Touran 1.9 105km bkc - wyższe spalanie niż normalnie

lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

I ja potwierdzam ,wczoraj u mnie zostala przeczyszczona przepustnica, coprawda zrobilem dopiero okolo 100km , autko troszke dynamiczniejsze i widze ze spalanie spadlo :) ,ale po jeździ sie wiecej bedzie widaomo dokladniej,
JacaTouran, co jaki czas takie profilaktyczne czyszczenie powinno sie odbywac?
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

lock00 a czym konkretnie przeczyszczałeś? Podaj proszę nazwę środka. Ogólnie skomplikowany jest sam proces "dokopania" się do przepustnicy. Mi mechanik powiedział, że nigdy tego nie robił więc chyba sam będę musiał. Zastanawiam się nad skutecznością środka Liqui Moly PRO LINE OCZYSZCZACZ DO PRZEPUSTNIC 5111?
Doczytałem na stronie producenta, że tylko do silników benzynowych.
Ostatnio zmieniony ndz lis 11, 2012 14:22 przez Marco_Polo, łącznie zmieniany 1 raz.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

lock00 pisze:I ja potwierdzam ,wczoraj u mnie zostala przeczyszczona przepustnica, coprawda zrobilem dopiero okolo 100km , autko troszke dynamiczniejsze i widze ze spalanie spadlo :) ,ale po jeździ sie wiecej bedzie widaomo dokladniej,
JacaTouran, co jaki czas takie profilaktyczne czyszczenie powinno sie odbywac?

Nie ma co szaleć i czyścic zbyt często. myślę , że 60kkm to wystarczający dystans, ale częściej nie ma co. Ten srodek który Ci wysłałem jest bardzo skuteczny, nawet na zdemontowanym kolektorze i przepustnicy, ale jednak na rozgrzanym aucie robi o sto kroć lepszą robotę.

[ Dodano: Nie Lis 11, 2012 13:30 ]
Marco_Polo pisze:lock00 a czym konkretnie przeczyszczałeś? Podaj proszę nazwę środka. Ogólnie skomplikowany jest sam proces "dokopania" się do przepustnicy. Mi mechanik powiedział, że nigdy tego nie robił więc chyba sam będę musiał. Zastanawiam się nad skutecznością środka Liqui Moly PRO LINE OCZYSZCZACZ DO PRZEPUSTNIC 5111?
Doczytałem na stronie producenta, że tylko do silników benzynowych.

Srodek do diesla to:
Pro-Line Ans.Systemrei.Diesel

symbol:
LIM5168
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
andrzej220v
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: andrzej220v »

znów zaistniał problem z moim tourankiem :/ . Podczas jazdy usłyszałem głośny huk, myślałem że opona strzeliła więc zjechałem na pobocze patrze wszystkie opony całe wszystko oki wsiadam do auta dodaje gazu a tu dźwięk jak prawdziwe WRC, no dobra myślę że rura gdzieś spadła lub plecionka się przepaliła i tak ryczy, ale dalej myślę co tak strzeliło chcę ruszać a tu zdechł, no to go odpalam i ruszam a tu prawie zero mocy ledwo się wytoczył na jezdnię, myślę może wąż od turbo spadł i nie ma mocy no dobra jadę dalej a tu co pewien czas stukot spod maski zero mocy, nie chce się wkręcić na obroty (max 2tyś.) no to sądzę że komputer odciął obroty żeby nie zakatować silnika, ale ten stukot i drżący silnik. Wróciłem do domu (dobrze że blisko - 2,5km od domu) podłączam pod kabel, a tu zero błędów. Myślę może rozrząd przeskoczył patrzę w silnik blok 4 a tu 0.0. Podczas powrotu troszkę kopcił na czarno.
Panowie podpowiedzcie co mogę sprawdzić według was. Jutro spróbuje podskoczyć na kanał i zobaczyć pod spodem jak to tam wygląda bo dzisiaj już nie mam czasu.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

andrzej220v pisze:znów zaistniał problem z moim tourankiem :/ . Podczas jazdy usłyszałem głośny huk, myślałem że opona strzeliła więc zjechałem na pobocze patrze wszystkie opony całe wszystko oki wsiadam do auta dodaje gazu a tu dźwięk jak prawdziwe WRC, no dobra myślę że rura gdzieś spadła lub plecionka się przepaliła i tak ryczy, ale dalej myślę co tak strzeliło chcę ruszać a tu zdechł, no to go odpalam i ruszam a tu prawie zero mocy ledwo się wytoczył na jezdnię, myślę może wąż od turbo spadł i nie ma mocy no dobra jadę dalej a tu co pewien czas stukot spod maski zero mocy, nie chce się wkręcić na obroty (max 2tyś.) no to sądzę że komputer odciął obroty żeby nie zakatować silnika, ale ten stukot i drżący silnik. Wróciłem do domu (dobrze że blisko - 2,5km od domu) podłączam pod kabel, a tu zero błędów. Myślę może rozrząd przeskoczył patrzę w silnik blok 4 a tu 0.0. Podczas powrotu troszkę kopcił na czarno.
Panowie podpowiedzcie co mogę sprawdzić według was. Jutro spróbuje podskoczyć na kanał i zobaczyć pod spodem jak to tam wygląda bo dzisiaj już nie mam czasu.

Może popychacz...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Sprawdź ile masz oleju w silniku. Nie chciałbym być czarnowidzem, ale turbiny kończą się często strzałem. Mam nadzieję, że to tylko wąż na doładowaniu padł - powinieneś słyszeć syk przy wchodzeniu na obroty
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
andrzej220v
Początkujący

dzięki za szybką odpowiedź. Syku przeraźliwego nie ma (wiem o jaki szum chodzi bo mechanik kiedyś uszkodził wąż od doładowania to było słychać charakterystyczny szum przy przyspieszaniu). Olej po tym przejechanym odcinku raczej nie ubył (tyle samo co od ostatniego sprawdzania).
JacaTouran pisze:Może popychacz...
kolego o jaki popychacz chodzi?

aaaa jakby padła turbina to normalnie nie mógłby silnik wkręcać się na obroty oraz słychać byłoby charakterystyczny (może i trochę metaliczny) stukot?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

to słychać ten stukot czy nie???
wkeca sie na obroty??
ma problemy z odpaleniem?
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Dzięki JacaTouran za info co do LM :)
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
lock00
Władca postów

JacaTouran pisze:Nie ma co szaleć i czyścic zbyt często. myślę , że 60kkm to wystarczający dystans, ale częściej nie ma co. Ten srodek który Ci wysłałem jest bardzo skuteczny, nawet na zdemontowanym kolektorze i przepustnicy, ale jednak na rozgrzanym aucie robi o sto kroć lepszą robotę.
oki , thx za info :) , czyszczenie zrobilem tak jak mowiles na cieplym silniku, i pogoda byla do tego w sam raz :)
andrzej220v
Początkujący

Z góry przepraszam że nie zaglądałem i nie pisałem.
Problem rozwiązany. Turbo żyje :brawa: (nie wiem jak długa ale bangla). Zawiozłem do znajomego na kanał powiedziałem jak chce to może zaczynać rozbierać a ja przyjadę za 2 godzinki. Przyjeżdżam patrze samochód w tym samym miejscu (pewnie nic mu się nie chciało) wsiadam, a on bangla pali i jeździ jak przed tym. Pytam się co było nawet mi nie powiedział i do tej pory nie wiem :P

Tak na wygląd to była turbina rozwalona - miał problemy z odpaleniem, olej w dolocie, czarny dym podczas jazdy, prawie zero mocy, głośna praca, a tu znajomy zlazł w kanał i zrobił i nawet nic nie powiedział :piwo:

aa jeszcze tak mi się przypominało - jak wam ciągnie silnik z obrotami ? mi tylko tak przed czerwone pole i to troszkę z trudnością (jeszcze trochę mu brakuje - wiem wiem to nie benzyna :mrgreen: ) poprzedni samochód (bora 115km) to bez problemu ciągnął na czerwone pole i do tych 5tyś obrotów.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

To jakieś UFO czy co? Jak Ci nie powiedział ? Tajemnica zawodowa ?
Bez sensu. Przecież musisz znać diagnozę i sposób naprawy, a jak zdarzy Ci się to samo 300 km od domu to co samo się naprawi ?

Poza tym po to jest forum żeby się dzielić dobrymi i złymi wiadomościami, a przede wszystkim sposobami rozwiązania problemów, tak żeby pomóc innym.
lock00
Władca postów

Dzis zrobilem trase dom-kraków i z powrotem (330km) a tu :shock: komputer srednie spalanie zakonczył na 5.0 L ,JacaTouran, dobrze mi poradziles jeszcze raz Twoje zdrowko :piwo:
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

lock00 pisze:Dzis zrobilem trase dom-kraków i z powrotem (330km) a tu :shock: komputer srednie spalanie zakonczył na 5.0 L ,JacaTouran, dobrze mi poradziles jeszcze raz Twoje zdrowko :piwo:

Podziękował
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

andrzej220v
Początkujący

problem polegał na tym że łączenie turbo z tłumikiem oraz turbo z dolotem się poluzowało i dlatego mocy nie miał. Tyle udało się od znajomego wyciągnąć (kosztowało mnie dużo wysiłku żeby z niego wydusić troszkę informacji = troszkę piwka ubyło z butelek :piwo: )

co do obrotów - nikt nie wie jak ma być - może przeto że mam zapchany dolot niekręci odpowiednio?

pytanie do czyszczenia dolotu na ciepło - gdzie psikać - przy przepustnicy/egr czy przy filtrze powietrza żeby turbo też się czyściło? (różne opinie krążą po internecie o sposobach czyszczenia)

jeszcze pytanko co do EGRu - czy można je zatkać lub delikatnie zmniejszyć otwór żeby mniej tych spalin podawał albo/i spod VCDSa go ograniczyć lub całkowicie wyłączyć (wiem że gdy się zatka egr to wywala błąd komputer)
ODPOWIEDZ