TV z matrycą Full HD czy 4K Ultra HD

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: TV z matrycą Full HD czy 4K Ultra HD

Post autor: GioW »

Również polecam Samsunga. Mam dwa, jeden 32" Full HD u dzieciaka a u siebie 49" UHD Curved (ten zakrzywiony). Do obu dekodery nc+ i różnica w kolorach jest. Tak jak ktoś napisał wyżej jeśli kupujesz tv na rok może dwa to bierz Full hd jeśli na dłużej to 4K czy tam UHD różnie to nazywają.

W tym 4K mam Smart TV i o to chodzi.
Testowałem w sklepie jeszcze jakiegoś LG ale ichne smart tv mnie denerwowało... za duże ikony chociaż przeglądarka szybciej chodziła niż w Samsungu.

Jedyny minus tych tv to głośniki... strasznie słabe. Trzeba pomyśleć nad jakimś soundbarem bo na kino domowe nie mam miejsca.
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

Dodam, że mam dwa tv panasonic, sharpa i samsunga. Zdecydowanie wygrywa samsung.
Wojtek
zyraf1975
Początkujący
Auto:: ct 2.0 tdi dsg 170km 2011
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: zyraf1975 »

co do soundbar to nie wiem jak u innych ale w/g mnie do kina domowego jeszcze im bardzo daleko.
Warto za to sprawdzic czy tv ma opcję przekazywania dżwieku DD albo DTS po optyku na wzmacniacz. Zakupiłem ostatnio Philipsa i okazało się że nie przekazuje sygnału DD. Fakt że nie mam żadnej telewizji sat. ale z naziemnej na dekoderze była taka możliwośc w opcjach , TVN czy Polsat przekazuje sygnał w kilku opcjach m.in. DD czasami po polsku czasami w oryginale i mozna było wybrac a teraz dupa. Nawet na natflixie nie moge zapodać 5.1 bo mam amplituner bez hdmi i sygnał idzie do ampa z tv przez optyka :evil:
Były: Audi 80 2,0 '90, Golf III 1,8 GT '93.
Są: 1T1 1,6 FSI '03, 1T3 2,0 TDI 125kw '11
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Jeśli chodzi o TV i popularne marki to wygląda to tak
Sony w lepszych modelach kładzie matryce Samsunga co do kolorystyki i barwy kwestia ustawienia. To już nie jest ta marka co 20 lat temu.
Panasonic nie są złe ale w ekonomicznych modelach kładą badziewiaste matryce no name. Panasonic ma dobre swoje matryce ale pakuje je tylko w flagowe drogie modele.
Philips tylko marka została. Chyba jedna z najgorszych marek obecnie na rynku. Menu mało intuicyjne a co do programowania kanałów zwłaszcza w DVB-C to masakra. Elektronika montowana to albo Vestel albo Beko.
LG też niczego sobie. Wydaje mi się, że w rankingu marek zaraz po Samsungu.
Bardzo przyzwoite TV ma także Thomson.
Ja na tą chwilę dla siebie brałbym Samsunga. Co do rozdzielczości jeśli masz zwykłą antenę to tylko Ful HD. Wyższe rozdzielczości nic nie dadzą a na pewno nie większość ostrość. Ma to sens wtedy kiedy masz dobrą TV SAT. Musisz się też z tym liczyć, że jest tylko kilka kanałów i tak nie nadających cały czas tych rozdzielczościach. Co do tego czy męczą oczy to też już nie ma wpływu bo FHD też nie męczy.
Co do zakupu TV na lata to zapomnijcie. To nie jest to co kiedyś było. Bardzo ważne. W żadnej marce nie ustawiać obrazu na MAX w trybach dynamicznych. Diody LED dostają po du....
Potrafią się uszkodzić po nawet trzech latach. Oczywiście jest to do naprawy ale robią to tylko nieliczne serwisy.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Moi starzy kupili wieki temu Thompsona. Potem kilka lat później Samsunga. Oba nie jakieś flagowe modele ale działają i da się oglądać. O dziwo tego Samsunga wnosiłem po zakupie i dałem na dole do salonu a ten starszy Thompson zaniosłem na górę do sypialni. No i dwa dni później patrzę a ojciec odkręcił to i zamienił je miejscami. Ten starszy Thompson mówi że lepszy jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Thomson a nie Thompson.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

A tak chyba karabiny były Thompsona.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
cholek80
Przeglądacz
Auto:: T1 1.6 FSI BAG 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: cholek80 »

Cześć,

Ostatecznie wybór padł na Samsunga 43 cale z 4K Ultra HD. Jak to niektórzy mówią nie kupuje się technologii wstecz a TV mam nadzieję podziała więcej niż 5 lat dlatego jest z 4K Ultra HD.
Na razie wrażenia bardzo dobre.
Minusem jest to że nie czyta plików Avi z usb ale tak podobno jest w większości nowszych TV, pozostaje konwersja pliku albo zrzut ekranu laptopa na TV, przetestowałem i to i to i o dziwo lepsza jakość obrazu i dżwięku przy zrzucie ekranu.
Do tej pory łączyłem go przez wifi z telefonami samsung oraz laptopem Acer i HP.
Ciekaw jestem czy będzie działał z produktami Apple, jak przetestuję dam znać.
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

pliki AVI może zaczną działać po którejś aktualizacji ja tak miałem w nowym LG
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: poaa1hd »

A ja i chyba tylko ja powiem nigdy więcej Samsunga TV. Mialem nowego z serii 8000 wiec najwyższy model w 2011 roku jaki był 5 razy na serwisie wifi padało co chwila do tego kolory po pewnym czasie nie dało się go oglądać. Nie wiem jak to opisać ale czarne rzeczy i wszystkie ciemne wyglądały jak jednolita plama i to do tego jak by w negatywie. Siostra ma inny model po kilku latach ta sama bajka z kolorami. Mamie kupiłem też samsunga pół roku tragedia kolory to samo. po walkach z samsungiem który uważał że kolory sa jak najbardziej ok i gwarancji nie uznali wjechał LG który działa już kilka lat i żadnych różnic nie widać a pracuje dzień w dzień od rana do wieczora. Osobiście mam Philpsa 4K Android TV może demon prędkości nie jest ale obraz ma bardzo dobry a o to chodzi w TV. Do tego rewelacja wyświetlanie z google chrome na tv przez siec wiec wszystko co online oglądasz bez problemu idzie na tv czy to windows czy osx. Nie znalazłem tez formatu plików jakiego by ten TV nie odtwarzał z usb.
ODPOWIEDZ