Dziwny chrobot
-
- Użytkownik
- Auto:: VC 1.9CDTI 2007r
- Imię:: Sławek
Miałem to samo w moim poprzednim touranie 1.9TDI jak dobrze poszukasz to na forum są zdjęcia niestety pomogła dopiero wymiana skrzynisfinks pisze:Witam mam problem jak odpale to zaczyna rzezin taki metaliczny odglos jak by ktos srubek nasypal jak wcisne spzreglo przestaje i to najwiecejna 1,2 biegu oraz na postoju
Jest:
VC
W203 2.2CDI 140KM Elegance
W210 2.7CDI 170KM Avantgarde
VC
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
mój ma prawie 250 tkm i ani dwumasy ani żadnego chrobotania nie słychać... Może dwumasę miał wymienianą tego nie wiem ale spisuje się doskonale. Problemów ze skrzynią nie miałem odkąd go kupiłem a to już chyba 3 lata..... Co do Ciebie i twojego auta to nie ma chyba co gdybać tylko trzeba poszukać rzetelnego mechanika w okolicy ( może jest ktoś z forumowiczów z tamtych stron i doradzi lub szukaj tematu "polecany mechanik" - biednie tam jest ale zawsze kilka adresów znajdziesz).
nie zakładaj od razu najgorszego -
nos do góry!
nie zakładaj od razu najgorszego -

-
- Użytkownik
- Auto:: VC 1.9CDTI 2007r
- Imię:: Sławek
Nie wiem jak twój mechanik rozebrał tą skrzynię bo jej na moje oko nie da się rozebrać (a nie jedną skrzynie się rozbirało) przez to są takie drogie... po raz kolejny przytoczę zdjęcia, dodam że łożyska pod trybami są w koszyczkach z tworzywa więc grzanie zdaje się na nic te skrzynie siadają od zrywnej jazdy, wyłupuje się tryb na satelitach więc wydaje mi się że tak naprawdę twój mechanik w ogóle nie wie jak ta skrzynia w środku wygląda 
http://obrazki.elektroda.net/41_1280943420.jpg
http://obrazki.elektroda.net/82_1280943420.jpg
http://obrazki.elektroda.net/32_1280943420.jpg
[ Dodano: Czw Lut 14, 2013 23:28 ]
Filmik pokazany przez MUTI'ego pokazuje wyraźnie uszkodzone DM a w przypadku uszkodzonej skrzyni było słychać szelest np. podczas dojeżdżania do skrzyżowania bez gazu na włączonym biegu, nagraj filmik dokładnie przeglądając komorę silnika
ostatnio robiłem audi A4, B7 2.0TDI też tak waliło na jałowym ale okazało sie że mechanik wlał mu olej półsyntetyczny i niestety ale wałeczki rozrządu koledze się poprzycierały i całą hydraulikę trzeba było robić
taka mała nieuwaga przy pompkach

http://obrazki.elektroda.net/41_1280943420.jpg
http://obrazki.elektroda.net/82_1280943420.jpg
http://obrazki.elektroda.net/32_1280943420.jpg
[ Dodano: Czw Lut 14, 2013 23:28 ]
Filmik pokazany przez MUTI'ego pokazuje wyraźnie uszkodzone DM a w przypadku uszkodzonej skrzyni było słychać szelest np. podczas dojeżdżania do skrzyżowania bez gazu na włączonym biegu, nagraj filmik dokładnie przeglądając komorę silnika

Jest:
VC
VC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
witam moze ma ktos namiary na firme albo mkogos kto ma skrzynie do tourana mojego
1,9 105 6 biegowa jakas firma moze dobra ktora sprzedaje
[ Dodano: Pon Lut 18, 2013 23:41 ]
powiedzcie mi o mechanik mi powidzial ze to moze byc mechanizm roznicowy
i polecil wymiane skzrynie bo naprawa sie nie oplaci
jak myslicie
1,9 105 6 biegowa jakas firma moze dobra ktora sprzedaje
[ Dodano: Pon Lut 18, 2013 23:41 ]
powiedzcie mi o mechanik mi powidzial ze to moze byc mechanizm roznicowy
i polecil wymiane skzrynie bo naprawa sie nie oplaci
jak myslicie
- wesoł
- Użytkownik
- Auto:: CFHC.12-AVQ.2004
- Imię:: Arek-Seba
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
Witam tak sie naczytałem Waszych wypowiedzi,że sie boje o mojego TOURANIKA .Dzisiaj rano wstawilem go na warsztat (wymiana dwumasy ,sprzegla)ciekawe co odpindoli czy bedzie chodzil normalnie czy bedzie mi wciskal kit ze tak musi byc albo skrzynka do wymiany do zapłaty z robocizną mam 2400zl troche boli ale co zrobic
Pozdrawiam 

Wesol & Junior
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Seba na własnym przykładzie moge stwierdzić że odgłos padnietej dwumasy to nie odgłos nasypanych śrubek a raczej odgłos cegły w betoniarce lub raczej w bębnie pralki. I taki tez odgłos potwierdzali inni koledzy którzy przerabiali dwumase. Ten śrubkowy odgłos moze miec raczej zwiazek z samą skrzynią. Moge sie mylic bo specem nie jestem ale dwumasa wydaje inne dzwiękiseba244 pisze:Do sprawdzenia ponownie sprzęgło.....Odgłos nasypanych śrubek to objaw typowy dla dwumasy..
kiedy wymieniałeś?

-
- Expert
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
malcolm pisze:Seba na własnym przykładzie moge stwierdzić że odgłos padnietej dwumasy to nie odgłos nasypanych śrubek a raczej odgłos cegły w betoniarce lub raczej w bębnie pralki. I taki tez odgłos potwierdzali inni koledzy którzy przerabiali dwumase. Ten śrubkowy odgłos moze miec raczej zwiazek z samą skrzynią. Moge sie mylic bo specem nie jestem ale dwumasa wydaje inne dzwiękiseba244 pisze:Do sprawdzenia ponownie sprzęgło.....Odgłos nasypanych śrubek to objaw typowy dla dwumasy..
kiedy wymieniałeś?
Oczywiście, ale to później ( zaawansowany poziom), potem też trzęsie autem....
-
- Kandydat
- Imię::
Witam
Jestem nowy na forum i bardzo proszę o pomoc. Mam problem ze swoim Turkiem 1.9 tdi BKC, skrzynia GQN. Jak odpalę samochód gdy jest zimny strasznie rzęzi z okolicy lewego przedniego koła a dokładnie z obudowy 5,6 biegu. Najgorzej jest na pół sprzęgle ale mocno też słychać na puszczonym sprzęgle. Na wciśniętym jest cisza. Brzmi to jak gdyby w skrzyni połowa śrubek się odkręciła i latała luzem. Mocno też słychać podczas jazdy na 1, 2 biegu przy niskich obrotach. Gdy zagrzeję się dobrze silnik tj. przejadę z 10-15 km prawie wszystkie odgłosy cichną.
Mechanicy zdiagnozowali sprzęgło. Wymieniłem komplet Sachsa zmieniłem przy tym olej w skrzyni biegów i...... jest jeszcze gorzej niż przed wymianą. Wybrałem się więc do warsztatu w którym regenerują skrzynie biegów i zdiagnozowano że to może być wina.....sprzęgła. Dodam że sprzęgło kupiłem osobiście i byłem przy jego wymianie. Mnie się wydaję że to skrzynia ale żaden warsztat w którym byłem nie jest w stanie tego w 100% stwierdzić, a ja nie chcę ładować się w niepotrzebne koszta. Z góry dziękuję za pomoc.
Jestem nowy na forum i bardzo proszę o pomoc. Mam problem ze swoim Turkiem 1.9 tdi BKC, skrzynia GQN. Jak odpalę samochód gdy jest zimny strasznie rzęzi z okolicy lewego przedniego koła a dokładnie z obudowy 5,6 biegu. Najgorzej jest na pół sprzęgle ale mocno też słychać na puszczonym sprzęgle. Na wciśniętym jest cisza. Brzmi to jak gdyby w skrzyni połowa śrubek się odkręciła i latała luzem. Mocno też słychać podczas jazdy na 1, 2 biegu przy niskich obrotach. Gdy zagrzeję się dobrze silnik tj. przejadę z 10-15 km prawie wszystkie odgłosy cichną.
Mechanicy zdiagnozowali sprzęgło. Wymieniłem komplet Sachsa zmieniłem przy tym olej w skrzyni biegów i...... jest jeszcze gorzej niż przed wymianą. Wybrałem się więc do warsztatu w którym regenerują skrzynie biegów i zdiagnozowano że to może być wina.....sprzęgła. Dodam że sprzęgło kupiłem osobiście i byłem przy jego wymianie. Mnie się wydaję że to skrzynia ale żaden warsztat w którym byłem nie jest w stanie tego w 100% stwierdzić, a ja nie chcę ładować się w niepotrzebne koszta. Z góry dziękuję za pomoc.
- QQRYDZA
- Expert
- Auto:: 1,9tdi
- Imię:: dar
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
To na bank coś spier.... Masz rachunek ,fakturę albo coś innego co potwierdzi że ten gościu to wymieniał???paweł999 pisze:Tak. Wymieniłem cały komplet Sachsa tj. dwumas+tarcza+docisk. Dodatkowo dokupiłem łożysko oporowe INA bo w w/w komplecie go nie było. Zmieniłem jeszcze olej w skrzyni na VALVOLINE DURABLEND 75W90. Po wymianie wszystkie objawy się nasiliły.