ggu pisze:Czekaj, czekaj... to jest cena za jeden czujnik? Czy komplet z centralką , kablami i buzzerem? Bo w tym linku, który podałeś jest napisane asymetryczny czujnik - czyli jakby za jeden
Acha, jest w opisie, że można malować.
Następnie musimy odkręcic kluczem "13" wieszak na zakupy przykręcony na 2 śrubach.(możliwe że jest inny sposób aby odczepić wieszak)
Co do wieszaka na zakupy i jego demontażu. Robimy to w następujący sposób:
1. Wciskamy wieszak aby się wysunął, potem przekręcamy go w lewo, bądź jak ktoś woli do przodu samochodu, tak o około 45 stopni i wyciągamy.
2. Po ściągnięciu słupka ukazuje się nam ten wieszak i następnie wypychamy taki biały kołek ze środka na zewnątrz, lub wyciągamy go np długim gwintownikiem (tej opcji nie przerabiałem) rozmiaru niestety też nie podam, ale coś koło 4-5ki. Reszta oczywiście jak w manualu andrz3j
Gabi mogą być zamontowane czujniki cofania, ale nie wszystkie. Patrz po opisach czujnikow. Zazwyczaj te czujniki maja regulacje odleglosci po której zaczynaja "łapać" dla zderzaka z hakiem jest to ok 45 cm a zwykłe bez haka to ok. 30 cm. Czytaj dokładnie opisy czujników jak bedziesz chciała kupic i wszystko sie wyjaśni lub zapytaj sprzedawcy.
dzis posilkujac sie tym manualem zamontowalem u siebie czujniki.moje mialy srednice 22 mm wiec odleglosc od dolu zderzaka zwiekszylem do 89 mm.oczywiscie leci
Ja to zamontowałem czujniki trochę inaczej - moim zdaniem prościej i bez demontowania listw i tapicerek wewnątrz auta. Musiałem robić bez manuala, bo nasze forum akurat w ten weekend było wyłączone (pech przekuty na twórczość).
Opiszę prosto i jasno, bo zdjęć niestety nie mam:
1) Zdjąłem osłonę tylnej lampy (lewej) i odkręciłem samą lampę, odpiąłem jej wtyczkę. Potem zrobiłem to samo z prawą lampą, bo jak się okazało maskuje ona również wkręty do demontażu zderzaka.
2) Odkręciłem zderzak - ku mojemu zaskoczeniu czynność bardzo prosta - w Touranku zderzaki są lekkie i fajnie zamocowane - to wręcz maskownice na metalową belkę, która jest właściwym zderzakiem. Przykręcone są 4 wkrętami torx od spodu auta, 2 podobnymi wkrętami we wnęce tylnej lampy i 4 kolejnymi w każdym nadkolu. W narożniku zderzaka łączącym się z karoserią w nadkolu jest jeszcze plastikowy trzpień rozporowy - trzeba wyciągnąć z niego "gwózdka" rozporowego i na końcu sam trzpień. Potem spokojnie wysuwamy zderzak do tyłu, jest on mocowany na kliku prowadniczkach, dlatego siedzi pewnie.
3) Na spokojnie ze zderzakiem na ziemi (na starym kocu) pomierzyłem sobie otwory - powierciłem i zamocowałem czujniki. Przewody od czujników ładnie zamocowałem za pomocą termicznej klejarki do wewnętrznej strony plastikowego zderzaka i poprowadziłem je w LEWĄ stronę, tak aby po zamocowaniu zderzaka wyprowadzone były w okolicy wnęki na tylną lewą lampę.
4) Zamocowałem z powrotem zderzak. Wiązkę przewodów od czujników przepuściłem zrobionym malutkim otworem w gumowej uszczelce, która przepuszcza również przewody od lampy do wewnątrz kabiny. Uszczelniłem wszystko klejarką dla pewności.
5) Podpiąłem 2 przewody od centralki (zasilanie ze światła cofania, oraz masę) do przewodów biegnących do lampy (wpięcie zrobiłem blisko wtyczki, zaizolowałem), również przepuściłem do wewnątrz kabiny w analogiczny jak wyżej sposób.
6) Dalej operowałem już tylko we wnęce w bagażniku auta - otworzyłem lewą boczną klapkę na gadżety serwisowe i zamocowałem sobie tam wewnątrz na górze na wyciągnięcie ręki bipper i centralkę - przykleiłem na gąbczastą taśmę dwustronną klejącą, która była w zestawie, do wewnętrznej strony tapicerki.
FINITO - za drugim razem zrobiłbym to pewnie w godzinę.
Działa super, nie wysiadam już z auta podczas parkowania.
koledzy czy ktoś przód zakładał wiecie jak podłączyć kable do przełącznika w półce od nowego tourana?i tył zasilanie który pin ze sterownika ?i czy wystarczy do żarówki cofania podłączyć? ma ktoś schematy jakie może?