Błąd spryskiwaczy J39 - data pomiaru?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

ok posprawdzam, a jeśli 'zjarana pompka' to wywali mi zas ten bezpiecznik lub spali cos dalej.. :(
kurcze a dziś patrzyłem w markecie na bezpieczniki i sobie nie kupiłem hehe
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

ja mam zjarana pompke... pali bezpiecznik jak tylko rusze manetka
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik

a ten bezpiecznik jest tylko od tego?
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

wulkan pisze:a ten bezpiecznik jest tylko od tego?
Tak

Czemu go nie wymienisz i nie spróbujesz. Od tego są bezpieczniki by się przepalały gdy coś prawidłowo nie zadziała. Będziesz miał odpowiedź czym należy sie zająć jak się spali ponownie. A może będzie znowu wszystko działało?
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik

no wiem wiem, tylko akurat kawałek do furaka i z czasem różnie, a z bezpiecznikami to różnie przecież, raz zadziała i strzeli, a raz pójdzie dalej ;p

i tak najpierw musze sie w nie zaopatrzyc bo pogubiłem hehe
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

u mnie także bezpiecznik był spalony, ale profilaktycznie wymieniłem także pompkę. Teraz wszystko śmiga :) Jestem na etapie podmiany wężyków do spryskiwaczy pod maską, gdyż jeden mi pękł.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
nico21
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: nico21 »

wulkan,

Jak po wymianie bezpiecznika spróbujesz spryskać lampy i ci go ponownie spali to na bank masz zwalona pompkę - aha musisz mieć załączone światła żeby spryski działały.
U mnie było tak samo - okazało się że pompka się rozszczelniła wewnątrz i płyn dostał się do uzwojenia i było zwarcie wraz z korozją. Niestety do jej wymiany trzeba zdemontować zderzak, ale nie jest z tym dużo roboty. Jak będziesz miał już zamontowaną pompkę to sprawdź działanie bez zakładania zderzaka (tylko podepnij go elektrycznie i wężyki"), gdyż często lubią wyskakiwać złączki wężyków z pompki. Jak wsjo będzie oki to montuj całość do kupy :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik

wracam do tematu bo znowu miałem czas się tym zająć/pogrzebać...

no i okazało się, że bezpiecznik odpowiedzialny za to jest ok, z ciekawości zacząłem przedzwaniać wszystkie dolne bezpieczniki i bezpiecznik nr 42 okazał się spalony, wymieniłem go i... dalej nic, chociaż po kilku dniach jazdy zapiąłem zaś kompa i mase błędów w elektryce wystąpiło, skasowałem je dziś i nie powróciły, dziś juz nie jeździłem nigdzie ale jak tylko znowu będzie autko w użyciu to zapne testy i zobacze czy błędy powrócą, może ten bezpiecznik coś miesza tylko czemu 42 a nie 53 ??? no i wg manuala jarry'ego (mini leksykon) powinien tam być bezpiecznik 15A a był 20A no i skopcony :( no ale może w b6 więcej ustrojstwa napakowane i może takowy duży bezpiecznik musi tam być

może na zlocie bedzie chwila looknąć na to ustrojstwo ;)

[ Dodano: Pon Wrz 10, 2012 12:16 ]
problem rozwiązany, po skasowaniu wszystkich błędów i wymianie tego 'innego' bezpiecznika wydaje się być wszystko ok, błędów nie ma, spryski się wysuwają i działają (muszą być włączone światła - wczoraj o tym zapomniałem) - thx za pomoc :)
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
ODPOWIEDZ