Zimne powietrze z lewego nadmuchu

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Wojol
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 BMM, 2007
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Zimne powietrze z lewego nadmuchu

Post autor: Wojol »

Opanowane.
Z początku wymieniłem potencjometr w v158 jednak nic nie pomogło, nie regulowało klapami i błędy wywalało te same.
Zamieniłem silniczki v158 z v107 miejscami i wtedy silnik v107 nie działał.
Stwierdziłem, że wiązka gdzieś walnięta i się nie myliłem.
Gdy poprzedni właściciel wymieniał panel klimatyzacji na nowszy i zamienił przy wtyczce dwa kable zostały one tylko skręcone a ja przy montażu nowego radia gdzieś musiałem naciągnąć wiązkę i je zerwać. Polutowałem, skręciłem, wymieniłem od razu potencjometry w tych dwóch silniczkach poskładałem i wszystko działa, ciepłe powietrze wróciło, błędy znikły.
Taki nietypowy problem :)

Co do samego demontażu i wyciągnięcia silniczków, zajeło mi to góra 30min, gdyby problem był w samych potencjometrach uporałbym się z tym w max 1.5h
przemek144
Kandydat
Auto:: T1, 1.9TDI, 2003
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: przemek144 »

Jako, że lato już prawie minęło to fakt nadmuchu zimnego powietrza z lewej strony ponownie mi zaczął przeszkadzać.
Z rzeczy które wymieniłem to silniczek V158, jak również panel klimatyzacji (zamontowałem z opcją DUAL).
W VCDS kalibracja przechodzi bez problemu, błędów brak - a zimne powietrze z lewej strony leci nadal.

Jedyne co udało mi się zaobserwować to, to że:
1. podczas jazdy mimo tego że wyłączam nadmuch całkowicie (on/off bądź pokrętłem) to dalej z kratek leci powietrze - zimne - zapewne prosto z zewnątrz. Który silniczek odpowiada za całkowite odcięcie nadmuchu?
Dodam, że gdy wykonuję kalibrację przyciskami podczas jazdy to nadmuch na chwilę ustaje ale po kalibracji leci dalej mimo pozycji OFF.

2. zachowanie czujnika nasłonecznienia - w VCDS pokazuje lewą, prawą stronę ale wnioskuję że oba czujniki są w jednej obudowie przy szybie. O ile prawa działa w pełnym zakresie 0-1680 (pokazuje różne wartości np 860) to lewy pokazuje albo 0 albo 1680. Czy czujnik kwalifikuje się do wymiany?

3. Jak sprawdzić działanie silniczka V70? w VCDS pokazuje mi pozycję 220 (powinno osiągać 232) minimalnie schodzi do 25

Może w tym roku uda się w końcu rozwiązać mój problem :D
pavelsss
Auto:: Tiguan
Imię:: Paweł

Post autor: pavelsss »

Witam. Jestem całkiem zielony w temacie i poszukuję pomocy mechanika lub inne zdolnej osoby z Łodzi. Sorry, że piszę na TOURANie a sam mam Tiguana 2010, lecz problem ten sam. Leci zimne powietrze na nogi pasażera i nie mogę tego regulować. Proszę o skierowanie mnie do osoby, która może się tym zająć osobiście. Serwis chce mnie skasować na 6 tys
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

pavelsss pisze:Serwis chce mnie skasować na 6 tys
a co oni pół auta chcą wymienić??

a co tu szukać silniczek klapy nie działa albo czujnik i tyle jak tylko z tym problem...
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
pavelsss
Auto:: Tiguan
Imię:: Paweł

Post autor: pavelsss »

JEDARO pisze:
pavelsss pisze:Serwis chce mnie skasować na 6 tys
a co oni pół auta chcą wymienić??

a co tu szukać silniczek klapy nie działa albo czujnik i tyle jak tylko z tym problem...
Domyślam się, że może to być taka głupota mała, i stąd szukam pomocy
ODPOWIEDZ