JacaTouran, co jaki czas takie profilaktyczne czyszczenie powinno sie odbywac?
lock00 pisze:I ja potwierdzam ,wczoraj u mnie zostala przeczyszczona przepustnica, coprawda zrobilem dopiero okolo 100km , autko troszke dynamiczniejsze i widze ze spalanie spadlo,ale po jeździ sie wiecej bedzie widaomo dokladniej,
JacaTouran, co jaki czas takie profilaktyczne czyszczenie powinno sie odbywac?
Marco_Polo pisze:lock00 a czym konkretnie przeczyszczałeś? Podaj proszę nazwę środka. Ogólnie skomplikowany jest sam proces "dokopania" się do przepustnicy. Mi mechanik powiedział, że nigdy tego nie robił więc chyba sam będę musiał. Zastanawiam się nad skutecznością środka Liqui Moly PRO LINE OCZYSZCZACZ DO PRZEPUSTNIC 5111?
Doczytałem na stronie producenta, że tylko do silników benzynowych.
andrzej220v pisze:znów zaistniał problem z moim tourankiem. Podczas jazdy usłyszałem głośny huk, myślałem że opona strzeliła więc zjechałem na pobocze patrze wszystkie opony całe wszystko oki wsiadam do auta dodaje gazu a tu dźwięk jak prawdziwe WRC, no dobra myślę że rura gdzieś spadła lub plecionka się przepaliła i tak ryczy, ale dalej myślę co tak strzeliło chcę ruszać a tu zdechł, no to go odpalam i ruszam a tu prawie zero mocy ledwo się wytoczył na jezdnię, myślę może wąż od turbo spadł i nie ma mocy no dobra jadę dalej a tu co pewien czas stukot spod maski zero mocy, nie chce się wkręcić na obroty (max 2tyś.) no to sądzę że komputer odciął obroty żeby nie zakatować silnika, ale ten stukot i drżący silnik. Wróciłem do domu (dobrze że blisko - 2,5km od domu) podłączam pod kabel, a tu zero błędów. Myślę może rozrząd przeskoczył patrzę w silnik blok 4 a tu 0.0. Podczas powrotu troszkę kopcił na czarno.
Panowie podpowiedzcie co mogę sprawdzić według was. Jutro spróbuje podskoczyć na kanał i zobaczyć pod spodem jak to tam wygląda bo dzisiaj już nie mam czasu.
kolego o jaki popychacz chodzi?JacaTouran pisze:Może popychacz...
oki , thx za infoJacaTouran pisze:Nie ma co szaleć i czyścic zbyt często. myślę , że 60kkm to wystarczający dystans, ale częściej nie ma co. Ten srodek który Ci wysłałem jest bardzo skuteczny, nawet na zdemontowanym kolektorze i przepustnicy, ale jednak na rozgrzanym aucie robi o sto kroć lepszą robotę.
lock00 pisze:Dzis zrobilem trase dom-kraków i z powrotem (330km) a tukomputer srednie spalanie zakonczył na 5.0 L ,JacaTouran, dobrze mi poradziles jeszcze raz Twoje zdrowko