Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Cykanie na rozgrzanym silniku
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Cykanie na rozgrzanym silniku
Jaca, jest baza nagranych hałasów i na jej podstawie się określa co to za hałas. A osoba decydującą czy jest to normalne czy nie jest osoba w serwisie.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Baja
. Tylko ta osoba musi mieć muuuzyczny słuch
. Baza dzwięków
. Wg mnie baza absurdów serwisowych.
Hehe ostatnio się dowiedziałem od Pana z serwisu VW z warszawy, że jak się usunie DPF i uszkodzi się czujnik tem spalin to auto nie odpali
. No smiech na sali 
Hehe ostatnio się dowiedziałem od Pana z serwisu VW z warszawy, że jak się usunie DPF i uszkodzi się czujnik tem spalin to auto nie odpali
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- Muti
- Władca postów
Jaca, ja tylko mówię jak to powinno wyglądać
osoba decyzyjna co jest zepsute nie jest osoba u importera, a serwisant kontaktujący się z importerem
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Spoko, ja już się poprostu smieję z naszej rzeczywistości.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- Muti
- Władca postów
Nie jest taka zła w brew pozorom. Baza jest bogata
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
A to trafiłem na ciekawy temat . Właśnie mi wlazło to ''cykanie '' .
Chociaż cykanie bzykaniu nie równe
Mam identyczne objawy .
Na zimnym nic , na ciepłym czasami się pojawia ( ale pompowtryskiwacze ??? od góry tego nie słyszę ? -bardziej od dołu )
Jestem po wymianie sprzegła , dwumasy , wysprzęglika , oleju w skrzyni itd . generalnie duży remont .
Jazda BAJKA równomierność silnika , praca przekładni , wchodzenie sprzegła . Niebo a ziemia tylko to cykanie
. Ale będę to obserwował i zobaczymy co wymyślimy z naszym mechanikem .
Chociaż cykanie bzykaniu nie równe
Mam identyczne objawy .
Na zimnym nic , na ciepłym czasami się pojawia ( ale pompowtryskiwacze ??? od góry tego nie słyszę ? -bardziej od dołu )
Jestem po wymianie sprzegła , dwumasy , wysprzęglika , oleju w skrzyni itd . generalnie duży remont .
Jazda BAJKA równomierność silnika , praca przekładni , wchodzenie sprzegła . Niebo a ziemia tylko to cykanie
-
czenia
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0AZV 2003
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 6 razy
U mnie jest tak samo, a również jestem po remoncie skrzyni i wymianie dwumasy na nową sachsa. Na początku myślałem, że mechanik przygrał w ch... i zamontował mi regenerowaną dwumasę, zdjąłem więc skrzynię w celu sprawdzenia i okazało się, że jest nowa dwumasa zawiozłem ją dla świętego spokoju do sprawdzenia innemu mechanikowi i tamten stwierdził, że to wina skrzyni. U mnie kiedy słychać to tykanie wystarczy wcisnąć sprzęgło i bardzo delikatnie je puścić, wtedy ustępuję i mechanik stwierdził, że to skrzynia i tłumaczył mi, że coś tam się nie tak układa. Wtryski sprawdzałem według manuala jarrego i są ok. Mi się już nie opłaca po raz kolejny naprawiać skrzyni i będę jeździł tak długo, aż się nie rozleci- niedaleko mnie jest używana skrzyni za 1tys.
Swoją drogą co sądzicie o oleju do skrzyni jb oil germany? W sklepie nie mieli innego, więc kupiłem ten.
Swoją drogą co sądzicie o oleju do skrzyni jb oil germany? W sklepie nie mieli innego, więc kupiłem ten.
- wksgymsport
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Mareek1980 pisze:Wczoraj pojechałem do innego mechanika, który podłączył autko do kompa, coś w nim pogrzebał i stwierdził, że komputer nie widzi żadnych błędów. Następnie wykonał jazdę próbną podczas której, powciskał kilka razy sprzęgło, parę razy odpalił i zgasił samochód, po czym stwierdził, że do wymiany mam koło dwumasowe. Dowodem tego jest m.in. to, że przy gaszeniu samochodu bez wciśniętego sprzęgła, silnik skacze po całej komorze, a przy wciśniętym sprzęgle jest ok. Jakby tego było mało, to podobno zepsute koło dwumasowe, powodując drgania wałka skrzyni biegów, najprawdopodobniej uszkodziło łożyska na wałku, które też trzeba będzie wymienić, bo podczas jazdy, przy przyspieszaniu, coś strasznie „chrobocze” w skrzyni biegów. Jeżeli chodzi o cykanie, które słychać tylko na mocno rozgrzanym silniku, to ma to związek z tym, że jak olej w skrzyni biegów się rozgrzeje, to robi się rzadszy i dopiero wówczas słychać jak wszystko się tam „telepie”. Znachor stwierdził także, że przy naprawie dobrze byłoby wymienić również tarczę sprzęgłową, docisk i wysprzęglik z łożyskiem, żeby za pół roku nie trzeba było znowu wyciągać skrzyni.
Wycena:
Kompletne sprzęgło Luk-a - dwumasa, tarcza, docisk - 2500 zł, wysprzęglik - 230 zł, 2 łożyska na
wałku - 850 zł, olej do skrzyni - 120 zł, 2 gumowe osłony półosi - 100 zł, robocizna - 200 zł. Razem 4000 zł.
Mareek1980 pisze:Filmik wrzuciłem na youtube http://www.youtube.com/watch?v=yyoBQhLVRk8jeżu pisze:Nagraj filmik Swojego auta i zapodaj..... Szklanki raczej słychać na zimnym.....Trzeba przyjrzeć się napędowi paska osprzętu i rozrządu. Pewnie niedomaga jakaś rolka.
U mnie to samo jest. Tez cyka dziwnie, ale u mnie to dwumasa ktora słychac i widacdzownilem po części, luka mam po 920 zł sama dwumase- ale tak jak piszecie tez musze komplet wziac no i to zamyka sie w 1500 a nie 4000 !! za 4000 to bym jeszcze zrobił RNS 510 Footwell i inne mody
NIE DAJ SIĘ !! JEDZ DO INNEGO MECHANA
[ Dodano: Wto Lip 17, 2012 10:37 ]
Wczoraj pojechałem do innego mechanika, który podłączył autko do kompa, coś w nim pogrzebał i stwierdził, że komputer nie widzi żadnych błędów. Następnie wykonał jazdę próbną podczas której, powciskał kilka razy sprzęgło, parę razy odpalił i zgasił samochód, po czym stwierdził, że do wymiany mam koło dwumasowe. Dowodem tego jest m.in. to, że przy gaszeniu samochodu bez wciśniętego sprzęgła, silnik skacze po całej komorze, a przy wciśniętym sprzęgle jest ok. Jakby tego było mało, to podobno zepsute koło dwumasowe, powodując drgania wałka skrzyni biegów, najprawdopodobniej uszkodziło łożyska na wałku, które też trzeba będzie wymienić, bo podczas jazdy, przy przyspieszaniu, coś strasznie „chrobocze” w skrzyni biegów. Jeżeli chodzi o cykanie, które słychać tylko na mocno rozgrzanym silniku, to ma to związek z tym, że jak olej w skrzyni biegów się rozgrzeje, to robi się rzadszy i dopiero wówczas słychać jak wszystko się tam „telepie”. Znachor stwierdził także, że przy naprawie dobrze byłoby wymienić również tarczę sprzęgłową, docisk i wysprzęglik z łożyskiem, żeby za pół roku nie trzeba było znowu wyciągać skrzyni.
Wycena:
Kompletne sprzęgło Luk-a - dwumasa, tarcza, docisk - 2500 zł, wysprzęglik - 230 zł, 2 łożyska na wałku - 850 zł, olej do skrzyni - 120 zł, 2 gumowe osłony półosi - 100 zł, robocizna - 200 zł. Razem 4000 zł.
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
http://www.wksgymsport.pl
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Cyka , cyka i cyka
Pojawia się jak rozgrzeje chociaż nie zawsze . Mechanicy tylko dumają i dumają . Powiadają , że może dotyka osłona skrzyni biegów ???
Akurat nie mam dostępu do ETKI , a ta on line też szwankuje .
Wspomoże ktoś rysunkiem ? Co to może być za osłona co ma styczność z wirujacym sprzęgłem ???
Pojawia się jak rozgrzeje chociaż nie zawsze . Mechanicy tylko dumają i dumają . Powiadają , że może dotyka osłona skrzyni biegów ???
Akurat nie mam dostępu do ETKI , a ta on line też szwankuje .
Wspomoże ktoś rysunkiem ? Co to może być za osłona co ma styczność z wirujacym sprzęgłem ???
Ostatnio zmieniony wt mar 04, 2014 16:01 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czenia
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0AZV 2003
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 6 razy
To taka jakby uszczelka metalowa, która wchodzi (w zasadzie tylko jej mały kawałek) między dwumasę i silnik. Przypuszczam, że mam ten sam problem i w ten weekend będę po raz drugi wyciągał skrzynię- tak jak piszą na forum nie ma z tym zbyt dużego problemu (swoją szóstkę wyjąłem bez kanału).Maciej_F pisze:Akurat nie mam dostępu do ETKI , a ta on line też szwankuje .
Wspomoże ktoś rysunkiem ? Co to może być za osłona co ma styczność z witujacym sprzęgłem ???
- KIX
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 2.0 TDI AZV
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 5 razy
- Kontakt:
Witam,
ponieważ u mnie też pojawiło się cykanie postanowiłem się podpiąć pod ten temat i nie zakładać nowego. Będę wdzięczny za podpowiedź co może być przyczyną.. może coś sam będę mógł sprawdzić i potwierdzić. Jestem na urlopie w Kołobrzegu u rodziców i zanim dojadę do swojego mechanika we Wroc to może już coś będę wiedział.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Generalnie wydaje mi się, że to cykanie dochodzi z okolic paska klinowego tam jest taki okrągły element stalowy/aluminiowy? który wyraźnie wibruje przy włączonym silniku, a przy wyłączonym ani drgnie.
https://vimeo.com/96334955
https://vimeo.com/96334954
Mam przy sobie vcdsa, który nic ciekawego nie pokazuje oprócz uszkodzenia dogrzewacza, ale to już było i wcześniej nie było cykania.
"cyganie" jest w mojej ocenie takie wyraźnie metaliczne.. mógłbym je powiązać zarówno z jakimś elementem od paska klinowego ale jak i opiłkiem pomiędzy tłokiem a cylindrem...
)
ponieważ u mnie też pojawiło się cykanie postanowiłem się podpiąć pod ten temat i nie zakładać nowego. Będę wdzięczny za podpowiedź co może być przyczyną.. może coś sam będę mógł sprawdzić i potwierdzić. Jestem na urlopie w Kołobrzegu u rodziców i zanim dojadę do swojego mechanika we Wroc to może już coś będę wiedział.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Generalnie wydaje mi się, że to cykanie dochodzi z okolic paska klinowego tam jest taki okrągły element stalowy/aluminiowy? który wyraźnie wibruje przy włączonym silniku, a przy wyłączonym ani drgnie.
https://vimeo.com/96334955
https://vimeo.com/96334954
Mam przy sobie vcdsa, który nic ciekawego nie pokazuje oprócz uszkodzenia dogrzewacza, ale to już było i wcześniej nie było cykania.
"cyganie" jest w mojej ocenie takie wyraźnie metaliczne.. mógłbym je powiązać zarówno z jakimś elementem od paska klinowego ale jak i opiłkiem pomiędzy tłokiem a cylindrem...
Touran Kixa
PPD
PPD
- Muti
- Władca postów
Jak buja się napinacz to najprawdopodobniej sprzegielko alternatora padło.
NzTT
NzTT
- KIX
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 2.0 TDI AZV
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 5 razy
- Kontakt:
OK, a mogę to jakoś zdiagnozować i potwierdzić?Muti pisze:Jak buja się napinacz to najprawdopodobniej sprzegielko alternatora padło.
NzTT
Touran Kixa
PPD
PPD
- Muti
- Władca postów
Zdjąć pasek i zobaczyć czy przestanie
A samo sprzegielko to po zdjęciu paska musisz sprawdzić czy kręci się tylko w jedną stronę z oporem.
NzTT
A samo sprzegielko to po zdjęciu paska musisz sprawdzić czy kręci się tylko w jedną stronę z oporem.
NzTT