wesol pisze:Nie chodzi oto że masz wały surowe tylko chodzi oto że podczas pracy silnika napewno nie ubywa tego typu pierwiastków. Czemu się nie czepiasz tego że ceramizery które po wlaniu niby naprawiają cylindry itd. ja ci mówię jak nam opowiadali. Jest to uczelnia typowo samochodowa.
Chyba się nie dogadaliśmy. Mylisz pojęcie obróbki cieplnochemicznej z dodatkami zmniejszającymi tarcie. Jak stal jest nawęglona to żaden olej i żadna sadza jej nie odwęgli albo ponownie nawęgli. To odbywa się na poziomie krystalicznym, a temperatury jakie są potrzebne do tego są nieosiągalne w silniku. No chyba że metodami ściernymi można "odwęglić."
Sadza działa smarująco, zmniejsza tarcie. Ceramizery działają podobnie (albo powinny działać), tworząc warstwy na powierzchniach trących.
I nie czepiam się czy ceramizery działają czy nie tylko po prostu przecieram oczy z wrażenia na temat twojej (mam wrażenie) hipotezy na temat nawęglania stali.
tez mylisz pojecia. Czemu ci ludzie teraz to sa tacy niecierpliwi. wszyssko musi byc tu i teraz. Nalac preparat i za godzine abo szybciej musza byc efekty pamietaj ze olej w silniku jest caly czas. Caly czas wnika tez i nawet w stal. Nie musi wnikac jak w gąbkę. Cos tam wnika, malo bo malo. To tak jak z akumulatorem- uplywnosc pradu zedu miliamper powoduje ze aku zyje krócej. Nie trzeba go wielkimi amperami traktowac by go wykonczyc. Nie wspominalem o utniczym naweglaniu ze w silniku wystepuje ale chyba nawet coniektorzy tez wiedza ze kiedys sie zamki blyskawiczne smarowalo albo swieczka albo grafitem z olowka. A panewka gorna ma takie wytarcia ryski w kazdym silniku jaki by nie byl bo to normalne jest. sek w tym ze te dziadwskie bxe mialy dupne panewki tak jak slynne laguny 2 z 1.9dci
wesol pisze:tez mylisz pojecia. Czemu ci ludzie teraz to sa tacy niecierpliwi. wszyssko musi byc tu i teraz. Nalac preparat i za godzine abo szybciej musza byc efekty pamietaj ze olej w silniku jest caly czas. Caly czas wnika tez i nawet w stal. Nie musi wnikac jak w gąbkę. Cos tam wnika, malo bo malo. To tak jak z akumulatorem- uplywnosc pradu zedu miliamper powoduje ze aku zyje krócej. Nie trzeba go wielkimi amperami traktowac by go wykonczyc. Nie wspominalem o utniczym naweglaniu ze w silniku wystepuje ale chyba nawet coniektorzy tez wiedza ze kiedys sie zamki blyskawiczne smarowalo albo swieczka albo grafitem z olowka. A panewka gorna ma takie wytarcia ryski w kazdym silniku jaki by nie byl bo to normalne jest. sek w tym ze te dziadwskie bxe mialy dupne panewki tak jak slynne laguny 2 z 1.9dci
Uwierz mi że w stal nic nie wniknie bez odpowiedniej temperatury i odpowiedniego środowiska.
Jeśli wałek ma na krzywce np.60 HRC to będzie je miał chyba że się nagrzeje do 900 albo zatrze.
Mylisz albo po prostu nie wiesz czym jest ingerencja w strukturę krystaliczną metalu a co naniesienie warstwy smarującej (tak grafit smaruje, sadza smaruje i stearyna też).
Nie zamierzam już wiecej na ten temat pisać, zajrzyj sobie na początek do obróbki cieplnej Dobrzańskiego albo chociaż pierwszego lepszego poradnika mechnika.
Wykres żelazo węgiel też miałem. Ja tego nie wymyśliłem. Chcesz to wymieniaj olej nawet co tydzień. Też myślałem że filtr działa cały czas w sensie że zawsze filtruje to co pompa podaje. Jednak tak nie jest.