Touran 2012 wymiana xenon
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Re: Touran 2012 wymiana xenon
Ja u siebie zakładałem bez najmniejszego problemu, to tylko tak źle wygląda ,ale nic trudnego
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Przecież tu jest od groma miejsca 
Pamiętaj ze żarniki najlepiej wymieniać parami.
Pamiętaj ze żarniki najlepiej wymieniać parami.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Eeee jak miałem ksenony w Touranie i padali jak muchi wyleczyłem się z tego . Byle były tej samej temperatury barwowej . No chyba , że ktoś jest koneserem i widzi różnice w świeceniu .szczyku pisze:Pamiętaj ze żarniki najlepiej wymieniać parami.
Ostatnio zmieniony pn lut 24, 2020 15:35 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szczyku
- ____________________

Właśnie tu chodzi o barwę. Xenon się wypala i powoli dostaje barwę niebieskawą.
Oryginalnie producenci stosują/stosowali barwę 4300k, co ma być białym światłem (oko ludzkie najlepiej widzi w tej barwie), z czasem taki żarnik przechodzi na inną barwę (proces wypalania/zużycia), dlatego w późniejszym czasie montuje się żarnik o barwie 5000k, aby wyrównać te barwy.
Oryginalnie producenci stosują/stosowali barwę 4300k, co ma być białym światłem (oko ludzkie najlepiej widzi w tej barwie), z czasem taki żarnik przechodzi na inną barwę (proces wypalania/zużycia), dlatego w późniejszym czasie montuje się żarnik o barwie 5000k, aby wyrównać te barwy.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Całe allegro to podróby palników ksenonowych. Loga są nr są a podróby. Ori palnik wytrzymuje dużego używania nawet 2 lata.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
VWariaT
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
dlatego palniki kupuje się "osobiście" żeby sprawdzić "patencik" z magnesem 
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
-
Astrain
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6tDI, 2012
- Podziękował: 2 razy
Dla wszystkich zwinteresowanych -aby zakończyć ten wątek, poniżej mogę wnioski po samodzielnej wymianie xenonów w Touran 2012 1.6 tDI:
Po pierwsze odłączyłem wiązkę kabli wpiętych w lampy;
Następnie znów przymierzyłem rękę czy dam radę wymienić bez ściągania zderzaka i lampy -podtrzymuję, że nie dałbym rady (również myśląc o tym jak wpiąć nowy żarnik tak aby nie dotknąć nim nigdzie). Podjąłem decyzję o ściągnięciu zderzaka -zgodnie z tym co powyżej ktoś napisał, nie jest to trudem czy kłopotliwe (filmik na YouTube). Niestety po demontażu zderzaka, nic się nie zyskuje w kwestii przestrzeni do wymiany - zabrałem się zatem za demontaż lamp. To oczywiście umożliwia wymianę żarników. Jest trochę zabawy z zamontowaniem lamp bo trzeba dobrze ustawic/zgrać lampy z karoserią a tu znów jakieś doświadczenie pomaga. Tylna śruba za lampą na ciekawy system regulacji z lewym gwintem na grzybku który wchodzi pod łapkę mocującą do karoserii, weń wkręca się śrubę od góry i czasem wkręcając śrubę, wykręcałem grzybek -do opaniwania- polecam przyjrzeć się dobrze przed rozkręceniem. Ja jednak lampę ustawiłem źle względem karoserii i tu uwaga: patrzyłem na chłodno dziś jak poprawić ustawienie lampy -to co odkryłem trochę źle o mnie świadczy, ale cóż -napisze żeby inni się nie męczyli.
Uwaga! (Komentarz dodany pozniej) Poniżej kolega skomentował, że to co tu napisałem jednak nie jest prawdą - ponoć po odkręceniu śrub jak opisałem poniżej, nadal potrzeba ściągnąć zderzak aby wyjąć lampę!
Żeby wyjąć lampy nie trzeba ściągać zderzaka - do wszystkich czterech śrub mocujących lampę jest przewidzianydostęp -patrz zdjęcie. Jedna od tył (patrz na zdjęciu nr 1), dwie na belce (patrz na zdjęciu nr 2 i 3) , i czwarta za atrapą zderzaka ale jest wycięcie przewidziane żeby klucz włożyć (patrz na zdjęciu nr 4) .
Ponieważ zatem lampę można ściągnąć za 3min -nadal uważam że to najłatwiejsza metoda (choć pewnie nie jedyna).
Uwaga! (Komentarz dodany pozniej) Poniżej kolega skomentował, że to co tu napisałem jednak nie jest prawdą - ponoć po odkręceniu śrub jak opisałem poniżej, nadal potrzeba ściągnąć zderzak aby wyjąć lampę!
Nie krzyczcie - pisałem na początku, że nie jestem mistrzem w takich tematach
Po pierwsze odłączyłem wiązkę kabli wpiętych w lampy;
Następnie znów przymierzyłem rękę czy dam radę wymienić bez ściągania zderzaka i lampy -podtrzymuję, że nie dałbym rady (również myśląc o tym jak wpiąć nowy żarnik tak aby nie dotknąć nim nigdzie). Podjąłem decyzję o ściągnięciu zderzaka -zgodnie z tym co powyżej ktoś napisał, nie jest to trudem czy kłopotliwe (filmik na YouTube). Niestety po demontażu zderzaka, nic się nie zyskuje w kwestii przestrzeni do wymiany - zabrałem się zatem za demontaż lamp. To oczywiście umożliwia wymianę żarników. Jest trochę zabawy z zamontowaniem lamp bo trzeba dobrze ustawic/zgrać lampy z karoserią a tu znów jakieś doświadczenie pomaga. Tylna śruba za lampą na ciekawy system regulacji z lewym gwintem na grzybku który wchodzi pod łapkę mocującą do karoserii, weń wkręca się śrubę od góry i czasem wkręcając śrubę, wykręcałem grzybek -do opaniwania- polecam przyjrzeć się dobrze przed rozkręceniem. Ja jednak lampę ustawiłem źle względem karoserii i tu uwaga: patrzyłem na chłodno dziś jak poprawić ustawienie lampy -to co odkryłem trochę źle o mnie świadczy, ale cóż -napisze żeby inni się nie męczyli.
Żeby wyjąć lampy nie trzeba ściągać zderzaka - do wszystkich czterech śrub mocujących lampę jest przewidzianydostęp -patrz zdjęcie. Jedna od tył (patrz na zdjęciu nr 1), dwie na belce (patrz na zdjęciu nr 2 i 3) , i czwarta za atrapą zderzaka ale jest wycięcie przewidziane żeby klucz włożyć (patrz na zdjęciu nr 4) .
Ponieważ zatem lampę można ściągnąć za 3min -nadal uważam że to najłatwiejsza metoda (choć pewnie nie jedyna).
Nie krzyczcie - pisałem na początku, że nie jestem mistrzem w takich tematach
Ostatnio zmieniony śr lip 31, 2019 00:20 przez Astrain, łącznie zmieniany 1 raz.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Tak bez złośliwości, ale weź tak jak piszesz i odkręć te 4 śruby i wyjmij reflektor bez sciągania zderzaka
-
Astrain
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6tDI, 2012
Michal dzięki za odp. Rzeczywiście moja ocena jest jedynie na podstawie tego jakie śruby wykręcałem i czy jest do nich dostęp. Wydawało mi się, że jest szansa na wysunięcie lampy po odkręceniu śrub mimo zderzaka ale tego nie testowałem i skoro Ty to robiłeś i wiesz że się nie da, to się nie upieram przy swoim.
Dodam komentarz do wpisu żeby nikogo nie myliło to co napisałem poprzednio.
Dzięki za wszystkie komentarze w tym wątku.
Dodam komentarz do wpisu żeby nikogo nie myliło to co napisałem poprzednio.
Dzięki za wszystkie komentarze w tym wątku.
-
Xawery
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI 2013
- Imię:: Andrzej
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Przy wymianie żarnika nie ma stresu w gumowych rękawiczkach.
Czy na żarniku jest jakiś pierścień którym odkręcamy żarnik?
Jakiej firmy zakładane są fabrycznie żarniki? W moim są Philipsy. Kupiłem teraz Osram, tylko nie mam pewności czy to rzeczywiście oryginały, chociaż sprzedawca tak opisuje: https://allegro.pl/oferta/2-szt-zarowki ... 8490302501
Czy na żarniku jest jakiś pierścień którym odkręcamy żarnik?
Jakiej firmy zakładane są fabrycznie żarniki? W moim są Philipsy. Kupiłem teraz Osram, tylko nie mam pewności czy to rzeczywiście oryginały, chociaż sprzedawca tak opisuje: https://allegro.pl/oferta/2-szt-zarowki ... 8490302501
- g_b
- Specjalista
- Auto:: 2011 TOURAN
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
Wymienialem u siebie zarniki latem poniewaz padl mi jeden, proboowalem norlanie je wyjac ale niestey byly zapieczone od nowosci i nie bylo szans je odkrecic na aucie wiec zdjalem zderzak i reflektory, chwila roboty i wszystko na wierzchu. Rzeczywiscie bylo ciezko ruszyc te planiki, zapieczone bydwa, chyba od nowosci tam siedzialy. Kupilem nowe Osramy, barwa nie odbiegaly od starych. Po zlozeniu wszytkiego do kupy musialem u diagnosty ustawic wysokosc poniewaz swiecily wyzej niz powinny. Jeli komus sie latwo odkreca palnik to nie ma potrzeby zdejmowac zderzak natomiast jak ktos ma jak ja to musi sie pofatygowac i zdjac zderzak.
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
Panowie chce kupić żarniki d3s macie jakies sprawdzone firmy i najlepiej linki stron co by nie kupić podróby ,sprawdzonych sprzedawców np na alegro,zastanawiam się nad firmą bosma ale one nie mają homologacji
co wy na to?
co wy na to?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Czemu nie mają homologacji? Powinny mieć jeśli parametry zgodne.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
szczyku
- ____________________

Bosma nie mają homologacji? Wszyscy znajomi kupują Bosmy i polecają dalej. Najlepsze cena/jakość żarniki na rynku.