BKC zakopci przy odpaleniu na 5 sekund
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Re: BKC zakopci przy odpaleniu na 5 sekund
a jak nie puści to EGR zayebany czy turbo do czyszczenia???
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
- Zarzyk2
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Tak gumki na pompkach wymienione...
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran

- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
mam to samo od 2 lat. problemu nie rozwiązałem, puszcza bąka a potem spokój, zero dymu, oleju nie bierze...
-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2004
- Imię:: tomek
- Podziękował: 2 razy
i jak nie pusci to co to oznacza?wesol pisze:Ściągnij rurę dolotową tu przy klapie gaszącej tak by był jak SDI. Wtedy rano rób odpalanie i obserwuj czy puści batorego.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
... że to chyba nie wina turbiny, ja ze swoim dymieniem już przestałem walczyć. Szkoda kasy na razie puszka jeździ i nic się złego nie dzieje, a 5 sekund dymienia po odpaleniu nie jest warte wywalania kasy. Może jak do Łowicza pojadę we wrześniu/październiku z innymi problemami to coś tam zdiagnozują w w/w temacie.
-
- Auto:: Jetta A5
- Imię:: Marcin
U mnie Jetta z silnikiem BKC od dwóch lat ten sam problem. Wymienione świece żarowe i uszczelnienie pompek bez skutku.
Zastanawiam się czy luźny krocie w pompie vacum może mieć na to wpływ.
Poszukiwałem tez jakiegoś ustrojstwa które na czas rozpalania zaniża temperaturę silnika ale nie znalazłem, ono może być powodem zbyt dużej dawki.
Kolejna teoria to nieudolne podniesienie dawki startowej przez poprzedniego właściciela zamiast obniżyć obroty być może ktoś podniósł dawkę.
No i wyrobione gniazda pompek bądź uszczelniacze zaworowe, ale przez 2 lata już by padły.
Jako ze auto poza bąkiem działa ok, narazie odpuściłem temat żeby nie wyrzucać pieniędzy, ale może znajdziemy jakiś wspólny czynnik.
Zastanawiam się czy luźny krocie w pompie vacum może mieć na to wpływ.
Poszukiwałem tez jakiegoś ustrojstwa które na czas rozpalania zaniża temperaturę silnika ale nie znalazłem, ono może być powodem zbyt dużej dawki.
Kolejna teoria to nieudolne podniesienie dawki startowej przez poprzedniego właściciela zamiast obniżyć obroty być może ktoś podniósł dawkę.
No i wyrobione gniazda pompek bądź uszczelniacze zaworowe, ale przez 2 lata już by padły.
Jako ze auto poza bąkiem działa ok, narazie odpuściłem temat żeby nie wyrzucać pieniędzy, ale może znajdziemy jakiś wspólny czynnik.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Olej w dolocie jest. Dlatego mówię by zrobić test z odpieta rura.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Zarzyk2
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
U mnie pomogła wymiana pompy vacum, na razie jest spokój.
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran

-
- Początkujący
- Auto:: 1T1 BKC , 1T3 CAYC , Jett
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
BKC zakopci przy odpaleniu na 5 sekund-5 lat później Dalej k
Witam Wszystkich
Odgrzeje kotleta . Nic z autem nie robiłem odkąd zaczęły się problemy z kopceniem na zimnym oprócz wymian oleju , wymiany rozrządu , autem przejechałem od napisania postu w 2016 roku - ponad 100tyś km do dzisiaj i auto dalej kopci przy odpalaniu . Oleju dolewam od wymiany do wymiany maksymalnie 0,6 litra na 12tyś .Nie zauważyłem ubytków płynu chłodniczego , zwiększonego spalania ani nic niepokojącego , oprócz tego dymku z rana . Zauważyłem też dziwną rzecz , że nie zawsze kopci . Nieraz potrafi zakopcić nawet jak przyjadę i auto postoi 2 godziny i jak odpalę to zakopci na 5 sekund . A nieraz nie zakopci jak stoi auto nawet 9 godzin . Podczas jazdy nieraz jak mocniej wcisnę gaz to widać delikatny dymek w lusterku ale to delikatny i nieraz nie zauważalny . i nie wiem co już mam myśleć o tym wszystkim . Żadnych błędów utraty mocy ubytków płynów . Co to może być ???? Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję .
Pozdrawiam
Odgrzeje kotleta . Nic z autem nie robiłem odkąd zaczęły się problemy z kopceniem na zimnym oprócz wymian oleju , wymiany rozrządu , autem przejechałem od napisania postu w 2016 roku - ponad 100tyś km do dzisiaj i auto dalej kopci przy odpalaniu . Oleju dolewam od wymiany do wymiany maksymalnie 0,6 litra na 12tyś .Nie zauważyłem ubytków płynu chłodniczego , zwiększonego spalania ani nic niepokojącego , oprócz tego dymku z rana . Zauważyłem też dziwną rzecz , że nie zawsze kopci . Nieraz potrafi zakopcić nawet jak przyjadę i auto postoi 2 godziny i jak odpalę to zakopci na 5 sekund . A nieraz nie zakopci jak stoi auto nawet 9 godzin . Podczas jazdy nieraz jak mocniej wcisnę gaz to widać delikatny dymek w lusterku ale to delikatny i nieraz nie zauważalny . i nie wiem co już mam myśleć o tym wszystkim . Żadnych błędów utraty mocy ubytków płynów . Co to może być ???? Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję .
Pozdrawiam
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
dolewanie LM do baku to troche na pół gwizdka jest... bo co rozcięczać to ropą i to w baku?
albo podłączyć na krótko przewodami albo prościej, lecz delikatnie mniej skutecznie:
- wyciągnąć filtr paliwa
- wyssać ropę z koszyka (np strzykawką)
- włożyć nowy filtr paliwa
- zalać koszyk LM
- skręcić wszystko
- odpalić silnik
wtedy w pierwszej kolejności na wtryski pójdzie sam preparat i stopniowo zacznie dociągać ropę.
działa
albo podłączyć na krótko przewodami albo prościej, lecz delikatnie mniej skutecznie:
- wyciągnąć filtr paliwa
- wyssać ropę z koszyka (np strzykawką)
- włożyć nowy filtr paliwa
- zalać koszyk LM
- skręcić wszystko
- odpalić silnik
wtedy w pierwszej kolejności na wtryski pójdzie sam preparat i stopniowo zacznie dociągać ropę.
działa

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
jak zalejesz do filtra a wezyki zostana podpiete fabrycznie to preoarat szybko trafi do baku powrotem. paliwo w zasadzie jest mielone miedzy silnikiem. a bakiem a tylko niewielka ilosc idzie na tłoki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
rozwiązałeś problem ?? - nie zakopci bo pewnie stoi krzywo i olej cieknie nie tam gdzie trzeb....pershing pisze:Witam Wszystkich
Pozdrawiam