Narastające obroty silnika ...
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Narastające obroty silnika ...
Napięcie jak najbardziej poprawne ładowanie zwłaszcza jeszcze po chwilę wcześniejszym załączaniu. 14.1/14.8 jest ok. Napięcie po zamknięciu i tak po jakimś czasie spadnie. Teraz tylko zobaczyć czy po Twym zabiegu będzie wzrastać napięcie.
- kkstargard
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Po około 2 minutach, na zgaszonym aucie stało na 12.58... Czy to prawidłowa wartość?PIOTREL pisze:Napięcie jak najbardziej poprawne ładowanie zwłaszcza jeszcze po chwilę wcześniejszym załączaniu. 14.1/14.8 jest ok. Napięcie po zamknięciu i tak po jakimś czasie spadnie. Teraz tylko zobaczyć czy po Twym zabiegu będzie wzrastać napięcie.
- PIOTREL
- Expert
Tak jest ok. Aku ma 12V i do tej wartości spadnie. A jak dłużej będzie stało to nawet ciut poniżej 12V
- kkstargard
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Sytuacja opanowana...
Po naładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy, wychodzi na to, że był słaby i komp starał się go podładować.
Pewnie używanie webasto go rozładowało
-- Pt mar 24, 2017 19:07 --
No i ciekawe ... Po ładowaniu był spokój ... Teraz znów to samo, jednak byłem na teście akumulatora i gosciu mi powiedział, że powoli mogę myśleć nad wymianą...
Po naładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy, wychodzi na to, że był słaby i komp starał się go podładować.
Pewnie używanie webasto go rozładowało
-- Pt mar 24, 2017 19:07 --
No i ciekawe ... Po ładowaniu był spokój ... Teraz znów to samo, jednak byłem na teście akumulatora i gosciu mi powiedział, że powoli mogę myśleć nad wymianą...
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Panowie,
szukam przyczyn podnoszenia obrotów(+ start wentylatorów), wczoraj pomierzyłem aku i altek 14,2V na jałowym, pod obciążeniem 13,9 - 14,0V - po analizie wątku rozumiem, że wszystko z alternatorem ok?
szukam przyczyn podnoszenia obrotów(+ start wentylatorów), wczoraj pomierzyłem aku i altek 14,2V na jałowym, pod obciążeniem 13,9 - 14,0V - po analizie wątku rozumiem, że wszystko z alternatorem ok?
- PIOTREL
- Expert
Witaj
Tak z ładowaniem i alternatorem jest wszystko ok. Masz inny problem. Podłącz komputer i wyjdzie. Jak dobrze pamiętam możesz mieć problem z czujnikiem, z wentylatorem. Ale bez diagnozy trudno cokolwiek powiedzieć.
Tak z ładowaniem i alternatorem jest wszystko ok. Masz inny problem. Podłącz komputer i wyjdzie. Jak dobrze pamiętam możesz mieć problem z czujnikiem, z wentylatorem. Ale bez diagnozy trudno cokolwiek powiedzieć.
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
No właśnie, bronię się przed tym wentylatorem jak przed sowiecką piechotą. Jeszcze dumam czy przy altku miałem zmieniany regulator napięcia podczas regeneracji (320 zł bez mechanika chyba). Ale skoro te 14.1-14.2V na jałowym ok, to luz. Mam błąd 01598 drive battery voltage ale wyskakuje chyba po moim doładowywaniu prostownikiem. Ostatnią deską ratunku to wymiana tego czujnika temp pod Vacum a na koniec zostanie nowy wentylatorPIOTREL pisze:Witaj
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Jeszcze obroty podnosi klimatyzacja podczas załączenie podnosi obroty a jak jest klimatronik to on ustawia temp i może podnosić i obniżać obroty ale też może być uszkodzony czujnik ciśnienia klimy.
Może ktoś inny się wypowie.
Może ktoś inny się wypowie.
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy