Ja miałem ten sam problem z zakupem, tylko że ja mam syna niepełnosprawnego .BartG pisze:Zdecydowałem się na ten model, potrzebuję dużą przestrzeń bagażową, córka nie chodzi i muszę chować gdzieś wózek i touran jest na tyle wyższy że żonie będzie łatwiej ją posadzić. Szukam dalej ale jak widzę te przebiegi to sam nie wiem.
Najpierw szukałem sharana ale okazał się że nie taki duży w środku jak by na to wyglądał bardziej zaokrąglony w środku i dość paliwo żerne, sąsiad ma i narzeka .
Początkowo chciałem mieć dość młodego rocznikiem żeby nic nierobić przynim tylko jeździć ,ale szybko się okazało że czym młodszy tym więcej tys km.przejechane dużo taxi i firmówek.
Po 2-miesiącach poszukiwań znalazłem swojego tourana miał wymienianą maskę, lampę i błotnik widziałem przed naprawą jak wyglądał , co w zamian, to wnętrze jak nowe i przebieg 78 tys.km. jeżdżę już rok i zero napraw, niema problemów w użytkowaniu ,nic nie stuka, nie puka sama radość

Często spotykam na tym forum kolegów z młodszymi rocznikami samochodów , którzy narzekają na swoje tourany , a to dymi, a to pół samochodu już wymienione i ciągle coś nie tak (Niemiec jak i Polak nie sprzeda po 2-3 latach dobrego sam. albo przebieg albo stłuczka ,kolizja ) .
Z ciekawostek to ci powiem też uważaj na ASO .
Miałem wypatrzonego Tourana ideał był jak nowy ale

Przy okazji pytałem się czy są wstanie sprawdzić przebieg , z komp i skrzyni biegów (DSG ma taką możliwość.).
Tylko w dwóch A, B powiedziano mi że jest to możliwe ,a w jednym B pan kierownik przez tel.powiedział ,że jeśli nie będą w stanie zalogować się do skrzyni biegów to ma to być dla mnie znak ostrzegawczy.
Dzwoniąc do sprzedawcy powiedziałem że chce jechać do ASO A sprzedawca wymyślał że trochę daleko itp.zaproponował bliżej ASO B trochę się zmartwiłem bo było drożej ale akurat w tym ASO był ten wspaniały kierownik i co dalej.
Jedziemy do ASO przyjmuje nas pracownik dziwne spojrzenia między pracownikiem a sprzedawcą

Po dwu godzinnym trzepaniu samochodu przez servis ASO okazało się ,że silnik inny niemożna się zalogować zablokowany nie są w stanie sprawdzić , skrzynia inna pierwotnie był manual a teraz automat DSG,malowana tylna klapa wyrwane tylne wahacze i dużo drobnych rzeczy.
Sprzedawca udał wielce zdziwionego że nic nie wiedział o tym itp., ale samochód wtedy wyceniony na 48tys. od razu był za 42tys. podziękowałem i omijałem ten komis i sprzedawce z daleka.
Ostatecznie kupiłem 3 lata starszego touranka za 35tys.dla mnie ideał ,a co najważniejsze to tylne szyby przyciemniane ,latem klimatronik ,a w zimę ogrzewanie na pilota .
Jestem bardzo zadowolonym i szczęśliwy posiadaczem touranka co i tobie życzę ,wytrwałości i powodzenia.

Zawsze trzeba być wyczulonym i w razie najmniejszych podejrzeń odpuścić ,poczekać.