Automatyczny obieg zamknięty - parujące szyby (przód).
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Spoko - koko, ankiety nie zamierzam robić, ale auta na europę mają inne wyposażenie a do Polski do prawie golasy albo dopłacamy do wyższej wersji.Muti pisze:Możliwe,ale ile jest takich aut?
Chociaż jak pisałem kiedyś to i tak podstawowa wersja tourana jest o niebo lepsza niż u innych aut. Porównując wtedy dwa modele skoda octavia 2 combi vis VW Touran to w tej cenie skody dostalbym tylko dwie poduszki kierowca pasażer i ESP za resztę musiałbym dopłacić.
-
mikar6
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Chcę się dołączyć.
Robiłem przed wczoraj trasę ok. 600 km w nocy. Temperatura była ok 23 stopni. Przednia szyba mi parowała więc włączałem klimę i osuszała ale po chwili pojawiała się para po drugiej stronie szyby i musiałem używać wycieraczek i spryskiwacza.
Wyobrażacie sobie jaka to była jazda?
Czy jest coś nie tak?
Robiłem przed wczoraj trasę ok. 600 km w nocy. Temperatura była ok 23 stopni. Przednia szyba mi parowała więc włączałem klimę i osuszała ale po chwili pojawiała się para po drugiej stronie szyby i musiałem używać wycieraczek i spryskiwacza.
Czy jest coś nie tak?
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
a filtr kabinowy to kiedy kolega wymieniał, a zajrzał pod maskę posprzątał itp?mikar6 pisze:Chcę się dołączyć.
Czy jest coś nie tak?
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Wszystko jest gites, tak się dzieje przy większej wilgotności powietrza i wynika z różnicy prężności pary nasyconej w różnych temperaturach. Pobaw się klimą trochę, zmniejsz nawiew na szybę albo wyłącz tryb auto (jeżeli masz) i ręcznie stopniowo obniżaj zadaną temperaturę do poziomu komfortowej. Należy wyłączyć tryb z zamkniętym obiegiem powietrza.mikar6 pisze:Chcę się dołączyć.
Czy jest coś nie tak?
Szukajcie a znajdziecie.
-
collega
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Czyli co w turanie sa 2 filtrty jeden pod schowkiem a 2 na podszybiu ?cheles pisze:Zrób tak jak na początek radzi Muti - Sprawdź wloty powietrza itp. W moim przypadku szyba w szczególności przednia mi paruje gdy mam nie wymieniony filtr kabinowy i przeciwpyłkowy. Jeszcze nie zauważyłem, gdy po użyciu spryska parowały by szyby.Muti pisze:Lucky_Luck, ja bym zaczął od posprzatania auta,a później "poprawiania" inżynierów..
U mnie bardzo rzadko szyby parują,a na pewno nie po tak krótkim czasie jak mycie szyby..
Pomóc także może ci w czasie jazdy w deszczu, a pewnie gdy było ciepło zaczyna mocno padać to parują Ci szyby. Uchyl okno to pomaga, ja dlatego w każdym aucie zakładam owiewki.