacozny silnik itd to napiecie na aku 12.46V- aku varty blue jakies pol roku ma pojemnosc 74 Ah.
Altek mialem boscha 140 A i na odpalonym aucie bez obciazenia napiecie wynosilo 14.22V Auto pracujace z wlaczonymi swiatlami, pdogrzewaniem siedzen klima i nadmuchem na 3 i podgrzewanie tylnej szyby/lusterek to napeicie na aku 13.85-13.90V. Zmiana altka na ten 220A valeo i pierwsze pdojescie bo myslalem ze bedzie potrzebny ten regulatro cyfrowy a tu sie okazuje ze ten analogowy musi byc. Po zalozeniu altkamierze napeicie na odpalonym i 14.30V zalaczam wszystkie odbiorniki i napeicie 14.23V Generalnie tu altek taki spisuje sie dobrze jak jest duzo odbiornikow bo jakby pracowalo webasto czy jakas grzakla elektryczna itp to roznice na altku 140 amperowym byly by jeszcze wieksze. Podejrzewam ze napiecie torszke spada jak krecimy kiera bo to napewno ciagnie sporo pradu ale pomiar takowy ciezko wykonac w miare rzetelnie.
Podsumowujac altki w turkach przedliftoeych i poliftoeych sa analogowe czyli takia ltek z golfa 4 octavi 1 leona itp podchodzi bez najmniejszego problemu p&p.
A i jeszcze jedno. BEzpiecznik na skrzynce od kabla od altka to 200 amper nawet ze tam wczesniej altek byl 140A
Roznica napiec mierozna na akumualtorze i alternatorze nie jest jakas duza umnie czyli znakiem tego kabel dobry jak i same polaczenia. Roznica napiecia bez obciazenia to okolo 0.03V

A i albo ja zle szukam ale regulatro napiecia do valeo to znajduje z zamiennika za 80 zl ale tez i takie za 150 zl. Ori wczesniej widzialem za chyba 220 zl ale teraz nei moge namierzyć Za to boscha regulatro taki jak mam w tem altku w touranie ori boscha nie zamiennik mozna kupic za 58 zl. ROznica jest znaczna jak dla mnie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: alcest »

A i albo ja zle szukam ale regulatro napiecia do valeo to znajduje z zamiennika za 80 zl ale tez i takie za 150 zl. Ori wczesniej widzialem za chyba 220 zl ale teraz nei moge namierzyć Za to boscha regulatro taki jak mam w tem altku w touranie ori boscha nie zamiennik mozna kupic za 58 zl. ROznica jest znaczna jak dla mnie.[/quote]

Wesoł,
moja fura u mecha, oddał altka do elektryka i ten mu mówi, że zły regulator wsadziłem. Przed oddaniem sam próbowałem to ogarnąć, wyciągnąłem stary regulator (czarny ale nie od pracy tylko tak wyglądał), pojechałem do IC, podałem nr. regulatora który miałem w łapie. Przyszła część ciut inna (kolor plastiku jasny beż?) - radiator zamiast pustego miejsca na odwrocie (tak w skrócie). No nic, ja nie pomogłem i dlatego fura poszła do fachowca. Pytanie - co zrobiłem źle? IC pewnie nie przyjmie zwrotu bo regulator już siedział na aucie. :hahaha: Oczywiście regulator do Valeo po rabacie ok 140 zł a nie marne 50-60 zł. :cry: To taka ogromna różnica w tych regulatorach analog/cyfrowy? k...a drugi raz daję tego altka do roboty, teraz pewnie znów 300 PLN pęknie jak nic :omatko:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Musisz mieć regulator analogowy z tym wyjściem dfm. Taki jak w golfie 3 czy 4 też. Czyli to nie jest tak że auto ma can jak nasze tourany 1t2 1t1 to ma altek cyfrowy. Cyfrowy to ma napewno audi Q7 itp.
A i jeszcze jedno wtyczka w regulatorze i analogowym i cyfrowym się różni. Bardzo podobna ale ma w innych miejscach takie wypustki i tylko tak siłowo założysz wtyczkę ale parę plastików popęka w tej wtyczce.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

I wszystko powoli składa się w całość. Ale od końca - wtyczka faktycznie jest popękana ale nie przez moje siłowe wkładanie. Znaczy się ktoś to wcześniej robił. Stąd nie zczaiłem, że te regulatory się różnią wejściem. Bo cała reszta jest ok.
No nic, czekam na "rachunek" za naprawę i spróbuję coś podziałać w intercarsie choć nie wiem czy przyjmą taki zwrot :/
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Dobrze wyczyść i będzie okej. Przyjmą napewno. Same regulatory wyglądem mogą się różnić ale są zasadnicze różnice w tych wtyczkach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

problemów c.d.
alternator dostał właściwy regulator (trafił na stół do elektryka), instalacja była sprawdzona u mecha, turek odebrany i micha się cieszy(ła). Dziś rano zmierzyłem w garażu ile V zostało w baterii po tych kilku dniach bez ruchu - wyszło 12,51 V. Odpaliłem i po 5-10km kontrolka ładowania znów się zaświeciła i nie zgasła do końca podróży (13km). Nie robiłem wczoraj scanu, błąd 01117 (właśnie znalazłem o co chodzi) nie wiem czy zniknął. Pewnie bateria już totalny kibel :/
Załączniki
IMG_20180802_185543.jpg
IMG_20180802_185543.jpg (42.49 KiB) Przejrzano 2501 razy
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tam wczesniej wklejalem fotki regulator analogowy ten po lewej ma jak widać na styku takie cycki. Widać różnice względem tego po prawej cyfrowego. Ja bym jeszcze pociągnął drugi kabel plusowy od altka do klemy dodatniej(tylko klemy nie szyny). Oraz masowy też do obudowy altka i klemy minusowej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

wesol pisze:Tam wczesniej wklejalem fotki regulator analogowy ten po lewej ma jak widać na styku takie cycki. Widać różnice względem tego po prawej cyfrowego. Ja bym jeszcze pociągnął drugi kabel plusowy od altka do klemy dodatniej(tylko klemy nie szyny). Oraz masowy też do obudowy altka i klemy minusowej.
Wesoł ten sam kierunek podpowiedział mech. Ale zanim powrót na warsztat zasugerował na postoju "pomerdać" wtyczką od altka, tą która normalnie nie powinna wejść na regulator cyfrowy a u mnie weszła, bo już kiedyś ktoś przy tym gmerał i po prostu jest trochę sfatygowana. Druga opcja to właśnie twoja.

A propos - może łatwiej zarobić nową wtyczkę do altka właśnie pod analogowy regulator. Ma ktoś namiar w elsie, może przy okazji uda mi się to załatwić?
ODPOWIEDZ