KODOWANIE
- mexaris
- Przeglądacz
- Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: KODOWANIE
yox , a teraz zauważyłem , że żeby włączyć opcję zapalania się świateł awaryjnych podczas nagłego hamowania , trzeba mieć kalkulator obsługujący więcej niż 15 bajtów i co teraz bo ta opcja jest w 17 bajcie ? 
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
absolutnie nie rozumiem, możesz jaśniej ?mexaris pisze:yox , a teraz zauważyłem , że żeby włączyć opcję zapalania się świateł awaryjnych podczas nagłego hamowania , trzeba mieć kalkulator obsługujący więcej niż 15 bajtów i co teraz bo ta opcja jest w 17 bajcie ?
- mexaris
- Przeglądacz
Kalkulator systemowy w Windows-ie obsługuje 15 bajtów po kolei tak? A ja potrzebuję zaznaczyć bit 0 w bajcie 17 . Czy to cyfra 1 i odpowiednia ilość zer którą trzeba dopisać za jedynką ale liczbę zer to by trzeba było obliczyć ? Lub kalkulator który obsługuje większą ilość bajtów?
Ostatnio zmieniony śr lut 08, 2017 13:05 przez mexaris, łącznie zmieniany 1 raz.
- yox
- Władca postów
... no proszę Cię... jakie po kolei 15 bajtów? koduj każdy bajt osobno, jaką masz wartość w bajcie 17 ? (podaj)mexaris pisze:Kalkulator systemowy w Windows-ie obsługuje 15 bajtów po kolei tak? A ja potrzebuję zaznaczyć bit 0 w bajcie 17 .
tą wartość wpisujesz do kalkulatora, jako HEX, odczytujesz wartość BIN i wiesz co masz, jeśli chcesz coś dodać to edytujesz wartość BIN i i odczytujesz nową wartość HEX, którą następnie wpisujesz do bajtu 17, zamiast starej, podaj mi bajt 17, zobaczymy czy skumałes ?
- yox
- Władca postów
... nowa wartość to 01 
ok skoro masz problem z kalkulatorem, to ściągnij sobie VCDS i zainstaluj ( nie musisz mieć kabla) tam w katalogu VCDS, jest przydatne narzedzie tzw LCode.exe i z tego korzystaj
... wklej całe kodowanie danego sterownika (odczytane ze skanera) do LCode pole (1) i zaznaczaj lub odznaczaj bity
nastepnie wartośc z pola (3) wpisz do swojego skanera
i zakoduj...
... oczywiście jak sama nazwa wskazuje (LC - LongCode) dot. to sterowników WYŁĄCZNIE z tzw. długim kodowaniem
ok skoro masz problem z kalkulatorem, to ściągnij sobie VCDS i zainstaluj ( nie musisz mieć kabla) tam w katalogu VCDS, jest przydatne narzedzie tzw LCode.exe i z tego korzystaj
... wklej całe kodowanie danego sterownika (odczytane ze skanera) do LCode pole (1) i zaznaczaj lub odznaczaj bity
... oczywiście jak sama nazwa wskazuje (LC - LongCode) dot. to sterowników WYŁĄCZNIE z tzw. długim kodowaniem
Ostatnio zmieniony śr lut 08, 2017 13:43 przez yox, łącznie zmieniany 2 razy.
- mexaris
- Przeglądacz
Dzięki ponownie , pomijając to , że muszę wpisać swoje kodowanie , jest dobrze ... Teraz już chyba wszystko a jak nie , to będę pytał dalej:P
- yox
- Władca postów
... a kolega jarry tyle się namęczyłmexaris pisze:Jeszcze jakby ktoś miał opisy tych bitów i wrzucił tutaj , to temat można by zamknąć
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=217
-- Śr lut 08, 2017 13:20 --
... teraz w ramach rewanżu, powinieneś zrobić czytelny manual na temat w/w scanera (z wykorzystaniem fotek) dla potomnych, bo jak słusznie zauważył kolega, każdy z nas był kiedyś "lajkiem", podałem Ci prawie wszystko "na tacy"
- yox
- Władca postów
... wiec czekamy na manual, na pewno wielu skorzystamexaris pisze:Tak , wiem.... zapomniałem ze to tam wrzucił.Miałem właśnie edytować post , ale właśnie to napisałeś.
- mexaris
- Przeglądacz
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak taki manual zrobić
, ale chętnie podzielę się wiedzą na forum tak jak zrobiłeś to Ty.
- yox
- Władca postów
... heheheh
jak to jak ? poszukaj "zrzutek" z kodowania sterowników z długim kodowaniem (tak jak jarry dot borda), nastepnie pokaż jak używac LCode.exe lub kalkulatora WIn, do zmiany kodowania
jestem pewien, że takie coś i Tobie się przyda 
-
gartur
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 2.0 TDI BMT 2011
- Imię:: Artur
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Panowie, nawet nie wiecie jak takie "dyskusje" kształcą, naprawdę można się wiele nauczyć. Jeszcze jakiś czas temu byłem kompletnie zielony a teraz coś już tam kumam (czekam na kabel od skośnookich), więc coś tam "zaMODzę" w swoim nabytku . Pozdrawiam i obydwoje macie po łapce w górę 
- mexaris
- Przeglądacz
A czy ma ktoś może pliki z przykładowym kodowaniem z opisami po polsku z tych rozszerzonych modułów (ewentualnie jakąś ściągę) i mógłby się nimi podzielić ?
- CAN Gateway
- Centr.Zesp.Elektr.
- Moduł Komfortu
W pliku ściądze są , ale np Centr.Zesp.Elektr. - 17 bajtów a ja np mam 24 bajty i nie do końca wiem co jest dalej po 17-stym bajcie.
- CAN Gateway
- Centr.Zesp.Elektr.
- Moduł Komfortu
W pliku ściądze są , ale np Centr.Zesp.Elektr. - 17 bajtów a ja np mam 24 bajty i nie do końca wiem co jest dalej po 17-stym bajcie.