Gniazdo zapalniczki spaliło dwa radia CB
- darog69
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 BXE
- Imię:: Darek
- Podziękował: 2 razy
Re: Gniazdo zapalniczki spaliło dwa radia CB
Ludzie to nie temat o bezpiecznikach domowych,poza tym ja niczego nie zastępowałem gwoździem,a bezpiecznik dla gniazda zapalniczki mam taki jak jest opisany w slocie.N kablu z radia też jest bezpiecznik 2A 24V więc nie wiem co może powodować takie cuda.A jak wygląda sprawa z anteną,czy może się coś stać jeśli np kabel od anteny zostanie uszkodzony np fotelem,bo raz go lekko przyszczypnęłem
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Jak nie będziesz miał podłączonej anteny (przecięty przewód antenowy) i będziesz nadawał spalisz końcówkę mocy cb.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Tak może się stać. Bat anteny jest nadajnikiem a uziemienie to drugi biegun.
Bezpiecznik 2 A to już sugeruje że takie CB to pobór prądu znikomy.
Bezpiecznik 2 A to już sugeruje że takie CB to pobór prądu znikomy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- darog69
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 BXE
- Imię:: Darek
- Podziękował: 2 razy
No najbardziej mi pasuje opcja iż coś jest z anteną nie teges,a na pewno nie włączam radia bez anteny.Być może fotelem uszkodziłem kabel.Jaki może być koszt naprawy takiej końcówki mocy w radiu President Tommy,bo jest to radio kolegi i muszę je naprawić.Dziś je podłączyłem i wyświetlacz świeci normalnie nawet coś tam szumi,więc możliwe że to te końcówki mocy poszły
Kupiłem wczoraj radyjko President Johny III i dziś byłem u montera aby sprawdził mi antenę,no i okazało się że wsio gra ,antena sprawna nawet dobrze zestrojona z nowym radyjkiem,gra i buczy.Lecz nadaj rebus nie rozwiązany
Kupiłem wczoraj radyjko President Johny III i dziś byłem u montera aby sprawdził mi antenę,no i okazało się że wsio gra ,antena sprawna nawet dobrze zestrojona z nowym radyjkiem,gra i buczy.Lecz nadaj rebus nie rozwiązany

- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Witam
Kolego nie ma możliwości abyś przez gniazdo zapalniczki spalił radio jeśli jest poprawna biegunowość.
Na pewno jest dobra. Gdyby była odwrotnie spalił by się od razu bezpiecznik albo w radiu we wtyczce zapalniczki albo na kablu. W ostateczności od razu poszedł by dym z radia i na pewno by już nie odpowiedziało. Może też spalić się bezpiecznik od zapalniczki wbrew temu co pisze Wesoł. Tak jak już tu jeden kolega zasugerował problemem jest albo antena albo kabel od anteny. Z opisu jaki dałeś mogła iść końcówka mocy nadajnika radiowego.
A tak przy okazji Wesoł po to jest zabezpieczenie różnicowo prądowe, służy do ochrony ludzi przed porażeniem prądem elektrycznym przy dotyku pośrednim i bezpośrednim, ogranicza także skutki uszkodzenia urządzeń, w tym możliwość powstania pożaru.
Nie wprowadzaj nikogo w błąd. Jeszcze jedno skąd Ty wziąłeś te prądy w CB radio?
Kolego nie ma możliwości abyś przez gniazdo zapalniczki spalił radio jeśli jest poprawna biegunowość.
Na pewno jest dobra. Gdyby była odwrotnie spalił by się od razu bezpiecznik albo w radiu we wtyczce zapalniczki albo na kablu. W ostateczności od razu poszedł by dym z radia i na pewno by już nie odpowiedziało. Może też spalić się bezpiecznik od zapalniczki wbrew temu co pisze Wesoł. Tak jak już tu jeden kolega zasugerował problemem jest albo antena albo kabel od anteny. Z opisu jaki dałeś mogła iść końcówka mocy nadajnika radiowego.
A tak przy okazji Wesoł po to jest zabezpieczenie różnicowo prądowe, służy do ochrony ludzi przed porażeniem prądem elektrycznym przy dotyku pośrednim i bezpośrednim, ogranicza także skutki uszkodzenia urządzeń, w tym możliwość powstania pożaru.
Nie wprowadzaj nikogo w błąd. Jeszcze jedno skąd Ty wziąłeś te prądy w CB radio?
- wesol
- Władca postów
Tak strzelałem bo nigdy nie robiłem pomiarów. Różnicowka też może nie zadziałać jeśli odrobinkę pogmerac w kablach. Nawet w pracy już się tak trafiło że robiłem bo klient chciał na dworze odpalić Katowice i wywalało cały czas. Skalniak taki duży mamy i na święta ubieramy go lampkami to też było że wywalało po deszczu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- PIOTREL
- Expert
Różnicówka może nie zadziałać tylko i wyłącznie wtedy kiedy jest uszkodzona. To można sprawdzić w domowych warunkach na dwa sposoby. Ale to nie temat do tego.
- wesol
- Władca postów
Różnicowka to jakby bezpiecznik tylko że nie wywala po przekroczeniu 10 amper itp jak jest zrobiony tylko mili ampery.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Różnicówka "sprawdza" prąd jaki przepływa przez nią w obie strony. Ma być tyle samo. Jeśli różnica przekracza prąd zadziałania np. 30mA to różnicówka ma odłączyć zasilanie, gdyż oznacza to, że w obwodzie jest upływ np. przebicie i ze względów bezpieczeństwa ma zadziałać różnicówka.
Wesol skoro wam wywalało różnicowkę przy skalniaku to należy poszukać przyczyny, a nie kombinować aby to jakoś uruchomić, bo jest gdzieś upływ np. przewody ze słabą izolacją nienadające się do pracy na zewnątrz. Idąc tym tokiem rozumowania to w aucie przy niesprawnych hamulcach można pokombinować że przecież jest jeszcze ręczny więc można jechać dalej.
Wesol skoro wam wywalało różnicowkę przy skalniaku to należy poszukać przyczyny, a nie kombinować aby to jakoś uruchomić, bo jest gdzieś upływ np. przewody ze słabą izolacją nienadające się do pracy na zewnątrz. Idąc tym tokiem rozumowania to w aucie przy niesprawnych hamulcach można pokombinować że przecież jest jeszcze ręczny więc można jechać dalej.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- PIOTREL
- Expert
Paweł nie pisz już więcej w tym temacie bo każde zdanie to kompletna bzdura.wesol pisze:Różnicowka to jakby bezpiecznik tylko że nie wywala po przekroczeniu 10 amper itp jak jest zrobiony tylko mili ampery.
- wesol
- Władca postów
Tak niby się zgadza ale jakoś słabo mi się widzi szukanie i robienie roboty elektryka. Ja tylko miałem zrobić by świeciło bez dłubania godzinę czy dwie. Tak jak już mówiłem u ojca w domu a ma ten dom zaledwie 8 lat i wiertarkę podłączył taka z Alu korpusem i wywalało. Odpiął różnicowka na piwnice i po temacie. Ja mam dom który ma 40 lat i tu takich wynalazków nie ma i jakoś żyje. Zaznaczam że oba domy stawiał mój ojciec. Teraz będę budował z ojcem jeszcze trzeci dom to owszem trzeba będzie zrobić tak by odbiór przejść ale raczej różnicowka później wywale. To tak jak te bezpieczniki automatyczne też mnie denerwują. Wolę topikowe. Zakładam 20A i podłączam każdą spawarkę a na automatach to wywala mi na migomatem już.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- PIOTREL
- Expert
Gdyby była dobrze zrobiona instalacja to nie powinno wywalać. Jeśli wywala to musi być jakiś problem. Nawet gniazdko musi być odpowiednio podłączone z zachowaniem "fazy" na konkretniej "dziurce" Jeśli się "słabo widzisz w robieniu za elektryka" nie pisz więcej o tym bo widać, że nie masz większego o tym pojęcia. Nie wprowadzaj czytających w błąd. Tak samo jak pisałeś bzdury z poborem prądu zwykłego CB radia.wesol pisze:Tak niby się zgadza ale jakoś słabo mi się widzi szukanie i robienie roboty elektryka. Ja tylko miałem zrobić by świeciło bez dłubania godzinę czy dwie. Tak jak już mówiłem u ojca w domu a ma ten dom zaledwie 8 lat i wiertarkę podłączył taka z Alu korpusem i wywalało. Odpiął różnicowka na piwnice i po temacie. Ja mam dom który ma 40 lat i tu takich wynalazków nie ma i jakoś żyje. Zaznaczam że oba domy stawiał mój ojciec. Teraz będę budował z ojcem jeszcze trzeci dom to owszem trzeba będzie zrobić tak by odbiór przejść ale raczej różnicowka później wywale. To tak jak te bezpieczniki automatyczne też mnie denerwują. Wolę topikowe. Zakładam 20A i podłączam każdą spawarkę a na automatach to wywala mi na migomatem już.
- wesol
- Władca postów
Może przeczytaj uważnie co pisałem o poborze co. Wyraźnie pisze że powiedzmy. To i tak nie ma znaczenia czy pobiera 2 czy 4 ampery. A są takie cb co kosztują 200 czy 300 zł jak i są takie co kosztują po 2000 zł CB. Tak więc te bajeranckie mają całkiem inne wyswietlacze i elektronikę więc i też pobór też bywa różny.
Ja ci mówię jak było 19 grudnia przed wolnym jak żeśmy godzinę przed fajrantem rozwieszali lampki a tu zonk. Nie będziemy sobie kosztów robić ściągając elektryka a miało świecić i tyle. Zrobiłem w 10 minut i działało. A ta upływność była znikoma. Ciort wie czy na wtyczkach przedłużaczy czy same lampki chińskie robiły problem a skoro rozwieszali sny na dużej choince kilka kompletów to przecie nie będę ich ściągał ponownie a z dźwiga żeśmy je wieszali.
Ja ci mówię jak było 19 grudnia przed wolnym jak żeśmy godzinę przed fajrantem rozwieszali lampki a tu zonk. Nie będziemy sobie kosztów robić ściągając elektryka a miało świecić i tyle. Zrobiłem w 10 minut i działało. A ta upływność była znikoma. Ciort wie czy na wtyczkach przedłużaczy czy same lampki chińskie robiły problem a skoro rozwieszali sny na dużej choince kilka kompletów to przecie nie będę ich ściągał ponownie a z dźwiga żeśmy je wieszali.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
Ale chyba nie 4A.
W Polsce każdy jest specjalistą od wszystkiego niestety i wsio jakoś działa do momentu nieszczęścia.
W Polsce każdy jest specjalistą od wszystkiego niestety i wsio jakoś działa do momentu nieszczęścia.
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
- PIOTREL
- Expert
Wyświetlacz w małym stopniu wpływa na pobór prądu CB radia, CB Radio największy pobór ma podczas nadawania. Generalnie radio może mieć super bajery na kiju, jeśli ma moc nadawania zgodne z homologacją czyli 4W w AM to prąd pobierany zawsze jest w pewnych granicach. (2-3A)