Gwizd podczas przyspieszania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Gwizd podczas przyspieszania

Post autor: wesol »

Niektóre auta mają raka przypadłość że się krzywi kolektor i potem gwiżdże jak karetka pogotowia. Jeśli śruby od kolektora wydechowego będą luźne niedokręcone i to nawet tylko jedna śruba czy dwie to wykrzywienie wielce prawdopodobne.
Generalnie szukaj nieszczelności jak nie na IC to na wężach ewentualnie wydech też może gwizdać.

-- Pt kwi 24, 2020 12:23 --

Niektóre auta mają raka przypadłość że się krzywi kolektor i potem gwiżdże jak karetka pogotowia. Jeśli śruby od kolektora wydechowego będą luźne niedokręcone i to nawet tylko jedna śruba czy dwie to wykrzywienie wielce prawdopodobne.
Generalnie szukaj nieszczelności jak nie na IC to na wężach ewentualnie wydech też może gwizdać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
MateuszB
Auto:: Touran 2.0 BMM DSG 2006
Imię:: Mateusz

Post autor: MateuszB »

Cześć ja robiłem głowice itp i po złożeniu też gwizdało w tym zakresie obrotów . Nie było nic widać i ponowne rozkręcanie okazało się że płaszczyzna kolanka wydechowego egru była krzywa . Cyk papier na szkło wyrównanie złożenie ponownie na nowych uszczelkach i sukces bez gwizdu/piszczenia . U Ciebie może być to samo trzeba rozebrać stronę wydechowa i będzie widać. Nieszczelność na uszczelce . Nieszczelność na ośi chłodniczki nie powoduje gwizdu wiem bo nowa Ma już nieszczelność i nic się nie dzieje
SanSebastian
Początkujący
Auto:: 1.9 TDI, BLS, 2009
Imię:: Sebastian
Podziękował: 1 raz

Post autor: SanSebastian »

Problem rozwiązany.
Przyczyną faktycznie była uszczelka od chłodnicy spalin po jej wymianie i ponownym uszczelnieniu problem zniknął. Koszt 180 zł

Dziękuję wszystkim za dyskusję :)
ODPOWIEDZ