co robic wymienic czy naprawiac oto jest pytanie ( 6 bieg )

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Michall
Przeglądacz
Auto:: VW POLO CROSS 1.4 TDI +
Imię:: Michal
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Michall »

To miło słyszeć Kolego MACIEK87 ze ci pomogłem bo tak naprawdę to forum jest żeby sobie pomagać. Dzięki za piwko nie trzeba było. Pozdrawiam
Bar88
Początkujący
Auto:: 1,9TDI AVQ, 2003
Imię:: Bartek

Re: co robic wymienic czy naprawiac oto jest pytanie ( 6 bie

Post autor: Bar88 »

Dołączam sie do tematu silnik AVQ skrzynia (6) przebieg 220tys. Na 6 biegu przy predkości około 120 km/h wyrzuca bieg:/ nie darady go nawet reką zaczymac, do 120km/h jest spokoj i nic sie nie dzieje...

Przyczyna tego moze byc wałek?
Czy moze samo łożysko?zna ktoś może wymiary łozyska?numer?(przed wymiana bym owe zakupił):)
Czy coś jeszcze innego może byc?
"Bo diesel płynie w naszych żyłach..."
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Jest manual na forum. Najprawdopodobniej okręcila się śruba pod deklem od 6 biegu.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Pisałem w wątku kurika o buczącej skrzyni na 6 biegu. http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 2&start=15 Tak, jak kilku Kolegów sugerowało, odkręciła się śruba na wałku 6 biegu. Tyle, że u mnie zdążyła wypchnąć dziurę w bocznej kapie, i uciec gdzieś na drodze razem z wewnętrzną częścią łożyska i tulejką. Na szczęście wypchnięty kawałek z kapy udało się znaleźć pod garażem. Jako, że wypchnięta dziura była stosunkowo wysoko, niewiele oleju zwiało. Mechanicy wspawali z powrotem wypchnięty kawałek, uzupełnili brakujące elementy, wymienili olej przedtem sprawdzając, czy nie ma opiłków z kół zębatych. Całość kosztowała ok. 300.

Ewentualną wypchniętą dziurę od wałka 6 biegu widać po mocnym skręceniu kół. Akurat w tym miejscu jest okienko w nadkolu :) Ciekawe dlaczego :>
pozdrawiam Grzegorz
Bar88
Początkujący
Auto:: 1,9TDI AVQ, 2003
Imię:: Bartek

Post autor: Bar88 »

Znalazłem w końcu chwile czasu i zajrzałem mieliście racje śruba od 6 biegu palcami odkręciłem. :)Łożyska nowe jakby ktoś niedawno tu zaglądał...
A w obudowie wytarty rancik na około 1mm :/ po oczyszczeniu dokładnie rozpuszczalnikiem nałożyłem spore ilości kleju do gwintów... i przykręcając śrube z rurką 1,5m mam nadzieje ze narazie bede miał spokój :)

dziękuje za pomoc :p
"Bo diesel płynie w naszych żyłach..."
ODPOWIEDZ