Pożegnanie z vw

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Pożegnanie z vw

Post autor: Maciej_F »

Marcin_27 pisze:Cześć
Zasadniczo tojotka była rocznika 1995 i .....
Tourana mam rocznik 2007
Zasadniczo to tutaj jest różnica .
Kiedyś samochody budowano niezawodne . Teraz hmmm...... ekologiczne .
Awatar użytkownika
zgarniacz
Użytkownik
Auto:: 5TA
Imię:: dominik
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: zgarniacz »

wez toyote podobna rocznikowo i wtedy wyciagaj wnioski
bartour
Początkujący
Auto:: VW Touran, 1.6 cr, 2014
Imię:: Miłosz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: bartour »

Nie ma chyba o czym mówić. Rav 4 ma mniej miejsca niż Touran. Odpowiednikiem może być tylko Prius plus ale ciężko cokolwiek znaleźć u nas trzeba sprowadzać ale to i tak mniejsze auto. Co do napraw to nie ma co porównywać zwykłego spalinowego silnika do hybrydy bo ten pierwszy jest znacznie bardziej skomplikowany. W hybrydzie mamy baterie, dwa silniki elektryczne oraz prosty nie wysilony silnik spalinowy pracujący w cyklu atkinsona ( z 1.8 L pojemności daje 100 KM). Z eko dodatków tylko EGR. Nie ma DPF, alternatorów, rozruszników naprawdę nie ma się co psuć. Na hybrydowy układ napędowy czyli, baterię, silniki elektryczne, skrzynie Toyota daje 10 lat lub 250 tyś km gwarancji. Daje bo to się nie psuje. Tylko jeszcze raz, nie ma w klasie miniwanów większej alternatywy dla Torana, C4 Grand Picasso czy Scenic. Jeśli kolega nie potrzebuje tyle miejsca to na pewno będzie zadowolony. Co do niezależnych serwisów to są i w razie czego robią wszystko.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Zawszeć można się pożegnać z VW i przerzucić się na Tesle :

Ponoć się nie psują : :omatko:

https://www.youtube.com/watch?v=hOrDVZZ6z9A

Filmik można przejżeć zgrubnie żeby mieć blade pojęcie o co biega . Za to komentarze :hahaha: mistrzostwo świata . Zryłem się
bartour
Początkujący
Auto:: VW Touran, 1.6 cr, 2014
Imię:: Miłosz

Post autor: bartour »

Wszystko może się zepsuć chodzi o skalę. Tesla to jest gadżet nie samochód ;).

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
Marcin_27
Auto:: Touran 2007 2.0 Trendline
Imię:: Marcin
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Marcin_27 »

Ale za to jaki drogi ten gadżet :)
miirmar
Początkujący
Auto:: szukam
Imię:: mario

Post autor: miirmar »

Jak czytam wasze wypowiedzi to trochę mnie przechodzą dreszcze i włosy mi się jeżą. Ja dopiero chce kupić VW Tourana. Takiego 2-3 letniego diesla i w głowie mi się nie mieści by miec z nim jakiekolwiek kłopoty poza jakimiś losowymi wpadkami. Bedę się przesiadał z 7,5 letniej Laguny 2,0 dci automat z przebiegiem 240kkm i nic sie w niej nie dzieje i nie działo. Żeby sobie przypomnieć jakieś naprawy to musiałbym dobrze w pamięci pogrzebać. Wychodzę z założenia, ze leje rope i ma jechać (i jedzie). Poza tym wymiana okresowo filtrów, olejów, itp i tyle. Rdza? gdzie jaka rdza moze być w samochodzie, który ma nawet kilkanaście lat. No chyba, ze miał przygode i naprawiałby go jakiś blacharz-partyzant, no ale w samochodzie bez przygód... Dodam, że poprzednio jeździłem tez Laguną "2" z 2004 roku 1,9 dci, która rok temu sprzedałem za psie pieniądze b niestety te Laguny miały taką sławe jaką miały. Fakt, ze juz zaczynało się w niej wiele elementów zużywać, typu zawieszenie, itp i troche obawiałem się że za chwilę może się otworzyć worek z usterkami, ale dopóki była w moich (ostatnie lata żony rękach) rękach to żadna turbina, dwumas nie byl robiony. Tak sobie myśle, że chyba tez nigdy nie było sytuacji że nie odpalił (poza rozładowanym akumulatorem). Fakt, że Laguna 3 jest lepsza ogólnie jakościowo od "dwójki" -przy podobnym przebiegu jest wrażenie że sie dużo lepiej trzyma. Co do Toyot to właśnie sprzedajac Lagune 2 kupiłem 7 letniego Aurisa 2,0 D4D, więc rocznikowo, przebiegowo podobny do mojej obecnej Laguny. Niby wszystko w Toyocie OK ale uważam, że te 7-8 lat użytkowania lepiej zniosła Laguna niż ta Toyota. Przed zakupem Toyoty uważałem, że jest to marka nr 1 i o klase lepsza od pozostałych na rynku. Odkąd mam z nią do czynienia to zdecydowanie ślepa miłość w Toyote została zweryfikowana z uszczerbkiem dla japońskiej marki.
Czemu więc chce zmienić z Renault na VW Tourana? Potrzebuje auto rodzinne i niechcący zapoznałem się Touranem i obiektywnie patrząc pod kątem właściwości rodzinnych bije na głowe produkty Renault, tj Espace a tym bardziej Scenica (bo to chyba odpowiednik klasowy Tourana). Dlatego jako 12-letni użytkownik Renault z bólem serca ale chce się przesiądź do grupy VAG ale to co czytam jakoś nie napawa mnie otymizmem...
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

miirmar pisze: Renault, tj Espace a tym bardziej Scenica (bo to chyba odpowiednik klasowy Tourana)...
Scenic - Touran
Escape - Sharan

Ja mam diesla, zawsze jeździłem dieslami, nie kojarze w najbliższej rodzinie, aby ktoś miał benzynę ;)

Ale mam diesla, bo taki się trafił, brałem, nie wybrzydzałem. Wyznacznikiem była mega niska cena. Gdybym kupował to co chcę, była by benzyna.

Trochę się obawiałem tej jednostki 2.0 tdi CR, ale wujek mnie namówił. Fakt że musiałem wymienić trochę osprzętu (termostat, sonda nox i jeszcze coś tam), ale patrzę na to jako zużycie z winy przebiegu. A auto przy zakupie miało 223k km, aktualnie lekko ponad 270k. Po tych przejechanych 50k km oceniam silnik tak samo dobrze, jak poprzednie 1.9tdi PD, a miałem AXR i ASZ. Należę do niemieckiej grupy Sharana, jest tam jeden Hiszpan, który lata 2.0tdi cr jako taxi. Pykneło mu już ponad 700k km. Dokładnie opisał przy jakich przebiegach co wymienił.

W skrócie:
- 280k zrobił chip na 20 PS więcej
- 380k tarcze hamulcowe
- 485 sprzęgło
- 580 alternator
- 600 kompresor klimy
- akumulator
- filtr powietrza z olejem zmieniał co 15k, a nie jak producent przewiduje co 30k.
- bardzo dużo opon, przetestował juz prawie wszystkich producentów.

I niech mi ktoś napisze ze kupił auto z przebiegiem 200k i musi sprzęgło wymienić:) ale przebieg oryginalny ;)ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

szczyku pisze:Ja mam diesla, zawsze jeździłem dieslami, nie kojarze w najbliższej rodzinie, aby ktoś miał benzynę
Ale mam diesla, bo taki się trafił, brałem, nie wybrzydzałem...
Ja jak szukałem Tourana zarówno obecnego jak i poprzedniego to za bardzo nie było wyboru: ponad 90% dostępnych to diesle. Benzyn bardzo mało w ofertach.
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

rzutnik pisze:Ja jak szukałem Tourana zarówno obecnego jak i poprzedniego to za bardzo nie było wyboru: ponad 90% dostępnych to diesle. Benzyn bardzo mało w ofertach.
Jak ja szukałem to benzyna z MPI zazwyczaj sprzedawała się w max 1-2dni. Czy to Altea XL czy touran to jak było coś dobrego od razu sprzedany.
Z własnego doświadczenia to nie ma samochodów niezniszczalnych, ale w przypadku aut używanych dużą rolę odgrywa poprzedni właściciel. Przebieg przebiegiem ale sposób eksploatacji, jakość serwisu, późna reakcja na usterkę to jest problem.
Są tacy co im się nic nie psuje, ale albo kłamią, albo jeżdzą do końca i wtedy zamiast 400zł jest 5000.
Awatar użytkownika
piteras
Początkujący
Auto:: Touran 1,6 2013 dsg
Imię:: Piotrek
Podziękował: 9 razy

Post autor: piteras »

jak misiek775 wspomnial wszystko zalezy sposobu eksploatacji.
Wszystko ma swoja wartosc, jak sie szuka taniego auta to nie wymagajmy ze bedzie z nim wszystko ok, auta z duzymi przebiegami maja wyeksploatowane czesci.
Nie ma aut niezawodnych, konzerny nie zarabiaja na sprzedazy aut tylko na ich czesciach. Dlatego gwarancja nowego auta ma np tylko 2 lata.

Jak dotej pory najwieksza naprawa jaka dokonalem w aucie byla wymiana rozrzadu :). Tarcze, klocki oleje, filtry to normalka. Staram sie kupowac auta z przebiegiem w ktorym nie trzeba duzo inwestowac. 2 lata uzytkowania, przebieg okolo 50 tys km i przesiadam sie na inne.
Tak wiec za rok bede zegnal sie z 1T3.
+ Piteras +
bylo:
Audi A4 B8 2.0 140PS
BMW E91 2.0 143PS
Volvo V50 1.5 115PS
Golf 5 1.6 102PS
Golf 6 1.4 122PS
Obecnie Touran 1T3 1.6 105PS i Tiguan II 1.5 150PS
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Od kiedy to koncerny produkujące auta produkują części zamienne. Zawieszenie, lampy, silniczki wycieraczek, klima, itp to produkują podwykonawcy. Całkiem inne firmy np Valeo, gkn, Bosch, Siemens itd.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

piteras pisze:.
Jak dotej pory najwieksza naprawa jaka dokonalem w aucie byla wymiana rozrzadu
To jest eksploatacja/wymiana, jak klocki, czy dwumasa, a nie naprawa.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Popieram.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

wesol pisze:Od kiedy to koncerny produkujące auta produkują części zamienne. Zawieszenie, lampy, silniczki wycieraczek, klima, itp to produkują podwykonawcy. Całkiem inne firmy np Valeo, gkn, Bosch, Siemens itd.
Ale jak kupujesz te części w salonie to salon na tym najwięcej zarabia
Kiedyś widziałem wyliczenie że jak byś chciał samemu złożysz auto z części kupionych w salonie to kosztował by on z 5 razy wiecej
ODPOWIEDZ