huczenie w bagazniku przy 80 km
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Czyli jaki wniosek? Jak pojedę na komputer i wbije Tourana, ustawi geometrie, to będzie ok? Jakie wartości podaj e producent?
Jak powie, że jest ok, to powiem mu, że przyjadę do niego zmienić opony na zimowe i jak okaże sie, ze opony z 2009 r. 18" 225/45 są wyzabkowane, to powiem mu, zeby mi oddał 1500zł, bo tyle są warte, co o tym myślicie?
Jak powie, że jest ok, to powiem mu, że przyjadę do niego zmienić opony na zimowe i jak okaże sie, ze opony z 2009 r. 18" 225/45 są wyzabkowane, to powiem mu, zeby mi oddał 1500zł, bo tyle są warte, co o tym myślicie?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Sprawdzałem stan amorów zaraz po sprowadzeniu z racji przeglądu... wyszło po ok. 70% na przedniej i na tylnej osi... tak wiec prawie jak nowe, bo wiadomo że nawet nowo założone amory nie wskażą wiecej niż 85%... opony też miałem z dobrym bieżnikiem ale jak rozmawiałem z wulkanizatorem podczas wymiany to powiedział mi, że własnie ten typ opony lubi się ząbkować ( to były Micheliny - jakieś asymetryki, nie pamietam dokładnie )... po zmianie na inne zrobiłem 10 tys. km do jesieni, teraz na zimókach tez ok 10 tys. km i jest spokój... ciśnienie utrzymuje na podobnym poziomie jak Ty...o 0,1 wieksze... w bagażniku przeważnie mam pusto...JacaTouran pisze:Dodi pisze:Jacku, mają tendencje... u mnie jak sprowadziłem to tak wyło z tyłu, ze sie wysiedzieć nie dało początkowo też myślałem, że łożysko bo opony prawie jak nowe były... przejechałem reka po oponie i juz wszystko jasne było... zmieniłem na inne i jak reka odjął... jak jezdzisz na zbyt duzym cisnieniu to przy wielowachaczowym zawieszeniu opony lubią ząbkować...JacaTouran pisze:Opony w Touranie przy tylnym zawieszeniu nie mają tendencji do ząbkowania.
Paweł, a sprawdzałeś u siebie stan wyresorowania, amortyzacji auta?? Z mojej wiedzy i doświadczenia wynika, że to właśnie wyresorowanie i amortyzacja ma największy wpływ na ząbkowanie opon. Przegadałem ten temat z moim wulkanizatorem i on też jest tego zdania, baa robiliśmy testy i przy dociązenieu tyłu przy srednio zużytym zawieszeniu efekt ząbkowania ustąpił.
Co masz na myśli mówiąc za wysokim ciśnieniu w oponach??
u mnie przód 2.4 tył 2.2
- szczpak
- ____________________

- Auto:: VW TOURAN 2.OTDI BMN
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
jeżu pisze:Na spocie możemy potestować....szczpak pisze: pozostało mi gdzieś pożyczyć opony DZIĂKI
Podnieś tył i poobracaj kołemszczpak pisze:Dzięki za podpowiedź bo zastanawiałem się jak sprawdzić te łożyska z tyłu
[ Dodano: Czw Kwi 19, 2012 18:37 ]
samochód podniesiony łożyska nie słychać bieżnik wydaje się ok . jak poznać ząbkowaną opone
szczpak
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
przejedź ręką po bieżniku opony, jak poczujesz nierówności to pewnie jest wyząbkowana... odrazu mówie, że nie każdy to wyczuje... zamień opony i bedziesz wiedział na 100%... ja stawiam na opony...szczpak pisze:samochód podniesiony łożyska nie słychać bieżnik wydaje się ok . jak poznać ząbkowaną opone
-
grzesiu050691
- Kandydat
- Auto:: 1T 1,9 TDI BKC comfortlin
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: huczenie w bagazniku przy 80 km
Witam wszystkich jestem początkującym użytkownikiem Tourana choć jeżdżę nim już 3 lata ale mam tak samo jak kolega pisze głośno z tyłu po przekroczeniu pewnej prędkości na oponach letnich, lecz problem znika jak zmieniam na opony zimowe więc jestem przekonany że to problem z oponami. Pozdrawiam
- shadow
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
- Imię:: Adam
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
To zdecydowanie wygląda na problem z oponami. Prawdopodobnie uległy one ząbkowaniu.
Jak założyłem moje pierwsze letnie opony do Tourana (używki z odzysku za darmo się trafiły - wyglądały że są w dobrym stanie i niezbyt zużyte) to aż się przestraszyłem. Przy zakładaniu mówili mi w wulkanizacji, że są ząbkowane i że mogą hałasować, ale w życiu bym nie pomyślał że letnie, wyglądające całkiem normalnie opony mogą hałasować jak czołg na gąsienicach
Jak założyłem moje pierwsze letnie opony do Tourana (używki z odzysku za darmo się trafiły - wyglądały że są w dobrym stanie i niezbyt zużyte) to aż się przestraszyłem. Przy zakładaniu mówili mi w wulkanizacji, że są ząbkowane i że mogą hałasować, ale w życiu bym nie pomyślał że letnie, wyglądające całkiem normalnie opony mogą hałasować jak czołg na gąsienicach
-
szymanskitomek@wp.pl
- Auto:: Touran 2017 1.6TDI
- Imię:: Tomek
Jacek V-TEC Ty jako dobry mechanik nie powinieneś wypisywać takich głupot. Po pierwsze Touran z racji zawieszenia wielowachaczowego i systemu kontroli trakcji ma tendencję do ząbkowania opon. I właśnie to tylna oś jest narażona na tą dolegliwość gdyż opony są "wygniatane" i ścierane w jednym kierunku w przeciwieństwie do osi przedniej gdzie mamy ruszanie i hamowanie. Uważam że w Touranie wręcz jest to wada konstrukcyjna. W moim aucie zakupionym fabrycznie nowym w 2017 roku już po 30tyś wystąpiła ta usterka tylko na tylnej osi. Oczywiście gwarancji mi nie uznali. Opony Michelin z których jak do tej pory na innych autach byłem bardzo zadowolony tu się nie sprawdziły ale to wina auta a nie opon.