Wybuchł silni, nowy silnik - jaki silnik ?

Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Re: Wybuchł silni, nowy silnik - jaki silnik ?

Post autor: spacewalker »

wesol pisze:Niech kupi sprawny motor a nie ze mial nalatane tyle czy wiecej czy mniej. Te slupki padaja i przy 100 tys km prawdziwych i przy 300 sie kreca jeszcze dobrze. bywa roznie.
wszystkie są sprawne ......jak się kupuje ;)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

No tak, nie pomyslalem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: miemik »

pedros pisze:...., swoją drogą to ostatni vw w mojej rodzinie :) a trochę już ich było i ze względu właśnie na "bezawaryjność" zawsze stawiałem na następne po tym incydencie odradzam znajomym, rodzinie i gdzie się da,
Sorry, że nie w temacie - ale to mój też ostatni VAG - im nowsze samochody tej grupy tym gorzej - od 15 lat wożę się tymi samochodami a ten touran co kupiłem mimo, że najnowszy rocznikowo jest chyba najgorszy ze wszystkich pod względem awarii. Trudno zwalić wszystko na poprzedniego właściciela. Mam wrażenie, że szwabskie nasienie postanowiło wyprodukować samochód na 10 lat użytkowania i ani dnia dłużej. Z nostalgia wspominam czasy audi 80 w avancie lub toledo II. PS. nigdy już diesla.
Evo12
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Evo12 »

miemik pisze:
pedros pisze:...., swoją drogą to ostatni vw w mojej rodzinie :) a trochę już ich było i ze względu właśnie na "bezawaryjność" zawsze stawiałem na następne po tym incydencie odradzam znajomym, rodzinie i gdzie się da,
Sorry, że nie w temacie - ale to mój też ostatni VAG - im nowsze samochody tej grupy tym gorzej - od 15 lat wożę się tymi samochodami a ten touran co kupiłem mimo, że najnowszy rocznikowo jest chyba najgorszy ze wszystkich pod względem awarii. Trudno zwalić wszystko na poprzedniego właściciela. Mam wrażenie, że szwabskie nasienie postanowiło wyprodukować samochód na 10 lat użytkowania i ani dnia dłużej. Z nostalgia wspominam czasy audi 80 w avancie lub toledo II. PS. nigdy już diesla.
A pomyslałęś ze moze mieć już bańke nalotu ? Albo i wiecej? Sorry ale to takie januszowanie, nie podoba się awaryjnosc auta uzywanego kup sobie nowe, a nie siać plotki ze to i tamto bo tobie je* turbo przy przebiegu powiedzmy 500 tys ... No ale kiedys robili lepsze auta...
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: miemik »

Evo12 pisze:
miemik pisze:
A pomyslałęś ze moze mieć już bańke nalotu ? Albo i wiecej? Sorry ale to takie januszowanie, nie podoba się awaryjnosc auta uzywanego kup sobie nowe, a nie siać plotki ze to i tamto bo tobie je* turbo przy przebiegu powiedzmy 500 tys ... No ale kiedys robili lepsze auta...

o mamy fanatycznego fanboya - gratuluje oddania grupie VAG - widzę, że wiesz już swoje a z takimi generalnie nie ma dyskusji merytorycznej.
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

spacewalker pisze:
pedros pisze:.... w moim przypadku najrozsądniej będzie kupić angola i przeczepić motor ....,
chyba nie wiesz ile może mieć najechane angol ....
liczniki w UK kręcą tak samo jak w PL
10 letni angol może mieć tyle co 10 letni niemiec
Nie tak do końca z tymi licznikami jest w UK tak jak w PL. Nie oznacza to że nie "koryguja" (ale to już inna historia). Tu jest jeden podstawowy problem- brak dbalosci o samochód. "Świeże "silniki są pozajezdzane i jest 30/70 ze kupisz coś dobrego. Niestety kupując używke to albo trafisz albo nie. Ja osobiście pozostał bym przy zmianie słupka a reszta do sprawdzenia i montażu jak jest ok bo wtedy wiesz co masz I podejrzewam ze kasowo wyjdzie lepiej.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony śr kwie 05, 2017 19:59 przez wujo_sam, łącznie zmieniany 1 raz.
Evo12
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Evo12 »

U mnie w rodzinie są 3 vw i z zadnym nie bylo problemu, wiec albo kupujesz trupy i oczekujesz, sam juz nie wiem czego to sobie sam odpowiedz...
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Evo12 pisze:U mnie w rodzinie są 3 vw i z zadnym nie bylo problemu, wiec albo kupujesz trupy i oczekujesz, sam juz nie wiem czego to sobie sam odpowiedz...
popieram,
każdy myśli ze trafił 6-8 letnią perełkę z 40tys na blacie ...a potem : przy 60 tys strzeliła głowica czy cos tam ...syf ten VW
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

miemik pisze:
Evo12 pisze:

o mamy fanatycznego fanboya - gratuluje oddania grupie VAG - widzę, że wiesz już swoje a z takimi generalnie nie ma dyskusji merytorycznej.
Kolego myślę że coś jest w tym temacie. Uważam, że nowsze samochody nie są już tak trwałe jak te starsze.
Jednakże to jest temat rzeka. Kupując samochód nigdy nie wiadomo ile ma nakulane kilometrów. Robią wałki wszędzie. Nawet serwisowany samochód może mieć dwa razy tyle co na liczniku. Co gorsza jest ten niższy przebieg udokumentowany przez serwis. Ludzie między zalecanymi serwisami potrafią jechać do Bolka garażu wymienić olej filtr i skorygować licznik. Potem jak przebieg się zbliża jedzie do serwisu. Kupując auto nie masz pewności ile ma a potem się dziwić, że się rozlatuje silnik. Niestety też na silniki ma wpływ wymiana oleju. Jak ja słyszę o oleju long live i wymianach co 30 -40 tysięcy to aż mnie ściska. Co ten olej jest warty przy połowie? Jakie ma właściwości ? Potem dzieją się takie cuda.
Kiedyś ludzie wymieniali olej co 10- 12 tysięcy i silniki się kulały.
Ja do tej pory tak robię. Jak stać na samochód to powinno być stać na podstawową wymianę wszystkich płynów.
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

Kolega stukał prawie 40 tys rocznie,a przy takich przebiegach rocznych podczas serwisów nikt nigdy do tego silnika nie zaglądał ?
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy

Post autor: alcest »

Panowie, dyskusja poszła w drugą stronę :/
Silnik się rozleciał, powód niestety w BXE szeroko komentowany na tym forum i nikt nie chciałby się znaleźć na miejscu Pedrossa. Moim zdaniem trzeba szukać używanego słupka i składać silnik z tego co zostało na chodzie po starym. Skoro Turek w jednych rękach od nowości i przelatał 350 tyś chyba warto.
pedros
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 2008
Imię:: Maciek

Post autor: pedros »

może to się wyda dla was dziwne ale swoim turkiem robię 10 tyś miesięcznie / robiłem , więc olej i filtry co miesiąc
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

alcest pisze:..... Skoro Turek w jednych rękach od nowości i przelatał 350 tyś chyba warto.
chyba od zakupu , bo od nowości .......z takimi przebiegami jak kolega pisał ze robi 10tys mies to juz by miał 900 tys
pedros pisze:może to się wyda dla was dziwne ale swoim turkiem robię 10 tyś miesięcznie / robiłem , więc olej i filtry co miesiąc
pedros
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 2008
Imię:: Maciek

Post autor: pedros »

wcześniej robił normalne przebiegi, od zeszłego roku gdzieś od maja robił 10
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy

Post autor: Łukaszz »

Wiec tym bardziej maszyna musi byc tip top,rozebrać twój motor w drobny mak weryfikacja co sie nadaje,potem dokupić brakujące elementy weryfikacja serwis,poskładać.
Pamiętając o tym ze po tym co sie stało w twoim silniku mogły powstać mikro pęknięcia, krzywizny nie widoczne gołym okiem.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
ODPOWIEDZ