Dzieki za fajny manual - zapewne się przyda przy wyjmowaniu akumulatora
Mam koledzy pytanie dotyczące wyjmowania akumulatora - przeszukałem net i nadal nie wiem czy można tak po prostu bezkarnie wyjąć akumulator z samochodu np w celu doładowania ?
Przymierzam się do zakupu ładowarki do akumulatora - w dziale elektro polecacie CTek
ale on ma prąd ładowania 5 A - czy to nie za malo do naszych akumulatorow ?
said, Jeśli chodzi o doładowanie wystarczy.... Akumulator możesz bezkarnie wyciągać... Można też doładować nie wyciągając aku pod warunkiem dobrego porządnego prostownika....
Hermann pisze:Taka ciekawostka
Wszystkie elementy osłony kosztują w ASO po ok 30 zł a na alledrogo ciężko znaleźć taniej niż 50, najczęściej ok. 70.
Dlatego należy porównywać ceny ASO- Alledrogo.
Podam inny przykład: listwa ozdobna chrom na tylny zderzak na alledrogo najtaniej znalazłem za 120 PLN plus przesyłka ok. 20 PLN. Koszt w ASO 101 PLN.
Dzisiaj ja również założyłem osłonę, u mnie jak kupiłem autko był goły akumulator i dlatego już wcześniej myślałem o założeniu osłony.
Nie ukrywam, że manual jeżu i nadchodząca zima przyspieszyła plany.
Przyznam się, że myślałem że te założenie tej osłony to prosta sprawa i w 5 minut się wszystko załatwi ale nie jest to takie szybkie. Trzeba jednak wyjąc akumulator i w moim przypadku musiałem odkręcić górną osłonę od filtra powietrza żeby mieć trochę więcej miejsca na wyjęcie akumulatora. Wyjmujemy go po to żeby założyć jeden z tych plastików za akumulator, inaczej nie da rady.
Trzeba sobie zarezerwować tak ok. 20-30 min na całą operację.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
A co myślicie o docieplenia wewnątrz oraz pokrywy? Druciarstwo? Pojemność zimą do 50% spada za sprawą temperatury, a tak może po przejazdzce nie o chłodzi się tak szybko?