Problemy ze ściąganiem

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piotrek_jetta »

No i jestem po wizycie w serwisie i spotkaniu z kierownikiem. Według kierownika serwisu wpis w historii "przygotowanie na expo" oznacza przygotowanie samochodu do wystawienia w salonie dealerskim i na żadnych targach auto nie było. Także temat wydaje się zamknięty w tej kwestii.

Co do pozostałych kwestii to nic konkretnego nie załatwiłem - serwis twierdzi, że zużycie amortyzatorów to norma, ale (i tutaj postęp) nie kwalifikują się one jeszcze bezwzględnie do wymiany, choć w niedalekiej przyszłości wymiana mnie czeka. Zdaniem serwisu przebieg 27 000 km nie jest tutaj niczym nadzwyczajnym. Opony oczywiście przez serwis nie zostały zamienione i tutaj niestety nie mam możliwości nic udowodnić - kierownik zaproponował, że serwis pokryje koszt jednej opony, a ja drugiej, a do tego dorzucą "extrarabat" na przegląd.

A co ściągania to narazie czekamy na wymianę opon, a później zobaczymy, czy dalej będzie ściągać.

W sprawie amortyzatorów mają wysłać do producenta pismo z prośbą o ustosunkowanie się do ewentualnej wymiany gwarancyjnej.

I tyle w sprawie. Co o tym myślicie?

Ja powiem tylko tyle - poważnie zastanawiam się nad sprzedażą auta bo nie tak sobie wyobrażałem eksploatacje nowego samochodu. Volkswagen to już nie ta sama marka co jeszcze kiedyś. Milion razy bardziej wole mojego golfika mk3 od tych nowych samochodów. Tam przynajmniej jeżdże na amortyzatorach pięć lat, a nie tak jak tutaj jeden rok.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

no czyli jesteś znowu w czarnej, tak jak mówiłem nic nie załatwisz jak kasa już jest na ich koncie. Tylko głupie tam gadanie. Fajnie mieć nowe bo lakier extra itp. ale nerwy, czasami nawet usterki dość poważne, no i śmieszne drogie serwisowanie aby utrzymać gwarancję która jak przyjdzie coś do czegoś niczego nie dotyczy. Obojętnie czy kupisz MERCEDESA, AUDI, czy coś innego zasze spotka cię to samo ze strony Importera jak i Sprzedawcy. Dlatego moja rada, nie napalaj się na nowe czy też demo cary a spokojnie poszukaj używanego autka z prawdziwym przebiegiem. Teraz ci nic nie pozostaje jak maksymalnie eksploatować auto jak jest jeszcze na gwaracji aby po gwarancji coś ni wyskoczyło kosztownego.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

kolega jeździ na taksówce ma prawie 300 tys km po warszawie - zawieszenie robił raz; ja mam 180- tys na blacie i robiłem tylko tuleje wahaczy. Fakt ze stare auta były mniej awaryjne ale miały tez prostszą konstrukcję; Touran czy generalnie Golf jest i tak relatywnie udana konstrukcją.

co do podejrzeń o to, ze samochód nie ejst nowy ja zadzowniłbym albo wybrał sie osobiście do miejskiego rzecznika konsumentów i pogadał; jest jeszcze cos takiego jak zgodnośc towaru z umową. a wymiana opon .. to strasznie infantylny pomysł.

trzymam kciuki - może uda się coś wskórać
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

anko1973 pisze:trzymam kciuki - może uda się coś wskórać
Czyli proponujesz walczyć? W zasadzie to coraz poważniej nad tym myśle. W serwisie próbowali mnie dzisiaj troche wziąść na postraszenie - strasząc, że skoro auto nie jest powystawowe, a w skardze napisałem że jest nie mając dowodów pisząc jednocześnie, że zostałem oszukany i sugerując tym samym, że są oszustami to mają podstawy, aby mnie pozwać do sądu. I prawie im się udało.

Ale jak przemyślałem sprawę to w zasadzie po pierwsze to, że czuje się oszukany dotyczy szerszego kontekstu (poza podejrzeniem o targi jest jeszcze kwestia zamiany opon kierunkowych stronami, nie naprawienie tego, że auto ściąga w prawo, ocieranie kierownicy, które podczas pierwszej wizyty nie zostało stwierdzone a podczas drugiej nagle okazało się, że to taśma z airbagu no i w końcu uszkodzenie amortyzatorów i wyząbkowanie opon po niespełna 30 000 km, a właściwie po 18 000 km bo wtedy auto trafiło do serwisu pierwszy raz i już wtedy były z nim problemy), po drugie skarga poszła do importera, uokiku, rzecznika konsumentów i do turbo kamery, ale nigdzie nie została publicznie udostępniona, więc jako tako jest to niska szkodliwość czynu i serwis nie został publicznie oczerniony, a po trzecie to raczej nie odważą się oddać sprawy do sądu bo ryzykują niepotrzebny rozgłos i publiczne pranie brudów, a w efekcie utratę wizerunku salonu jak i samego producenta.

No i jeszcze jedno - w historii serwisowej jest wpis "przygotowanie na expo". Expo to nazwa zastrzeżone i myśle, że mogłem się zasugerować tym stwierdzeniem jako mówiącym o możliwości wystawiania auta na salonie samochodowym. Zresztą tak też twierdził inny serwis VW. Zresztą udało mi się też dowiedzieć, że inne serwisy wstawiając auto do salonu dealerskiego nie odnotowują tego w serwisie.

Co o tym myślicie? Może macie jakieś rady i wskazówki? Zastanawiam się tylko jak udowodnić, że amortyzatory się za szybko zużyły. Bo serwis ciągle twierdzi, że to norma w obecnie produkowanych autach, tak samo zresztą jak ząbkowanie opon.

Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tylko rzeczoznawca z PZMOT, może stwierdzić wady i zużycie części, to jedyna droga by wygrać przed sądem.

Jeżeli masz twardy dowód, że auto było na expo - (pewnie ekspozycja w salonie), a w umowie sprzedaży auta nie jest to wyraźnie napisane to dobrego określenia użyłeś. Powinni Cię uprzedzić że samochód pochodzi z expo i zaproponować nowy albo za twoją zgodą obniżka lub cokolwiek innego na co wyrazisz zgodę. Kłania się KC

Co do tego, że wytoczą Ci proces o zniesławienie - to taktyka byś się odpieprzył czyli nie Ty ich straszysz ale oni Ciebie.

W "ostrożność procesowej" nie używaj twardych sforumowań tylko wydaje mi się, poczułem się oszukany, po co role mają się odwrócić.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Ja z uporem maniaka powtórzę że rzeczoznawca powinien obejrzeć, "zapis o expo"to z ich strony wymówka, nie bój się że straszą, atakują bo się boją. Że nie mają czystych rąk to już wiemy z telewizji.
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

cheles pisze:Jeżeli masz twardy dowód, że auto było na expo - (pewnie ekspozycja w salonie), a w umowie sprzedaży auta nie jest to wyraźnie napisane to dobrego określenia użyłeś. Powinni Cię uprzedzić że samochód pochodzi z expo i zaproponować nowy albo za twoją zgodą obniżka lub cokolwiek innego na co wyrazisz zgodę. Kłania się KC
Właśnie w tym rzecz, że ich zdaniem auto było tylko w salonie dealerskim, a nie na żadnym expo. O tym, że było w salonie dealerskim wystawione wiem, bo sam to auto tam oglądałem. Natomiast chodzi o to, że wpis w historii "przygotowanie na expo" sugerował moim zdaniem i zdaniem innego dealera, że auto było na jakichś targach. I teraz pytanie, czy mogą mnie oskarżyć o zniesławienie skoro skarga nie została podana do szerokiej, publicznej wiadomości?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

piotrek_jetta pisze:
cheles pisze:Jeżeli masz twardy dowód, że auto było na expo - (pewnie ekspozycja w salonie), a w umowie sprzedaży auta nie jest to wyraźnie napisane to dobrego określenia użyłeś. Powinni Cię uprzedzić że samochód pochodzi z expo i zaproponować nowy albo za twoją zgodą obniżka lub cokolwiek innego na co wyrazisz zgodę. Kłania się KC
Właśnie w tym rzecz, że ich zdaniem auto było tylko w salonie dealerskim, a nie na żadnym expo. O tym, że było w salonie dealerskim wystawione wiem, bo sam to auto tam oglądałem. Natomiast chodzi o to, że wpis w historii "przygotowanie na expo" sugerował moim zdaniem i zdaniem innego dealera, że auto było na jakichś targach. I teraz pytanie, czy mogą mnie oskarżyć o zniesławienie skoro skarga nie została podana do szerokiej, publicznej wiadomości?
Kolego to VW to nie PIS by z byle czym latać do sądu. Jak się będą upierać w co nie wierze bo nie jesteś pierwszy i ostatni co ich nazwał po imieniu. To ucierpi wizerunek firmy a to dla nich jest bezcenne. Ja bym się nie przejmował.
Obrazek
VW Touran by chelesline
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

kolego nie martw się na zapas -według mnie nie ale to przeba by KC poczytać co to jest zniesławienie - weź kc i poczytaj;

szkoda że na samym początku nie opisałeś sprawy dokładniej bo skoro widziałeś ze auto było wysatwowe to ....tutaj raczej nic nie ugrasz.

ja bym rozgraniczył sparwę dwie kwestie:
1. wady samochodu - gadka, że amorki padają po 18 tys km to bajka - ale trzeba być zaciętym mieć czas i pieniądze aby walczyć o swoje. turbo kamera pokazuje, ze czasami jest sens walczyć o swoje
2. kwestia wpisu expo - albo znajdziesz rzeczoznawcę, który zna się na tyle na praktykach importerów/dilerów ze Ci to potwierdzi albo trzeba sobie odpuścić
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

anko1973 pisze:
ja bym rozgraniczył sparwę dwie kwestie:
1. wady samochodu - gadka, że amorki padają po 18 tys km to bajka - ale trzeba być zaciętym mieć czas i pieniądze aby walczyć o swoje. turbo kamera pokazuje, ze czasami jest sens walczyć o swoje
2. kwestia wpisu expo - albo znajdziesz rzeczoznawcę, który zna się na tyle na praktykach importerów/dilerów ze Ci to potwierdzi albo trzeba sobie odpuścić
Próbowałem to dzisiaj zrobić. Generalnie kwestie targów odpuszcze bo nie udowodnie im czy było czy nie było na targach.

Ale w kwestii amorków - oni usilnie twierdzą, że to jest w pewnym stopniu nic nadzwyczajnego. Myślałem, żeby wziąć rzeczoznawce, ale pytanie czy cokolwiek w tej kwestii pomoże.

Natomiast myślę, nad innym podejście - podczas pierwszej wizyty zgłaszałem ściąganie auta. Serwis zrobił geometrie (podobno, bo nie mają na to żadnej dokumentacji, żadnego wydruku itp), I teraz najlepsze bo mamy dwie wersja:

1. Prawdziwa - zamienili opony kierunkowe stronami i obrócili je w złym kierunku

2. Wersja serwisu - po zbadaniu geometrii, która wyszła dobrze wypuścili auto z serwisu, czyli nie naprawili i wydali auto - co nawiasem mówiąc zgodnie z rękojmią daje podstawy do żądania wymiany auta na nowe.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Co do Ad2

Wielu próbowało nie liczył bym na to, do bólu będą naprawić.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

Wiem, wiem :) bardziej chodzi mi o pokazanie, że tak naprawdę czy przyjmą moją wersję o zamianie kół, czy przyjmą swoją wersję i tak wychodzi na to, że nawalili i wydaje mi się, że to jest dość mocny argument. Co sądzicie?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

piotrek_jetta pisze:Wiem, wiem :) bardziej chodzi mi o pokazanie, że tak naprawdę czy przyjmą moją wersję o zamianie kół, czy przyjmą swoją wersję i tak wychodzi na to, że nawalili i wydaje mi się, że to jest dość mocny argument. Co sądzicie?
A jak im udowodnisz złą zamianę kół. ?
Zawsze mogą stwierdzić, że oni dobrze zrobili a Ty sam źle zmieniłeś. (nie pracuję w ASO, a ni w VW)
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
piotrek_jetta
Przeglądacz

cheles pisze:
piotrek_jetta pisze:Wiem, wiem :) bardziej chodzi mi o pokazanie, że tak naprawdę czy przyjmą moją wersję o zamianie kół, czy przyjmą swoją wersję i tak wychodzi na to, że nawalili i wydaje mi się, że to jest dość mocny argument. Co sądzicie?
A jak im udowodnisz złą zamianę kół. ?
Zawsze mogą stwierdzić, że oni dobrze zrobili a Ty sam źle zmieniłeś. (nie pracuję w ASO, a ni w VW)
Właśnie rzecz w tym, że nie udowodnie, ale nawet jeśli założymy ich wersje, że koła założyli prawidłowo to wychodzi na to, że po zrobieniu geometrii olali zgłoszony problem i wydali samochód, który nadal ściągało. No bo skoro zrobili tylko geometrie i nic nie wyszło na badaniu to pojawia się pytanie dlaczego nie szukali dalej przyczyny problemu?

[ Dodano: Sro Cze 20, 2012 15:23 ]
Panowie jeszcze jedno pytanie - czy nie uważacie, że montowanie sportowych opon do samochodu typu jetta, passat, a następnie zrzucanie odpowiedzialności za ich wyząbkowanie na fakt, iż są one właśnie sportowe i nie do końca przystosowane do takich aut jest w porządku?

Czy nie powinno być tak, że klient przed zakupem powinien być informowany o tym, że w aucie są opony sportowe i mogą się one szybciej wyząbkować, aby był tego świadomy i ewentualne wybrał inne gumy?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

piotrek_jetta, żeby nie było nieścisłości (jak w przypadku pierwszego postu), co masz na myśli pisząc "opony sportowe" marka, model, wielkość, szerokość itp.

Ja np. słysząc informacje "opony sportowe" nasuwają mi się slicki ;) a wątpię byś je miał zamontowane.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ