Prośba o diagnozę scanu

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Jazło
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Jazło »

Zastanawiam się dlaczego za każdym razem gdy skanuje to wartość Torsion Value jest inna. raz 19, raz 12 a raz 3. czyżby coś się poluzowało i stale się zmienia? Ale silnik zapala normalnie. Sprawdzałem napięcie paska i wydaje się dobre.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

collega pisze:i nie wiem czy regulowac go wyzej 0 czy zostawic z tego co pamietam w sharanie ustawialem tak ze bylo -0.6
Z tego co się orientuję powinno sie go właśnie na -0,5. bo w miarę "zużywania" się części rozrządu zmierza ten kąt w stronę +. Z drugiej strony powinno się go ustawić dla najlepszej pracy silnika jeśli chodzi o np spalanie czy odpalanie oczywiście w podanych granicach.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Jazło,
po pierwsze kontrola poprawności montażu rozrządu na blokady! Absolutnie nie na marker i inne tego typu.Przesunięcie koła o mm powoduje spore różnice w pracy silnika,spalania i oddawania mocy.
Czujnik G40/kąt synchronizacji informuje o orientacyjnej synchronizacji.Poprawnie rozrząd ustawia się na blokady i musi być dobrze.
Po drugie takie wahania wartości kąta świadczą na moje oko o przetartej wiązce G40.Sprawdź dobrze połączenia.Więcej znajdziesz w temacie o czujniku g40/położenia wałka rozrządu.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

jeżu pisze:
collega pisze:i nie wiem czy regulowac go wyzej 0 czy zostawic z tego co pamietam w sharanie ustawialem tak ze bylo -0.6
Z tego co się orientuję powinno sie go właśnie na -0,5. bo w miarę "zużywania" się części rozrządu zmierza ten kąt w stronę +. Z drugiej strony powinno się go ustawić dla najlepszej pracy silnika jeśli chodzi o np spalanie czy odpalanie oczywiście w podanych granicach.
No u mnie obroty sa troche niskie bo 820 i na luzie jak dodaje gazu lekko zatrzesie silnikiem dlatego wlasnie mysle o regulacji bo to wydaje mi sie tez moze byc przyczyna jako iz 2mas nowy wtryski nie przekraczaja -/+ 0.50 takze wiem ze kat synchronizacji tez moze miec znaczenie no chyba ze ktoras poduszka jest walnieta
Jazło
Początkujący

Bezapelacyjnie masz rację z blokadami i tak był montowany. Po montażu wszystko było ok i odpalanie i spalanie. Nawet się śmiałem bo moja zona bardzo spokojnie jeździ i komputer w trasie pokazywał 5,2 mi udało się zrobić 5,9. Wszystko grało jak w zegarku. To co teraz go boli stało się podczas jazdy w trasie. Po ok 1,5 miesięcznym jeżdżeniu od naprawy ściętej szpilki napinacza rozrządu. Wtedy zdjęta była cała głowica, dorobiona szpilka, wymieniony pasek itp.
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Zrób tą synchronizację ale u dobrego mechanika i zobaczysz co dalej - może już będzie OK. Taka wartość jest nieakceptowalna.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Jazło
Początkujący

w poniedziałek najdalej we wtorek stawiam go do szpeca. Dam znać co powychodziło.
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

Bawilem sie dzisiaj w ustawianie tego kata synchronizacji i ze tak powiem nie moge go ustawic na -0.05 ale znowu ustawilem go na 0.00 i tak stoi caly czas przy czym spalanie na postoju z 0.04l/h zeszlo na 0.2l/h i wtryski troche lepiej sie unormowaly bo
1 2 3 4
-.028 0.00 0.00 0.28

i teraz nie wiem czy starac sie go jeszcze przestawic na to -0.05 czy zostawic tak na jakis czas i zobaczyc
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Nic juz nie rob, jak dla mnie zrobiles to miodzio :brawa:
materazzi
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: materazzi »

Witam, mam takie pytanko: Odkąd posiadam kabelek zauważam,zawsze po scanie błędów przy punkcie TRAILER wyświetla mi się Cannot be reached na czerwono. Zastanawiam się co to jest za układ, jaką ma funkcję?Czegoś nie mam pewnie?Można to odznaczyć w Gateway.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Trailer to będzie chodziło o hak i przyczepę. Tez mam ten błąd ale jeszcze nie było czasu się nad tym pochylić...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
materazzi
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: materazzi »

A faktycznie dosc dawno temu, dokladnie byla potrzeba pociagniecia przyczepki i nie doszlo to do skutku, problemy ze sterowaniem oswietlenia przyczepki chyby byly,nie pamietam dokladnie bo wlasnie nie drazylem tematu.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Nie wiem jeszcze z czego składa się instalacja i gdzie szukać problemu...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Jazło
Początkujący

Tak więc całe zamieszanie bylo wynikiem uszkodzonej dźwigienki zaworowej a w zasadzie 3szt. Szpec wymienił na nowe i po problemie.
ODPOWIEDZ