Nie przesadzajrafi pisze:Kazdy ma juz wyrobione zdanie, moje jest jedno nigdy więcej aut ze stajni Vw.
Który silnik benzynowy?
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Dokładnie jak pisze cheles. Dobre auta skonczyły się na roku 2000. Teraz na wszystkim oszczedzają, cieńsze kable, blacha... Silniki które nie nadają sie do żadnego remontu tylko do wymiany po przejechaniu kilkuset kkm (np. silnik renault 1.5dci). W obecnych autach montują pseudoekologie tylko po to aby ściągnąć kase z klienta, którą trzeba wymianiać nawet po przejechaniu kilkudziesieciu kkm. Nikt chyba nie zdaje sobie sprawy i nie przeliczył ile bedzie kosztowała utylizacja DPF, czy elektroniki od ekologi np. czujników NOX. I taki trend obowiazuje wszystkie marki. Porównaj sobie np. mercedesa W124, "190" a późniejsze wydania np. c klasy, e klasy. Np. podczas produkcji tzw "okularnika" mercedes obniżył koszty produkcji w porównaniu do W124 o 30% i nie uwierze że to w wyniku zastosowania automatyzacji. Przykładów jest wiele i możnaby "laborat" na ten temat napisać. W całym przemysle obowiązuje trend aby zrobić coś małym kosztem, sprzedać za dużą kase. Ma dobrze wyglądać ale krótko służyć abyś kupił za kilka lat coś nowego. Zobacz obecne budownictwo "papierowe", meble podobnie, jedzenie itd..cheles pisze:Nie przesadzajrafi pisze:Kazdy ma juz wyrobione zdanie, moje jest jedno nigdy więcej aut ze stajni Vw.każde ma jakieś wady. To już nie te czasy, że auto przejeździło pół miliona km bez większego remontu. Teraz dwa lata auto i wymiana.
-
rafi
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Nie zgodze sie. Poprzednim autem moim byl mercedes i nigdy mnie nie zawiodl, a pol mln km pewnie bym zrobil bez zadnego problemu, gdybym go nie sprzedal.cheles pisze:Nie przesadzajrafi pisze:Kazdy ma juz wyrobione zdanie, moje jest jedno nigdy więcej aut ze stajni Vw.każde ma jakieś wady. To już nie te czasy, że auto przejeździło pół miliona km bez większego remontu. Teraz dwa lata auto i wymiana.
-
rafi
- Przeglądacz
Zgadza się. Każdy koncern nie chce popełnić błędu takiego jaki zrobił mercedes. W123 i W124 były najlepszymi konstrukcjami w tamtych czasach, na których najbardziej w dupę dostali. Ale to co się teraz wyrabia na rynku motoryzacyjnym, to się w głowie nie mieści. Nie ma już bezawaryjnych aut. Ale chodzi mi o to ze silniki TSI to nie jest stara jednostka, a juz ma poważne wady konstrukcyjne od startu, podobnie było z FSI. Wychodzi na to, że trzeba kupić sobie starego mercedesa i cieszyc sie z jazdycheles pisze:rafi,
Każdy koncern oszczędza na czym się da - próbują przyciągnąć klienta nowościami, bajerami ekologią itp - oby tylko sprzedać.
-
dardok
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,4 Tsi
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
kolego wszędzie dobrze gdzie nas niema !rafi pisze:Silnik 1.4 TSI kusi osiagami, ale grozi poważnymi awariami
http://www.auto-swiat.pl/node/405767
Kazdy ma juz wyrobione zdanie, moje jest jedno nigdy wiecej aut ze stajni Vw.
obejrzyjcie ostania Turbokamerę zobaczycie dopiero jazdę toyota po 5 tyś silniki do wymiany
a co do rozpadających się tsi nie dotyczy to 140-170km a wiec to nie touran w naszym tylko łańcuch , sam osobiści swojego kupiłem z wyciągniętym łańcuchem , silnik pracował ale świeciła się kontrolka silnika .Po wymianie jest ok na następne 100tyś .Jeżdzę już prawie rok swoim poprzedni jedziłem paskiem tdi i nic złego nie powiem o wv , służbowo jeżdżę czasami oplem cdti to dopiero test traktor !
ogólnie polecam ten silnik przed zakupem sprawdzałem fsi ale niestety dla mnie za sałbe (nie obrażając innych )
-
matti1535
- Specjalista
Zastanawiam się czy już tego nie prezentowałem, ale w dzień zrobię fotkę to podeślę
[ Dodano: Pią Cze 14, 2013 13:58 ]

Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: Pią Cze 14, 2013 13:58 ]

Uploaded with ImageShack.us
- michelus
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM 2011
- Imię:: Michał
- Podziękował: 2 razy
Re: Który silnik benzynowy?
Witam dawno nikt tu nic nie pisał więc jak zapytam.
Planuje kupić Tourana tylko nie wiem który silnik wybrać w zasadzie zdecydowany jestem na diesla jednak trochę odradzają mi inni z powodu drogich napraw czyli dwumas turbina więc przeglądam również benzynę jednak nie mam pojęcia nic na temat tych jednostek... Ma ktoś może orientacje która jednostka benzynowa była by najlepsza z obecnych czyli najmniej awaryjna co się wiąże z kosztami rzecz jasna. Chodzi mi o modele II generacji od rocznika 2010 a w zasadzie tylko ten rocznik biore pod uwage. Będę wdzięczny za pomoc.
Planuje kupić Tourana tylko nie wiem który silnik wybrać w zasadzie zdecydowany jestem na diesla jednak trochę odradzają mi inni z powodu drogich napraw czyli dwumas turbina więc przeglądam również benzynę jednak nie mam pojęcia nic na temat tych jednostek... Ma ktoś może orientacje która jednostka benzynowa była by najlepsza z obecnych czyli najmniej awaryjna co się wiąże z kosztami rzecz jasna. Chodzi mi o modele II generacji od rocznika 2010 a w zasadzie tylko ten rocznik biore pod uwage. Będę wdzięczny za pomoc.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Dziś to już prawie każde auto ma dwumas i turbo i diesel i benzyna. Tak naprawdę to pierwszy dwumas wylądował w benzynowcu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- michelus
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM 2011
- Imię:: Michał
- Podziękował: 2 razy
No więc właściwie dwumasem się raczej nie przejmuję bo to jest część która się zużywa więc to raczej dla mnie normalne tylko chodzi o to żeby nie trafić na silnik który jest z góry przegrany. Niestety nie znam tych silników i nie wiem czego się chwytać dlatego pytam czy jest coś sensownego w tych benzyniakach bo jak dla mnie te nowe motory to porażka żadnego zapasu mocy tylko strasznie wyżyłowane ale jak pisze nie znam ich i możliwe że się mylę dlatego wybieram dość sprawdzone 1.9 lub 2.0 to ale że robi się coraz większą aferą i zaczynają się pojawiać zakazy wjazdu diesli do miast to być może zmienić czas... jednak jak nie ma nic sensownego to zaczynam wątpić.
-
Czorny80
- Auto:: Golf 4 1.9 TDI 2003
- Imię:: Szymon
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Też planuję kupić benzynke bo do pracy blisko. Teraz jeżdzę golfem 4 2003 1.9 tdi silnik rewelacja żadnych problemów
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Jak blisko to rower albo elektryk. Do bliskiej jazdy to tak samo nie nadaje się diesel jak benzyna. Jakiego masz tego golfa vp czy pd?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Czorny80
- Auto:: Golf 4 1.9 TDI 2003
- Imię:: Szymon
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
wesol pisze:Jak blisko to rower albo elektryk. Do bliskiej jazdy to tak samo nie nadaje się diesel jak benzyna. Jakiego masz tego golfa vp czy pd?
jezdze rowerem ale teraz jest roszke zimno żeby dziecko wozic do przedzkola.Co to za oznaczenia wiem że to jest ten 100 konny silnik