Manual: Montaż kamery cofania pod RNS 510
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Re: Manual: Montaż kamery cofania pod RNS 510
Spróbuj zasilanie podłączyć przez przekaznik może zakłócenia znikną
Zobacz mój post kamera cofania tam jest opisane jak podpiąć przekaznik
Zobacz mój post kamera cofania tam jest opisane jak podpiąć przekaznik
- mariusz788004
- Użytkownik
- Auto:: 1.9tdi avq 2004
- Imię:: mariusz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Jeżeli podłączyłeś zasilanie z lampki wstecznego to te pasy to normalna sprawa....musisz pociągnąć nowy przewód zasilany najlepiej po stacyjce a to lampy wstecznej podłączyć który będzie tym sterował...powinno być ok.....[w lampach jest oczywiśćie 12v ,ale komputer pokładowy cały czas sprawdza żarówki i jest tak zwany,,smieciowy prąd,,] 

-
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Czyli zasilenie kamery mam dac 12v po stacyjce a ten z opisu fioletowy przewod mam podlaczyc do lampy wstecznej dobrze to zrozumialem? A co zrobic zeby zawsze jak wsteczny wlacze wlaczal sie kamera bo narazie musze w nawi wcisnac przycisk wideo aby widziec obraz z kam
pozdrawiam
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
W instrukcji której używasz nie widziałem fioletowego przewodu tylko niebieski
W opisie pisze ze jest to sterowanie włączania kamery jeżeli go nie podlaczyles to radio nie dostaje sygnału ze jest włączony wsteczny
W takim przypadku powinieneś pociągnąć dodatkowy przewód do radia z żarówki wstecznego ja miałem ten sam problem tylko ja mam inne radio ale po podłączeniu plusa z wstecznego do radia
Wszystko działa
Gdy będziesz zakładał przekaznik to ten sam przewód co włącza kamerkę przeciągnij do radia i podłącz tam gdzie jest miesce na niebieski i powinno działać
Jak podlaczycz kamerkę bezpośrednio pod plus po statyjce będzie ona włączona cały czas czy z niej korzystasz czy nie opcja z przekaźnikiem da ci to ze kamera sie włączy tylko po wrzuceniu wstecznego
W opisie pisze ze jest to sterowanie włączania kamery jeżeli go nie podlaczyles to radio nie dostaje sygnału ze jest włączony wsteczny
W takim przypadku powinieneś pociągnąć dodatkowy przewód do radia z żarówki wstecznego ja miałem ten sam problem tylko ja mam inne radio ale po podłączeniu plusa z wstecznego do radia
Wszystko działa
Gdy będziesz zakładał przekaznik to ten sam przewód co włącza kamerkę przeciągnij do radia i podłącz tam gdzie jest miesce na niebieski i powinno działać
Jak podlaczycz kamerkę bezpośrednio pod plus po statyjce będzie ona włączona cały czas czy z niej korzystasz czy nie opcja z przekaźnikiem da ci to ze kamera sie włączy tylko po wrzuceniu wstecznego
-
- Specjalista
oj sorki widze roznice pomiedzy moją instrukcją a tą co podałem dam fotke tej rozpiski co ja dostałem razem z modułem ale jutro bo mam to w garazu
pozdrawiam
- mariusz788004
- Użytkownik
może coś mnie żle rozumieliście.....zasilanie po stacyjce jest po to żeby był czyste 12v......a sterowanie tym 12v powinno być podłączone do lampki wstecznego.....
-przekaznik podłączamy +12v do lampki wstecznego,-12v do masy--czyli zasilanie przekaznika
-ciągniemy +12v po stacyjce do przekaznika gdzie będzie zwierany podczas wstecznego i ciągniemy do niebieskiego...cała filozofia.....prościej się już nie da

-przekaznik podłączamy +12v do lampki wstecznego,-12v do masy--czyli zasilanie przekaznika
-ciągniemy +12v po stacyjce do przekaznika gdzie będzie zwierany podczas wstecznego i ciągniemy do niebieskiego...cała filozofia.....prościej się już nie da

-
- Specjalista
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 7/bwzm.jpg
oto instrukcja ktora dostałem ja i jest tu zółty,niebieski,zielony tych niemam ,jeszcze kamera ma dwa kabelki plus i minus ktor mam podłaczane teraz do lampki wstecznego
jak byscie mogli opisac ktory kabel gdzie i gdzie ten przekaznik i jaki dziekuje
oto instrukcja ktora dostałem ja i jest tu zółty,niebieski,zielony tych niemam ,jeszcze kamera ma dwa kabelki plus i minus ktor mam podłaczane teraz do lampki wstecznego
jak byscie mogli opisac ktory kabel gdzie i gdzie ten przekaznik i jaki dziekuje
pozdrawiam
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
Zastosuj zwykły przekaznik zawierny
Ja u siebie umieściłeś ten przekaznik za tapicerka bagażnika w okolicach zapalniczki z której wziąłem plus styk przekaźnika 30
Plus z lampy wstecznej na styk 85
Minus na styk 86
Zasilanie kamerki podpinasz pod styk 87
Piszesz ze masz dwa plusy do podłączenia kamerki wiec może taki przekaznik jest wdudowany w kamerkę zobacz opis kabli z kamerki
A co do włączania obrazu z kamerki w radiu może trzeba w menu radia coś pozmieniać
Dodam jeszcze że moje radio tez jest podłączone pod sieć can lecz radio nie dostawało sygnału o wyrzuconym wstecznym i musiałem dodatkowo ciagnąć kabel do radia z żarówki wstecznego
Ja u siebie umieściłeś ten przekaznik za tapicerka bagażnika w okolicach zapalniczki z której wziąłem plus styk przekaźnika 30
Plus z lampy wstecznej na styk 85
Minus na styk 86
Zasilanie kamerki podpinasz pod styk 87
Piszesz ze masz dwa plusy do podłączenia kamerki wiec może taki przekaznik jest wdudowany w kamerkę zobacz opis kabli z kamerki
A co do włączania obrazu z kamerki w radiu może trzeba w menu radia coś pozmieniać
Dodam jeszcze że moje radio tez jest podłączone pod sieć can lecz radio nie dostawało sygnału o wyrzuconym wstecznym i musiałem dodatkowo ciagnąć kabel do radia z żarówki wstecznego
-
- Specjalista
od kamerki idzie chinch i plus i minus bo kamerka ma ledy (doswietlenie)
http://archiwum.allegro.pl/oferta/kamer ... 50561.html taka to jest vag gr E touran 2003
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 4/rooz.jpg
taki schemacik jest ,czyli tak sie podłączysz jak piszesz? i jeszcze jedna sprawa ten kabelek co dawałes zeby radio sygnał dostawało o wstecznym gdzie podpiąc w rns-510 i to chyba mozna do bornetza sie podpiąc nie trzeba az d zarówki kabla dawac? ktora wtyczka i pin w bornetzie to był ktoś przypomni B1?
http://archiwum.allegro.pl/oferta/kamer ... 50561.html taka to jest vag gr E touran 2003
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 4/rooz.jpg
taki schemacik jest ,czyli tak sie podłączysz jak piszesz? i jeszcze jedna sprawa ten kabelek co dawałes zeby radio sygnał dostawało o wstecznym gdzie podpiąc w rns-510 i to chyba mozna do bornetza sie podpiąc nie trzeba az d zarówki kabla dawac? ktora wtyczka i pin w bornetzie to był ktoś przypomni B1?
pozdrawiam
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Tego sygnału nie podepniesz bezpośrednio do RNS'a, bo w oryginale informacja jest po szynie CAN.andreass211 pisze:co dawałes zeby radio sygnał dostawało o wstecznym gdzie podpiąc w rns-510
-
- Specjalista
czyli mam rozumiec ze ten adapter który kupiłem to jakas lipa jest skoro włączm wsteczny bieg i niewłacza mi sie kamerka 450 zl i tak to miało być pięknie moze cos z can źle podłączyć ?,a kolega cheles ma to podłczone? jak działa?
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 4/j4im.jpg
ten przekaznik moze być?
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 4/j4im.jpg
ten przekaznik moze być?
pozdrawiam
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
Może być taki przekaznik tylko myśle ze bez logo vw audi będzie tańszy
-
- Specjalista
podłaczyłem dzis przekaznik faktycznie pomogło ale hehe brak mi juz sił odłaczyłem cany zeby wsadzic modół i poukładac wszystko i przestało działac jest tylko to
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 8/l5jw.jpg
i za chiny nierusza chyba sie zjarał ten modół niewiem restartowałem rns wykodowywałem kodowałem ponownie nic nie rusza chyba ze macie moze jakis pomysł dzieki
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 8/l5jw.jpg
i za chiny nierusza chyba sie zjarał ten modół niewiem restartowałem rns wykodowywałem kodowałem ponownie nic nie rusza chyba ze macie moze jakis pomysł dzieki
pozdrawiam
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BLS
- Imię:: Robert
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
czesc,
mam pytanie czy jezeli mam oryginalny parktronic z wyswietlaniem na RNS to jezeli podlacze kamere czy strace wizualizacje odleglosci, czy moze da sie ustawic ze np. polowa wyswietlacza to kamera a polowa czujniki ?
czy da rade uzyskac cos takiego ?

pozdrawiam,
cholo
mam pytanie czy jezeli mam oryginalny parktronic z wyswietlaniem na RNS to jezeli podlacze kamere czy strace wizualizacje odleglosci, czy moze da sie ustawic ze np. polowa wyswietlacza to kamera a polowa czujniki ?
czy da rade uzyskac cos takiego ?

pozdrawiam,
cholo
- mariusz788004
- Użytkownik
to co pokazałeś to standard....jeszcze możesz wyłączyć kamerę i będzie pokazywało tylko czujniki.