Problem z ukladem chlodzenia

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
DawidFSI
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 FSI
Imię:: Dawid
Podziękował: 16 razy

Re: Problem z ukladem chlodzenia

Post autor: DawidFSI »

Witam.

Mój problem również dotyczy ogrzewania jednak wygląda to następująco.
Po krótkiej jeździe załączają mi się dwa wentylatory, a gruby wężyk odchodzący z termostatu jest ciepły a drugi gruby jest zimny nawet jak wentylatory pracują. Temperatura na wyświetlaczu pokazuje mi normalnie 90 stopni, płyn chłodniczy mam i nie ubywa. Nawiew jak chciałem włączyć na ciepłe powietrze to nadal mi dmucha zimnym. Klimy nie mam załączonej bo zarówno Auto jak i Econ jest wyłączone. Czy winą włączania się wentylatorów może być wadliwy termostat czy jakiś czujnik temperatury. Kiedyś nawet jak stałem w korkach to wentylator mi się nie włączał a teraz to praktycznie cały czas mi działa i dopiero jak zgaszę silnik to się wyłącza. Dodam jeszcze że chłodnica jest wtedy również zimna. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Auto ma sie nie swiecic a econ ma sie swiecic na wyswietlaczu bo podales ze oba wylaczone. Klime masz wlaczona.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
DawidFSI
Przeglądacz

Czyli na to wychodzi że miałem klimę włączoną cały czas? Czy można mi wyjaśnić na jakiej zasadzie te przyciski działają i co znaczą bo ja cały czas myślałem że jak mam econ to jest klima ale oszczędniejsza a jak mam auto to sama sobie dostosowuje nawiew i niekiedy tak wieje że czapki lecą z głów :lol:
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Auto-automatycznie dostosowuje siłę i natężenie ciepła-zimna do ustawionej ręcznie temperatury na wyświetlaczu
Econ to tryb ekonomiczny czyli bez użycia klimatyzacji czy też dogrzewacza ale przestawienie nadmuchu na czołową szybę uruchamia mimo wszystko klime
DawidFSI
Przeglądacz

W takim razie jutro zobaczę jak będzie zachowywał się wentylator jak włączę tryb econ i dam znać. Na razie dziękuję za informację.

-- Pt cze 02, 2017 20:41 --

Zrobiłem tak jak pisałem wcześniej i wentylator się nie włączył. Z ciekawości otworzyłem maskę i zgasiłem tryb ekon i odrazu wentylator zaczął pracować.

Jeszcze mam pytania czy to znaczy ze tryb econ to tak jakbym miał włączony normalny tryb nawiewu? Jak chcę włączyć klimę to wystarczy tylko ten tryb econ wyłączyć i wtedy dostosowuje mi klimę do temperatury zadanej na wyświetlaczu?
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

Panowie mam problem mój 2.0 BKD pobiera wodę około 0.5l na 500 km , obawiam się ze to głowica , ale zauważyłem ostatnio jak rano było zimno ze para idzie spod maski przy podszybiu po otwarciu nie było za bardzo nic widać , delikatnie jakby przy grodzi szła para . Myślę ze jest tego nie wiele i jak jest zamknięta maska to bardziej się zbiera i paruje , co sądzicie czy to chłodniczka spalin i płyn leci na wydech i paruje ?
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: alcest »

Czy autor posta Mikky ogarnął temat tych wentylatorów? Mam ten sam silnik BXE, objawy podobne. Wyczytałem że są 2 czujniki w naszym silniku: pod Vacum pompą i w chłodnicy na dole. Chcę to w końcu zrobić (samodzielnie), błędów temperatury po VCDS brak. Kto mi poda jaki nr. tych czujników: 1. 06A-919-501-A ten znalazłem w poście, a drugi? Może ktoś z elsy mi podać schemat gdzie go szukać? Ciepło się zrobiło to można coś podłubać bez odmrożenia nerek :haha:
Tourancch12
Auto:: Touran I
Imię:: Szymon

Post autor: Tourancch12 »

Mam podobny problem, czy autor go rozwiązał?
ODPOWIEDZ