To to jest nic bo jak chcesz zwrotnice przód od S3 to koszta 500 - 700 zł na allegro a dokładnie ten sam numer części jest w passacie cc albo b6 i juz cena 100
Ciag dalszy prac powolutku powolutku
i przymiarka tak wyglada na zwrotnicach z passata et51 18 cali 7,5j
po zrobieniu geometrii troche się wyrówna.
A tu dotarły jarzma po piaskowaniu od razu trzeba było się za malowanie zabrać żeby jak najszybciej móc składać wszystko
jutro montowanie i dokręcanie wszystkich śrub na zawieszeniu
zalozone i podokrecane puki co z jednej strony oczywiscie jak VW zaleca w pozycji spoczynkowej nie zaladowanego auta no i zakupiony zostal komplet srub mocujacych amortyzatory
tu jest jedna wielka niewiadoma wisi juz od listopada mam nadzieje ze może nie na ten ale na przyszły weekend będzie koniec i auto stanie na kołach i będzie gotowe do geometrii i zabawy z norweskimi urzędami żeby wszystko było na cacy. Następnie kosmetyka i oklejanie wszystkiego co chromowane w czarny połysk plus czarny dach i lusterka.
No to koniec a łatwo nie było. Wreszcie po 7 miesiącach wiszenia i zbierania wszystkiego wyjechał Ostatni weekend był pracowity. Nie obyło sie bez zmian w planach aczkolwiek wyszło całkiem niezle. Zobaczymy jak się sprawdzi taki mix Silnik BKD 2.0 który był w czerwonym nie trafi jednak do srebrnego tylko do Audi A3 a tu trafi oryginał BLS z sierpnia 2009 z przebiegiem 190000. Po dostaniu silnika okazało się że sprzęgło i koło dwumasowe na nim zamontowane jest takie samo jak w 2.0 gdzie w oryginalnym silniku jaki był w aucie sprzęgło było mniejsze. Posprawdzałem bo nie byłem pewny i okazało się że skrzynia KDS MQ350 która była montowana w 2.0 będzie tu pasować więc rewelacja części które były kupione na straty nie pójdą Jeśli ktoś będzie zainteresowany założeniem takiej skrzyni do 1.9 oczywiście pomogę i podpowiem co potrzeba a troche tego jest Niebawem wielki test oszczędności paliwa w takim zestawie bo czeka go trasa 1000 km Oczywiście na pokład trafiła pompa ABS MK60EC1 z długim kodowaniem żeby mieć możliwość dalszych modyfikacji Jutro geometria wszystkie atesty przegląd i na drogę
No to juz troche przejechane i autko sprawuje sie rewelacyjnie Cały czas przychodzą do głowy nowe pomysły ale głównym i priorytetowym jest napęd na 4 koła do przyszłego sezonu Zobaczymy czy uda się wszystko skompletować. Puki co zmienione jeszcze lampy na takie z czarnymi środkami i licznik kolor 3D
Skrzynia półoś wał haldex półosie tylne. W touranie przeszczep podłogi kupa elektroniki zbiornik wydech i cioty wie co jeszcze bo może nawet pompa ABS odpowiednia.
W Sharanie nie. Po mojemu to bezsens bo to nie jest napęd na 4 koła tak naprawdę. To tylko wspoma taka. Pewnie kolejna generacja to będzie tylna oś napędzana elektrycznymi silnikami. Nigdy to nie będzie napęd na w Suzuki vitara itp.
Jak załączy sie w poślizgu, to już mi wystarczy. Mam mega podjazd do domu bo i jak spadnie śnieg, to moja żona już nie daje rady, ja wjadę, ale tylko na wstecznym. Ostatni mogłem mieć caly tył za 1700zł z wałem.
Skrzynia, sterownik, myślę ze w 3-4k bym się zmieścił z nowym sprzęgłem i dwumasa.
I będę mógł latać autem bokiem na lotnisku, dla dzieciaków frajda.
No właśnie nie ulatasz bo ESP i układ cię ładnie wyprostuje. To jest układ dla dżentelmenów. Chcesz polatać bokiem czy wjechać bez bólu bez szarpania nawet mega powoli to sprzegnij przód z tylem na stałe.
Dzięki za opinie i rozwinięcie tematu napędu na 4 kola Ostatnio na Youtube widziałem test różnych napędów w różnych autach i takie toyoty hondy niby ze stałym napędem na 4 kola poległy na teście a taki Passat b6 bez problemu ogarnął i przegrał tylko z Subaru kiedy tylko jedno koło miało trakcje wiec całkiem przyzwoity to napęd mimo że dołączany. Jutro na warsztat trafia pierwsza cześć z układanki do czyli skrzynia z reduktorem rozdzielaczem czy jak to tam się fachowo nazywa. Co ciekawe skrzynia taka o kodzie JLR na szrocie w Norwegii uwaga kosztuje 420 zł gdzie w Polsce na Allegro ceny startują od 1500 no i tu mam udokumentowany przebieg rok i gwarancje pełna na 3 miesiące. Cała Skoda akurat u mnie stoi wiec tylko sprawdze czy wózek tylny z Octavii podejdzie bo jak tak to kompletny napęd będzie wahacze wszystkie mam nowe a są takie same wiec nie potrzebuje całości Zbiornik dzielony potrzebny i pasujący jest z Audi A3 sportback. W Touranach były pompy ABS z ESP front tylko a tu jest potrzebne ESP na 4 ale to juz jest u mnie ogarnięte bo pompa wymieniona juz na BJ z długim kodowaniem. Jeszcze tylko pytanie dla czego w jednych autach tak jak w Skodzie czy Passacie czy tez Golfie wózki są aluminiowe a zwrotnice normalne a w Tiguanie jest na odwrót i właśnie z tego co czytałem to napęd dopasowuja z Tiguana. Pożyjemy zobaczymy zaczynamy zbieranie