Ubytek płynu - wymiana uszczelki pod głowicą - koszty.
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: Ubytek płynu - wymiana uszczelki pod głowicą - koszty.
Moze i masz racje. 2 przypadek Passat B6 2,0 TDI PD 170km nie pamietam kodu silnika podobne objawy i po podaniu preparatu problem ustal. Chodzi tu o to by dokładnie przeczytac instrukcje jak to zapodac i w jakich warunkach i mysle ze nie powinno sie nic dziac.
Zreszta kazdy robi jak woli. Jak ktos chce pruć pół silnika ZA grubą kase jego wola.
pozdro
Zreszta kazdy robi jak woli. Jak ktos chce pruć pół silnika ZA grubą kase jego wola.
pozdro
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Witam.
I po problemie...
ciężko było przełknąć to finansowo ale...
Przepalona była uszczelka pod głowicą...
Czapka zdjęta, wszystkie uszczelnienia wraz z simeringami od bloku w górę - nowe, chłodniczka spalin sprawdzona na szczelność, głowica na planowanie, szczelność, myte pompki + nowe uszczelnienia, czyszczenie EGR, czyszczone i uszczelnione kolektory, vacum, śruby, nowy rozrząd z pompą wody, jeśli coś pominąłem - to i tak jest nowe
Silnik suchy i czyściutki jak z fabryki
Nawet po ostrzejszej jeździe ubytku płynu ani grama 
I po problemie...
Przepalona była uszczelka pod głowicą...
Czapka zdjęta, wszystkie uszczelnienia wraz z simeringami od bloku w górę - nowe, chłodniczka spalin sprawdzona na szczelność, głowica na planowanie, szczelność, myte pompki + nowe uszczelnienia, czyszczenie EGR, czyszczone i uszczelnione kolektory, vacum, śruby, nowy rozrząd z pompą wody, jeśli coś pominąłem - to i tak jest nowe
Silnik suchy i czyściutki jak z fabryki
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Jak sobie kiedys robilem to 200 zl tak bardziej po taniosci. Ale wymieniajac pare rzeczy to mozna tak ze 400-500zl.
Mam nadzieje ze uszczelke dales tej samej grubosci.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Tak na oko to myślę że w Lublinie poniżej 2k nikt by nie zszedł. Ps.a po planowaniu nie daje się grubszej ?
- wesol
- Władca postów
Nie w dieslu nie bo tam glowica jest plaska jak lustro. Nie ma zaglebien pod komore spalania.
Ja wymienilem tylko uszczelke pod glowica i sruby.
Ja wymienilem tylko uszczelke pod glowica i sruby.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Części + robota = 2600złmiemik pisze:aż strach pytać ile $ poszło
Weź nie rozśmieszaj ludzi...wesol pisze:Jak sobie kiedys robilem to 200 zl tak bardziej po taniosci. Ale wymieniajac pare rzeczy to mozna tak ze 400-500zl.
Aby sprawdzić szczelność musisz całą głowice rozebrać - co z resztą uszczelek? Same uszczelnienia pompek kosztują 100zł jak nie więcej... głupie śruby... a gdzie cała reszta? Rozumiem że po rozebraniu rozrządu składasz to na starych gratach?
No chyba że podnosisz głowicę, przecierasz szmatą, kładziesz nową i składasz...
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
- wesol
- Władca postów
Powiedz mi po co wyciagac pompki? Ja np nie wyciagalem ich wtedy bo nie widzialem potrzeby. Powiedz mi po co planowac powierzchnie glowicy jak prosta byla? Wiesz po co jest linial na wyposazeniu watsztatu? Wyobraz sobie ze teraz w tym aucie jest ponad 200 koni i ma sie juz 4 czy 5 rok calkiem dobrze.
Planowales glowice a bloku slupka juz nie? Wez sobie przyloz cos plaskiego i delikatnymi ruchami pokrec na tym slupku i powiedz mi potem czy miejsca gdzie wchodza sruby glowicy czy nie sa wyciagniete.
A na deser ci dodam. Wiesz ile glowic po sprawdzeniu szczelnosci mimo wszystko wynioslem na smietnik za hala?
Planowales glowice a bloku slupka juz nie? Wez sobie przyloz cos plaskiego i delikatnymi ruchami pokrec na tym slupku i powiedz mi potem czy miejsca gdzie wchodza sruby glowicy czy nie sa wyciagniete.
A na deser ci dodam. Wiesz ile glowic po sprawdzeniu szczelnosci mimo wszystko wynioslem na smietnik za hala?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- forman
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1.9TDI,2007
- Imię:: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam kolegów. Podepnę się pod temat. Spotkała mnie nie wątpliwa przyjemność uwalonej UPG (chyba).
2007, 1.9 TDi, prawdopodobnie (kwitów nie mam, bo nie ja robiłem), podkręcony na 130 koni.
Jechałem w dluższą trasę, (ok. 300 km.), na autostradzie w korku wywaliło komunikat o niskim poziomie płynu w układzie chołodzenia( 27C i przy właczonej klimie)...1 wszy raz taki komunikat w mojej VW karierze! Szybka dolewka ok 100ml. i jedziemy dalej. Po ok 40 min. znowu to samo...
Stwierdziłem że wyciek mam a ciężko powiedzieć jak duży, bo podłoga pod silnikiem,a z góry nic nie było widać.
Jadę do zaprzyjaźnionego mechanika, podnośnik, kontrola i faktycznie. Podłoga mokra (nie mocno, ale jednak), więc szukamy. Koło webasto ślady doprowadziły, ato odpalamy gazuje i ...nic. Ani kropli płynu z układnu nie chce skapnąć by ukazać nieszczelność
!
Mechanik mówi.. "jedź go przegoń i wróć" po uprzednim umyciu i wysuszeniu.
Wracam i...nic
Płyn w zbiornicznku ledwo widzialny, a po odkręceniu zbiorniczka głośny syyyk i poziom wraca prawie do normy...zapowietrza się??? Przecież jest sam się powinien odpowietrzać!?
Mechanik...prawdopodobnie korek od zbiorniczka uwalony. 15 zł nowy korek i...nic! Dalej zasysa płyn i węże grube, wiec robi się duże podciśnienie. Dlaczego???
Test na obecość CO2 pozytywny. Diagnoza to UPG.
Olej z płynem się nie miesza, wiec chciałem zapytać czy to musi być UPG? Może jakieś inne pomysły macie? Płyn z powodu ciśnienia wywalało w najsłabszym punkcie układu chłodzenia, wiec defakto układ jest szczelny
Koszty: planowanie głowicy, szczelność, uszczelki etc. i robocizna miedzy 1500 a 2000.
Dodam, że nie ma żadnych wachań temp. silnika. Trzyma pewne 90 C.
2007, 1.9 TDi, prawdopodobnie (kwitów nie mam, bo nie ja robiłem), podkręcony na 130 koni.
Jechałem w dluższą trasę, (ok. 300 km.), na autostradzie w korku wywaliło komunikat o niskim poziomie płynu w układzie chołodzenia( 27C i przy właczonej klimie)...1 wszy raz taki komunikat w mojej VW karierze! Szybka dolewka ok 100ml. i jedziemy dalej. Po ok 40 min. znowu to samo...
Stwierdziłem że wyciek mam a ciężko powiedzieć jak duży, bo podłoga pod silnikiem,a z góry nic nie było widać.
Jadę do zaprzyjaźnionego mechanika, podnośnik, kontrola i faktycznie. Podłoga mokra (nie mocno, ale jednak), więc szukamy. Koło webasto ślady doprowadziły, ato odpalamy gazuje i ...nic. Ani kropli płynu z układnu nie chce skapnąć by ukazać nieszczelność
Mechanik mówi.. "jedź go przegoń i wróć" po uprzednim umyciu i wysuszeniu.
Wracam i...nic
Płyn w zbiornicznku ledwo widzialny, a po odkręceniu zbiorniczka głośny syyyk i poziom wraca prawie do normy...zapowietrza się??? Przecież jest sam się powinien odpowietrzać!?
Mechanik...prawdopodobnie korek od zbiorniczka uwalony. 15 zł nowy korek i...nic! Dalej zasysa płyn i węże grube, wiec robi się duże podciśnienie. Dlaczego???
Test na obecość CO2 pozytywny. Diagnoza to UPG.
Olej z płynem się nie miesza, wiec chciałem zapytać czy to musi być UPG? Może jakieś inne pomysły macie? Płyn z powodu ciśnienia wywalało w najsłabszym punkcie układu chłodzenia, wiec defakto układ jest szczelny
Koszty: planowanie głowicy, szczelność, uszczelki etc. i robocizna miedzy 1500 a 2000.
Dodam, że nie ma żadnych wachań temp. silnika. Trzyma pewne 90 C.
Czasem na drodze spotykam prawdziwych szaleńców!
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
...czasem naprawdę trudno ich wyprzedzić!
- wesol
- Władca postów
Jaki korek. Ile razy już to pisałem. Tam jest grzybek z uszczelką i sprężyna która w to dusi to co ma się tam zepsuć. W układzie wodnym nie ma żadnego ciśnienia. Tam jest jak coś to takie jak beknięcie niemowlaka i tylko tyle. Jak poziom skacze płynu to jak nic upg. Jak się postarać to sprawę załatwisz we własnym zakresie i koszty to nawet od 200 zł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- forman
- Przeglądacz
Nie ma jak, nie ma gdzie i nie ma czym 
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Panowie a co jest przyczyną uszkodzenia UPG co robić żeby do tego nie doszło czy to kwestia przejechanych km i nikogo nie ominie czy ma na to wpływ konkretny typ silnika( w tych pada a w tych nie)
- wesol
- Władca postów
Tak wspomniałem że można we własnym zakresie bo sporo osób wymienia sobie rozrzady a to połowa sukcesu. Jak jeszcze wyszarpuje turbinę do czyszczenia itp to druga połowa sukcesu. Czyli upg wtedy to pikuś.
Jaka przyczyna? Ano oczewiscie jeśli auto nie dłubane na większe moce tylko seria lub lizniete to czas przebieg robi swoje. Przelot 200-300 tys to można powiedzieć że już powinno upg siąść. Owszem bywa że i przelatał się więcej bo to nie wyrocznia ale większość przypadków tak to wygląda. Wcześniejsze TDI vp miały tak że siadała uszczelka na 2 garze. Ja bym tu nie płakał tak czy siak bo wiele aut ma też tak że obsiadają tuleje i wtedy to można kupę tych uszczelek wymienić i nadal lipa będzie.
Jaka przyczyna? Ano oczewiscie jeśli auto nie dłubane na większe moce tylko seria lub lizniete to czas przebieg robi swoje. Przelot 200-300 tys to można powiedzieć że już powinno upg siąść. Owszem bywa że i przelatał się więcej bo to nie wyrocznia ale większość przypadków tak to wygląda. Wcześniejsze TDI vp miały tak że siadała uszczelka na 2 garze. Ja bym tu nie płakał tak czy siak bo wiele aut ma też tak że obsiadają tuleje i wtedy to można kupę tych uszczelek wymienić i nadal lipa będzie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
majuDJ
- Kandydat
- Auto:: A3 8P
Jak tak zrobiłem to w układzie chłodzenia zrobiła się bita piana, bo miałem uwalone UPG. Pianie ze zbiorniczka można było łyżką wyciągać. Przy wymianie UPG trzeba było kilkukrotnie płukać cały układ chłodzenia!!!Zimny Chirurg pisze:dl do jakiegos znajomego ktory mial problem z temp silnika. Podjechal tym autem i mowil ze zapodal jakiegos specyfiku na to. Rob odrazu mu powiedzial ze to bardzo niedobrze. Po mojemu to tak sie aut nie naprawia. Podobnie sytuacja sie ma z tymi prepatatami na leczenie wtryskow. Znikaja w sklepach ale nigdy ci to nie naprawi ani pompki ani wtrysku cr. Nie wierzysz to spytaj Jacka.
- forman
- Przeglądacz
UPG wymieniona...a i przy okazji:
nowy rozrzad, popychacze, panewki korbowodowe, szklanki, uczelniacze na pompo-wtryskach, piercienie na tlokach ( dwa plywaly w oleju), nowa sonda lambda (chcek na desce), planowanie i sprawdzanie szczelnosci glowicy no inne drobe rzeczy...koszty...
1500zl- robocizna
3000 zl- czesci
Co daje okragle 4500...
Pozdro!
nowy rozrzad, popychacze, panewki korbowodowe, szklanki, uczelniacze na pompo-wtryskach, piercienie na tlokach ( dwa plywaly w oleju), nowa sonda lambda (chcek na desce), planowanie i sprawdzanie szczelnosci glowicy no inne drobe rzeczy...koszty...
1500zl- robocizna
3000 zl- czesci
Co daje okragle 4500...
Pozdro!