wszystkie są sprawne ......jak się kupujewesol pisze:Niech kupi sprawny motor a nie ze mial nalatane tyle czy wiecej czy mniej. Te slupki padaja i przy 100 tys km prawdziwych i przy 300 sie kreca jeszcze dobrze. bywa roznie.
Wybuchł silni, nowy silnik - jaki silnik ?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
Re: Wybuchł silni, nowy silnik - jaki silnik ?
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Sorry, że nie w temacie - ale to mój też ostatni VAG - im nowsze samochody tej grupy tym gorzej - od 15 lat wożę się tymi samochodami a ten touran co kupiłem mimo, że najnowszy rocznikowo jest chyba najgorszy ze wszystkich pod względem awarii. Trudno zwalić wszystko na poprzedniego właściciela. Mam wrażenie, że szwabskie nasienie postanowiło wyprodukować samochód na 10 lat użytkowania i ani dnia dłużej. Z nostalgia wspominam czasy audi 80 w avancie lub toledo II. PS. nigdy już diesla.pedros pisze:...., swoją drogą to ostatni vw w mojej rodziniea trochę już ich było i ze względu właśnie na "bezawaryjność" zawsze stawiałem na następne po tym incydencie odradzam znajomym, rodzinie i gdzie się da,
-
Evo12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
A pomyslałęś ze moze mieć już bańke nalotu ? Albo i wiecej? Sorry ale to takie januszowanie, nie podoba się awaryjnosc auta uzywanego kup sobie nowe, a nie siać plotki ze to i tamto bo tobie je* turbo przy przebiegu powiedzmy 500 tys ... No ale kiedys robili lepsze auta...miemik pisze:Sorry, że nie w temacie - ale to mój też ostatni VAG - im nowsze samochody tej grupy tym gorzej - od 15 lat wożę się tymi samochodami a ten touran co kupiłem mimo, że najnowszy rocznikowo jest chyba najgorszy ze wszystkich pod względem awarii. Trudno zwalić wszystko na poprzedniego właściciela. Mam wrażenie, że szwabskie nasienie postanowiło wyprodukować samochód na 10 lat użytkowania i ani dnia dłużej. Z nostalgia wspominam czasy audi 80 w avancie lub toledo II. PS. nigdy już diesla.pedros pisze:...., swoją drogą to ostatni vw w mojej rodziniea trochę już ich było i ze względu właśnie na "bezawaryjność" zawsze stawiałem na następne po tym incydencie odradzam znajomym, rodzinie i gdzie się da,
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Evo12 pisze:A pomyslałęś ze moze mieć już bańke nalotu ? Albo i wiecej? Sorry ale to takie januszowanie, nie podoba się awaryjnosc auta uzywanego kup sobie nowe, a nie siać plotki ze to i tamto bo tobie je* turbo przy przebiegu powiedzmy 500 tys ... No ale kiedys robili lepsze auta...miemik pisze:Sorry, że nie w temacie - ale to mój też ostatni VAG - im nowsze samochody tej grupy tym gorzej - od 15 lat wożę się tymi samochodami a ten touran co kupiłem mimo, że najnowszy rocznikowo jest chyba najgorszy ze wszystkich pod względem awarii. Trudno zwalić wszystko na poprzedniego właściciela. Mam wrażenie, że szwabskie nasienie postanowiło wyprodukować samochód na 10 lat użytkowania i ani dnia dłużej. Z nostalgia wspominam czasy audi 80 w avancie lub toledo II. PS. nigdy już diesla.pedros pisze:...., swoją drogą to ostatni vw w mojej rodziniea trochę już ich było i ze względu właśnie na "bezawaryjność" zawsze stawiałem na następne po tym incydencie odradzam znajomym, rodzinie i gdzie się da,
o mamy fanatycznego fanboya - gratuluje oddania grupie VAG - widzę, że wiesz już swoje a z takimi generalnie nie ma dyskusji merytorycznej.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Nie tak do końca z tymi licznikami jest w UK tak jak w PL. Nie oznacza to że nie "koryguja" (ale to już inna historia). Tu jest jeden podstawowy problem- brak dbalosci o samochód. "Świeże "silniki są pozajezdzane i jest 30/70 ze kupisz coś dobrego. Niestety kupując używke to albo trafisz albo nie. Ja osobiście pozostał bym przy zmianie słupka a reszta do sprawdzenia i montażu jak jest ok bo wtedy wiesz co masz I podejrzewam ze kasowo wyjdzie lepiej.spacewalker pisze:chyba nie wiesz ile może mieć najechane angol ....pedros pisze:.... w moim przypadku najrozsądniej będzie kupić angola i przeczepić motor ....,
liczniki w UK kręcą tak samo jak w PL
10 letni angol może mieć tyle co 10 letni niemiec
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony śr kwie 05, 2017 19:59 przez wujo_sam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Evo12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
U mnie w rodzinie są 3 vw i z zadnym nie bylo problemu, wiec albo kupujesz trupy i oczekujesz, sam juz nie wiem czego to sobie sam odpowiedz...
- spacewalker
- Władca postów
popieram,Evo12 pisze:U mnie w rodzinie są 3 vw i z zadnym nie bylo problemu, wiec albo kupujesz trupy i oczekujesz, sam juz nie wiem czego to sobie sam odpowiedz...
każdy myśli ze trafił 6-8 letnią perełkę z 40tys na blacie ...a potem : przy 60 tys strzeliła głowica czy cos tam ...syf ten VW
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Kolego myślę że coś jest w tym temacie. Uważam, że nowsze samochody nie są już tak trwałe jak te starsze.miemik pisze:A pomyslałęś ze moze mieć już bańke nalotu ? Albo i wiecej? Sorry ale to takie januszowanie, nie podoba się awaryjnosc auta uzywanego kup sobie nowe, a nie siać plotki ze to i tamto bo tobie je* turbo przy przebiegu powiedzmy 500 tys ... No ale kiedys robili lepsze auta...Evo12 pisze:Sorry, że nie w temacie - ale to mój też ostatni VAG - im nowsze samochody tej grupy tym gorzej - od 15 lat wożę się tymi samochodami a ten touran co kupiłem mimo, że najnowszy rocznikowo jest chyba najgorszy ze wszystkich pod względem awarii. Trudno zwalić wszystko na poprzedniego właściciela. Mam wrażenie, że szwabskie nasienie postanowiło wyprodukować samochód na 10 lat użytkowania i ani dnia dłużej. Z nostalgia wspominam czasy audi 80 w avancie lub toledo II. PS. nigdy już diesla.pedros pisze:...., swoją drogą to ostatni vw w mojej rodziniea trochę już ich było i ze względu właśnie na "bezawaryjność" zawsze stawiałem na następne po tym incydencie odradzam znajomym, rodzinie i gdzie się da,
o mamy fanatycznego fanboya - gratuluje oddania grupie VAG - widzę, że wiesz już swoje a z takimi generalnie nie ma dyskusji merytorycznej.
Jednakże to jest temat rzeka. Kupując samochód nigdy nie wiadomo ile ma nakulane kilometrów. Robią wałki wszędzie. Nawet serwisowany samochód może mieć dwa razy tyle co na liczniku. Co gorsza jest ten niższy przebieg udokumentowany przez serwis. Ludzie między zalecanymi serwisami potrafią jechać do Bolka garażu wymienić olej filtr i skorygować licznik. Potem jak przebieg się zbliża jedzie do serwisu. Kupując auto nie masz pewności ile ma a potem się dziwić, że się rozlatuje silnik. Niestety też na silniki ma wpływ wymiana oleju. Jak ja słyszę o oleju long live i wymianach co 30 -40 tysięcy to aż mnie ściska. Co ten olej jest warty przy połowie? Jakie ma właściwości ? Potem dzieją się takie cuda.
Kiedyś ludzie wymieniali olej co 10- 12 tysięcy i silniki się kulały.
Ja do tej pory tak robię. Jak stać na samochód to powinno być stać na podstawową wymianę wszystkich płynów.
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kolega stukał prawie 40 tys rocznie,a przy takich przebiegach rocznych podczas serwisów nikt nigdy do tego silnika nie zaglądał ?
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
Panowie, dyskusja poszła w drugą stronę 
Silnik się rozleciał, powód niestety w BXE szeroko komentowany na tym forum i nikt nie chciałby się znaleźć na miejscu Pedrossa. Moim zdaniem trzeba szukać używanego słupka i składać silnik z tego co zostało na chodzie po starym. Skoro Turek w jednych rękach od nowości i przelatał 350 tyś chyba warto.
Silnik się rozleciał, powód niestety w BXE szeroko komentowany na tym forum i nikt nie chciałby się znaleźć na miejscu Pedrossa. Moim zdaniem trzeba szukać używanego słupka i składać silnik z tego co zostało na chodzie po starym. Skoro Turek w jednych rękach od nowości i przelatał 350 tyś chyba warto.
-
pedros
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2008
- Imię:: Maciek
może to się wyda dla was dziwne ale swoim turkiem robię 10 tyś miesięcznie / robiłem , więc olej i filtry co miesiąc
- spacewalker
- Władca postów
chyba od zakupu , bo od nowości .......z takimi przebiegami jak kolega pisał ze robi 10tys mies to juz by miał 900 tysalcest pisze:..... Skoro Turek w jednych rękach od nowości i przelatał 350 tyś chyba warto.
pedros pisze:może to się wyda dla was dziwne ale swoim turkiem robię 10 tyś miesięcznie / robiłem , więc olej i filtry co miesiąc
-
pedros
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2008
- Imię:: Maciek
wcześniej robił normalne przebiegi, od zeszłego roku gdzieś od maja robił 10
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
Wiec tym bardziej maszyna musi byc tip top,rozebrać twój motor w drobny mak weryfikacja co sie nadaje,potem dokupić brakujące elementy weryfikacja serwis,poskładać.
Pamiętając o tym ze po tym co sie stało w twoim silniku mogły powstać mikro pęknięcia, krzywizny nie widoczne gołym okiem.
Pamiętając o tym ze po tym co sie stało w twoim silniku mogły powstać mikro pęknięcia, krzywizny nie widoczne gołym okiem.
BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest