Oferty sprzedaży Touranów - oceny, komentarze [2017]

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Oferty sprzedaży Touranów - oceny, komentarze [2017]

Post autor: remi10 »

szielony18 pisze:proszę o ocenę auta z linku poniżej

http://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen ... yCjux.html

klima zwykła a nie automatyczna i dwustrefowa ,

poza tym , tylne światła od cross tourana i zderzak od polifta z odblaskami - być może tył walony był i wymienione wszystko , chyba że ktoś tuning robił . W każdym razie obejrzyj tył dokładnie, od spodu i gdzie koło zapasowe. Bo może był dzwon z tyłu.

Przód też bym zobaczył - bo ma pakiet zimowy w skład którego co do zasady wchodziły spryskiwacze reflektorów jak podgrzewane siedzenia są. A tu nie dostrzegam klapek od spryskiwaczy.
Kaczyniak
Auto:: Kia Rio 1.2 2014
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Kaczyniak »

Witam wszystkich,
rozglądam się i zamierzam kupić Tourana :super: z silnikiem 1.6MPI - dużo się dowiedziałem na tym forum ale potrzebuję porady?
Co sądzicie o tym ogłoszeniu ? jest ktoś z Siedlec co mógłby mi doradzić (oczywiście nie za free)
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-touran-1-6-freestyle-navi-dodatkowy-komplet-opon-z-felgami-ubezpieczony-ID6yHzOP.html

Będę wdzięczny za pomoc
moto-zakup
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Jaś
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: moto-zakup »

Masz VIN auta ? Wiesz jaka jest forma sprzedaży ? Jakaś faktura - czy umowa ,,na niemca,, ?
Możemy Ci pomóc w sprawdzeniu tego auta - pisz PW.
Andrewko
Auto:: Nissan Primera 2.2 dCi
Imię:: Andy

Post autor: Andrewko »

Witajcie. Czas zmienić starą poczcciwą Primerę na coś nowszego. A że remont mieszkania w pełni finansów brak

Znalazłem takiego o to czorta

Kod: Zaznacz cały

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=238564506&scopeId=C&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&zipcodeRadius=100&ambitCountry=DE&userPosition=51.0812746%2C6.8012013&isSearchRequest=true&ambitAddress=41540%2C+Dormagen%2C+Nordrhein-Westfalen&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&maxMileage=200000&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=37&pageNumber=1
Co myślicie ?

Dziennie robię około 60 km. 5 razy w roku trasy po 4k km i średnio 600 extra co 2 miesiące...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz

Andrewko pisze:Witajcie. Czas zmienić starą poczcciwą Primerę na coś nowszego. A że remont mieszkania w pełni finansów brak

Znalazłem takiego o to czorta

Kod: Zaznacz cały

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=238564506&scopeId=C&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&zipcodeRadius=100&ambitCountry=DE&userPosition=51.0812746%2C6.8012013&isSearchRequest=true&ambitAddress=41540%2C+Dormagen%2C+Nordrhein-Westfalen&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&maxMileage=200000&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=37&pageNumber=1
Co myślicie ?

Dziennie robię około 60 km. 5 razy w roku trasy po 4k km i średnio 600 extra co 2 miesiące...

Pozdrawiam
Więc tak ,
ERDGAS DEFEKT - uszkodzona instalacja gazowa , nie siedze w gazie więc nie mam pojęcia jakie koszty i czy ewentualnie bez problemów na naszym lpg to potem jeździ. No i ile naprawa, bo sama benzyna to sporo pociągnie.
. Druga kwestia. Pierwsza rejestracja jest styczeń 2007 - więc prawie na pewno produkcja będzie grudzień 2006 . I mało prawdopodobne że uda Ci się w Polsce zarejestrować wtedy na 2007 jeśli w papierach będzie produkcja 2006. Na to jestem uczulony bo prawie zawsze auta rejestrowane po raz pierwszy w początkowych miesiącach było z roku produkcji poprzedniego. Więc tu musisz się zorientować jeśli na roku Ci zależy.
Trzecia kwestia - jak na highline wyposażeniem na kolana nie rzuca. Brak pakietu zimowego, foteli podgrzewanych , kierownicy wielofunkcyjnej, radio przeciętne . No ale to kwestia gustu już.

A i nigdzie nie ma Unfallfrai - czyli nie pisze iż bezwypadkowy - w domyśle trzeba się liczyć iż coś tam mógł mieć robione ale tego nie poznasz jak osobiście nie pomacasz.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

remi10 pisze:Druga kwestia. Pierwsza rejestracja jest styczeń 2007 - więc prawie na pewno produkcja będzie grudzień 2006 . I mało prawdopodobne że uda Ci się w Polsce zarejestrować wtedy na 2007 jeśli w papierach będzie produkcja 2006. Na to jestem uczulony bo prawie zawsze auta rejestrowane po raz pierwszy w początkowych miesiącach było z roku produkcji poprzedniego. Więc tu musisz się zorientować jeśli na roku Ci zależy.
Mój touran pierwsza rejestracja 20 luty. Przy rejestracji w PL po ściągnięciu z Niemiec w papierach nie było roku produkcji więc wydział komunikacji wysłał zapytanie do VW o datę produkcji. Przyszła odpowiedź że 19 grudzień i mam auto starsze o rok.
Andrewko

Dzięki Panowie. Co do rejestracji auto zostanie w Niemczech. Rozejrzę się jeszcze troszkę i może dozbieram do Touran 3
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

rzutnik pisze:Mój touran pierwsza rejestracja 20 luty. Przy rejestracji w PL po ściągnięciu z Niemiec w papierach nie było roku produkcji więc wydział komunikacji wysłał zapytanie do VW o datę produkcji. Przyszła odpowiedź że 19 grudzień i mam auto starsze o rok.
to wszystko zależy od urzędu...u mnie nie robią takich problemów i już sam kilka samochodów tak "odmłodziłem"... dla tych co zaraz powiedzą, że to nie fair itd. ja uważam, że nasze prawo jest nie fair... w niemczech przy rejestracji nie ma czegoś takiego jak rok produkcji... tam liczy się tylko data pierwszej rejestracji... i według mnie jest w tym sens szczególnie dla samochodów wyprodukowanych na przełomie roku...samochód jest użytkowany i zużywa się od momentu zarejestrowania a nie od daty produkcji...
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz

Zgodzę się iż w kwestii rejestracji zależy to od urzędu. W moim mieście robili problemy , dlatego handlarze z mojego rejonu a właściwie z ojca rejonu w miasteczku sąsiednim rejestrowali , bo tam przechodziła data pierwszej rejestracji a nie produkcji. Ale raczej ciężko by się udało.
Data produkcji jest w dokumentacji auta na pewno . W briefie jest to jakieś pole niżej, pod koniec jak pamiętam. Bo tam liczy się data pierwszej rejestracji a nie produkcji. Bo w sumie auto się starzeje dopiero jak jest używane. Więc w sumie mądre podejście. No ale u nas. Wiadomo.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

remi10 pisze: Data produkcji jest w dokumentacji auta na pewno . W briefie jest to jakieś pole niżej, pod koniec jak pamiętam.

Nie ma daty produkcji w briefie.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

remi10 pisze:Data produkcji jest w dokumentacji auta na pewno . W briefie jest to jakieś pole niżej, pod koniec jak pamiętam.
nie ma nigdzie daty produkcji w dokumentach... to o czym Ty mówisz to jest data homologacji danego modelu...
Andrewko

Znalazłem kolejnego

Auto
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz

Dodi pisze:
remi10 pisze:Data produkcji jest w dokumentacji auta na pewno . W briefie jest to jakieś pole niżej, pod koniec jak pamiętam.
nie ma nigdzie daty produkcji w dokumentach... to o czym Ty mówisz to jest data homologacji danego modelu...
nie wiem czy homologacji czy opuszczenia fabryki - w każdym razie ojciec to sam przerabiał. Auto z vinu miało być 2010,szyby też 0, pierwsza rejestracja marzec 2010 - a w Polsce , jako data produkcji była taka co była wpisana pod koniec briefu na dole. Pola nie pamiętam . Ale było 20 któryś grudnia 2009. Więc nie ma to specjalnego znaczenia czy homologacji - bo homologowany w momencie opuszczenia fabryki , więc właściwie wtedy kiedy wyprodukowany. I żadna wymiana poglądów z urzędem nie pomogła. Na starcie auto rok starsze w Polsce niż się spodziewaliśmy kupując go po cenie 2010 w Niemczech.
Bo tam jest jeszcze coś takigo jak rok modelowy...
W każdym razie nauczka została taka , by brac auta mające pierwszą rejestracje powyżej połowy roku. To jakąś gwarancje daje.

-- 26 sty 2017, o 21:54 --
Andrewko pisze:Znalazłem kolejnego

Auto

no tak na oko nie ma się do czego przyczepić - tylko pomacać czy jakiegoś dzwona nie miał . Musze powiedzieć że gdyby nie łakome spoglądanie na tiguana 4x4 kiedyś to sam bym się nim zainteresował. Bo jeszcze ładna tapicerka jasna. Co ciężko trafić. Fajne auto.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

remi10 pisze:Na starcie auto rok starsze w Polsce niż się spodziewaliśmy kupując go po cenie 2010 w Niemczech.
Bo tam jest jeszcze coś takigo jak rok modelowy...
W każdym razie nauczka została taka , by brac auta mające pierwszą rejestracje powyżej połowy roku. To jakąś gwarancje daje
jak chcesz być pewny rocznika samochodu kupowanego w niemczech to musisz mieć kogoś kto Ci od razu sprawdzi VIN... nawet jak kupisz samochód zarejestrowany po połowie roku to nigdy nie możesz być pewien, że rocznik będzie taki jak pierwsza rejestracja... miałem kiedyś toyotę zarejestrowaną 23.10.2010 a data produkcji i zakupu ( na wyspach kanaryjskich ) była 17.04.2009...
sebik
Początkujący
Auto:: touran 1.9 2006
Imię:: sebastian
Podziękował: 2 razy

Post autor: sebik »

Koledzy potwierdzam że zależy od urzędu sam mam turka wszystkie oznaczenia są z 11.05 r. Pierwsza rejestracja 02.06 Ale na szczęście na dowodzie jest 06 :) :) :) :brawa: Nawet gościu na przeglądzie nie był pewny bo na szybach 05
ODPOWIEDZ